Written by 15:24 ΑΣΕ

Για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών μαζί με τα σωματεία , τους Συλλόγους και τους μαζικούς φορείς  που καθημερινά, με τη συνεπή αγωνιστική στάση τους, δίνουν συνέχεια, διέξοδο και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, χαιρετίζουν και τιμούν την 49η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείο, του Νοέμβρη του 1973.

Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Καμία επιλογή στρατοπέδου ληστών!

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» που ηχούσε στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς την περίοδο της χούντας παραμένουν επίκαιρα, προσαρμοσμένα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι, να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ που ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία που δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά και σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο που εξελίσσεται αμείωτα με εξάρσεις και υφέσεις, να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που μετατρέπουν τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” αλλά και πιθανούς “στόχους”. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή

Η μάχη ενάντια σε κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε γρανάζια του συστήματος και τους μαθητές σε φτηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο, είναι σήμερα η συνέχεια του συνθήματος «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Η αντιδραστική αξιολόγηση, οι μέντορες και συντονιστές, οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι μόνο μερικές από τις μάχες που δίνουμε συλλογικά υπερασπιζόμενοι τον ρόλο μας και το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο. Ταυτόχρονα βάζουμε στην προμετωπίδα τις ανάγκες μας, που συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού, για αυξήσεις και μισθούς με αξιοπρέπεια, για ζωή που να συμβαδίζει με την πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με καλάθια της ντροπής, με Voucher και Pass, με τα επιδόματα-κοροϊδία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη απέδειξε ότι ο λαός μπορεί να έρθει στο προσκήνιο.

Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα.

Σήμερα απέναντι σε ένα σύστημα που σαπίζει και δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όρια του βάζει παρά τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που πληθαίνουν γύρω μας, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση μας, η διεκδικητική πάλη σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους.

Η συγκλονιστική απεργία στις 9 Νοέμβρη να έχει συνέχεια στις 17 Νοέμβρη!

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο

στην Αθήνα, στην πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ

Last modified: 17 Νοεμβρίου 2022