Written by 15:34 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Για το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των Εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
info@syllogosperiklis.gr
Αγ. Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.:125Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα 1ο:  Περί διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των Εκπαιδευτικών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή την εγκύκλιο με θέμα « Λειτουργία μονάδων Π.Ε. για το σχολικό έτος 2013-2014. Ενημέρωση και Οδηγίες » που εστάλη σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία επισημαίνουμε ότι:

• Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2517/97. Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
  • Δεν υφίσταται καμία νομιμοποίηση ανάπτυξης ωρολογίου προγράμματος με την ανάθεση « απασχόλησης” των παιδιών με υπέρβαση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών με έκδοση εγκυκλίων από τη Διεύθυνση Σπουδών προδήλως παρανόμων, αφού είναι αντίθετες με το Ν. 1566/85.

(ΔΟΕ, εργασιακά δικαιώματα  εκπαιδευτικών Π.Ε. με αρ.πρωτ. 1332/17-9-12, παρ.1)

• Σχετικά με την ενδεχόμενη ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών από το ΠΥΣΠΕ το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων οι οποίες  αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού.

(ΔΟΕ, εργασιακά δικαιώματα  εκπαιδευτικών Π.Ε. με αρ.πρωτ. 1332/17-9-12, παρ.2)

• Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη.

(ΔΟΕ, εργασιακά δικαιώματα  εκπαιδευτικών Π.Ε. με αρ.πρωτ. 1332/17-9-12,     παρ.1 και ΔΟΕ ανακοίνωση    με αρ. πρωτ. 2154/15-4-13 με τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ κ. Γ. Δραγασάκη)

Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης ή παράτυπης εντολής προϊσταμένου, συμβούλου ή διευθυντή να ζητούν την εντολή εγγράφως και να ενημερώνουν άμεσα τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                      Η Γενική Γραμματέας