Written by 20:03 Slider, Αρχική Σελίδα, Δελτία Τύπου

Για την παραχώρηση των σχολικών χώρων στο Δήμο Χολαργού-Παπάγου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr                               

  Αγ. Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου  2014
Αρ. Πρωτ. 5Προς:

 Συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας

Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δήμος Παπάγου-Χολαργού

Μ.Μ.Ε.

 

 

 

   ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Δ.Ε.Π. του Δήμου Χολαργού – Παπάγου τέθηκε το ζήτημα της παραχώρησης σχολικών χώρων σε ορισμένα αθλητικά σωματεία που είχαν κάνει αντίστοιχες αιτήσεις. Η παραχώρηση εγκρίθηκε από τη Δ.Ε.Π. πλειοψηφικά.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στα αθλητικά αυτά σωματεία η οικονομική συμμετοχή των παιδιών που αθλούνται και προπονούνται κυμαίνεται περίπου στο ποσό των 30 ευρώ τον μήνα. Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή των παιδιών είναι επιλεκτική και απαγορευτική για πολλούς γονείς, αφού και το ποσό των 300 ευρώ το χρόνο, για αρκετούς γονείς είναι πλέον στην περίοδο της κρίσης απαγορευτικό.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου μας «Ο Περικλής» Νίκος Παπασπύρου  που συμμετέχει στη Δ.Ε.Π., όπως και ο εκπρόσωπος  της Α-Γ ΕΛΜΕ Αντρέας Γκιζιώτης,  καταψήφισαν βεβαίως την παραχώρηση των σχολικών χώρων.

Αρνητική εντύπωση  μας προκάλεσε το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Διοίκησης της Π.Ε. Β΄Αθήνας, Μαρία Μάσσου διευθύντρια του 1ου Δ.Σχ. Χολαργού, ψήφισε θετικά στην παραχώρηση των σχολικών χώρων.

 

Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα:

Οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται σε φορείς που ζητούν αντίτιμο για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τους;

Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και τη νομοθεσία (Ν.1566/1985 (ΦΕΚ167/τ.Α΄/30-9-1985/ άρθ. 41, Ν.3852/2010 (ΦΕΚ87/τ.Α΄/7-6-2010/ άρθ. 94 και186, υπ’ αριθ. Δ4/804/16-12-1997 εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ Δ.Β.Μ.Θ., υπ’ αριθ. Φ3/158/Γ1/210/20-2-1998 εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ Δ.Β.Μ.Θ.) ορίζεται σαφέστατα ότι: «Δεν παραχωρούνται χώροι για προγράμματα, τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδα μαθητών, με κριτήρια οικονομικοκοινωνικά και αποκλείουν άλλους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».  

  Εάν αύριο εμφανιστεί μια ομάδα εκπαιδευτικών και ζητήσει τις αίθουσες ενός σχολείου για να παρέχει φροντιστηριακά μαθήματα στους μαθητές έναντι 30 ευρώ το μήνα, χωρίς μάλιστα και κανένα αντάλλαγμα, η Δημοτική Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά με βάση την απόφαση που ήδη έλαβε; Και  σε έναν τέτοιο φορέα θα παραχωρήσει την υποδομή, τους υπολογιστές, τους διαδραστικούς πίνακες, τους βιντεοπροβολείς  και τους χώρους του σχολείου;

Και η εκπρόσωπος της Διοίκησης θα ψηφίσει και αυτή θετικά, παρά τις σχετικές εγκυκλίους;

Επιβεβαιώνεται ότι ο διακαής πόθος της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τη μετατροπή του Δημόσιου Σχολείου σε σχολείο της αγοράς δε βρίσκει κανένα εμπόδιο ακόμα και στις ίδιες τις εγκυκλίους και τα νομοθετήματα τους.

 

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε τα εξής :

  Ο χώρος των δημόσιων σχολείων δεν μπορεί να παραχωρείται σε κανένα φορέα που στις δραστηριότητες που αναπτύσσει έχει οικονομικά ανταλλάγματα, οπότε και αποκλείει κάποιους μαθητές. Είναι δημόσιος χώρος εκπαίδευσης και όχι χώρος ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (συγκαλυμμένης ή μη) με πελατεία τους γονείς και τους μαθητές.

Καλούμε:

1.Τη Διοίκηση, συγκεκριμένα τη Δ/νση Π.Ε  Β΄ Αθήνας, που με τη στάση της εκπροσώπου της παραβιάζει ακόμα και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και παρανομεί , να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ζητήσει τη σύγκληση νέας συνεδρίασης της Δ.Ε.Π. Χολαργού-Παπάγου με αυτό το θέμα για να αρνηθεί αυτή την παραχώρηση.

2. Ο Δήμος Χολαργού-Παπάγου οφείλει να απαντήσει στην ανάγκη των παιδιών για άθληση και πολιτισμό, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη τους σχολικούς χώρους, αναπτύσσοντας και οργανώνοντας δωρεάν δραστηριότητες, πράγμα που συνέβαινε και από παλαιότερες δημοτικές αρχές του ιδίου Δήμου.

 

                                                 Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

       Μαρία Κολόζη                                                     Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 14 Δεκεμβρίου 2014

Close