Written by 15:48 Αρχική Σελίδα, Δελτία Τύπου

Για τη συνάντηση των Συλλόγων με σχολική σύμβουλο προσχολικής αγωγής

 

νηπι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.                         Αγ. Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου  2016
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»              
Γιαβάση 7 -15242                                               Προς: Τους συναδέλφους
Αγία Παρασκευή                                                μέλη του συλλόγου μας

Τηλ-Fax: 2106399318 
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

                                           ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ κυρία Ι. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η συνάντηση μελών των Δ.Σ. των τριών Συλλόγων Π.Ε. ‘’ Ο Περικλής’’, ‘’Κ. Σωτηρίου΄΄ και Γλυφάδας-Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Νηπιαγωγών των σχολικών μονάδων της παιδαγωγικής της ευθύνης, με τη Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής κυρία Ιουλία Κασσαβέτη, στο γραφείο της.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στα Νηπιαγωγεία με τον «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» και η μαζική κατάθεση των πρακτικών των συλλόγων διδασκόντων των Νηπιαγωγείων και των ωρολογίων προγραμμάτων, που συντάχτηκαν στη βάση των αποφάσεων του κλάδου,  περίπου στα μισά Νηπιαγωγεία των περιοχών.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και οι Νηπιαγωγοί δηλώσαμε στη Σχολική Σύμβουλο την αντίθεσή μας στην Υπουργική Απόφαση και τις εγκυκλίους που θεσμοθετούν τον «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» η οποία εκφράστηκε και με τη σχετική απόφαση της 85ης Γ.Σ. Συνέλευσης του κλάδου τον περασμένο Ιούνιο και αναδείξαμε:

Την αντιπαιδαγωγικότητα του προγράμματος, το οποίο είναι ξένο προς τους ρυθμούς και τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Επισημάναμε ότι η αντίδραση των Νηπιαγωγών στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης είναι μαζική γιατί ο ενιαίος τύπος Νηπιαγωγείου μεταλλάσσει το Νηπιαγωγείο και το πρόγραμμά του σε σχολειοποιημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει αυστηρά χρονικά πλαίσια δραστηριοτήτων και έρχεται σε αντίθεση με τις παιδαγωγικές αρχές. Αυτό είναι ακόμα πιο προβληματικό τη δεδομένη περίοδο της κρίσης, όπου ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας και ο κοινωνικός αντισταθμιστικός ρόλος του Νηπιαγωγείου αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ομαλή και ολοκληρωμένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους.

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Την αύξηση του συνολικού εργάσιμου χρόνου και διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών και την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας και στο Νηπιαγωγείο.

Τον ετεροβαρή χαρακτήρα που αποκτά το πρωινό και το ολοήμερο τμήμα με την κατάργηση της εναλλαγής της βάρδιας των Νηπιαγωγών καθώς και την υποβάθμιση του παρεχόμενου έργου και του ρόλου του Νηπιαγωγού στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Τη δρομολόγηση της απόσυρσης του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει δημόσια δωρεάν προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, με την κατάργηση του ενιαίου υποχρεωτικού Ολοήμερου Προγράμματος.

Την αμφισβήτησή μας στην πράξη των μεταρρυθμίσεων αυτών, με την αμιγή κατανομή των παιδιών στα τμήματα και τη διατήρηση της εναλλαγής της βάρδιας στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τη Σχολική Σύμβουλο :

 Την έγκριση των πρακτικών και των ωρολογίων προγραμμάτων που καταθέσαμε και απαιτήσαμε το σεβασμό στις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Την τήρηση της ισοτιμίας μεταξύ των Νηπιαγωγών και το σεβασμό στον ενιαίο χαρακτήρα των θέσεων των Νηπιαγωγών στα τμήματα.

Δηλώσαμε στη Σχολική Σύμβουλο ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι διαφωνίες που επισημαίνουμε ως αποτέλεσμα του νέου τρόπου λειτουργίας του Νηπιαγωγείου δεν έχουν στόχο να γίνουν κάποιες επιμέρους “βελτιώσεις” στο πρόγραμμα λειτουργίας του Νέου τύπου Ολοήμερου. Θεωρούμε ότι αυτό δε διορθώνεται αλλά πρέπει να καταργηθεί στο σύνολό του.

Επίσης επισημάναμε  ότι έχει υποχρέωση να αναλάβει δημόσια, την ευθύνη της υπεράσπισης του παιδαγωγικού ρόλου και έργου του Νηπιαγωγείου και να στηρίξει τις αντιδράσεις των Εκπαιδευτικών και να πάρει θέση σχετικά με τις παιδαγωγικές συνέπειες του νέου προγράμματος. Επιμείναμε ότι, τόσο η ίδια όσο και οι άλλες Σχολικές  Σύμβουλοι, έχουν αυτή την υποχρέωση αν θέλουν να αποδείξουν ότι προτάσσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και δεν αποδέχονται τη μετατροπή τους σε διοικητικούς προϊσταμένους για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου  Παιδείας.

Καταστήσαμε σαφές ότι η στάση αντίδρασης και η σύνταξη πρακτικών και ωρολογίων προγραμμάτων στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων των σωματείων και της ΔΟΕ και καλύπτεται συνδικαλιστικά από αυτά.

Η Σχολική Σύμβουλος δήλωσε ότι:

Δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο και δεν μπορεί να προβεί σε έγκριση των πρακτικών και των ωρολογίων προγραμμάτων και ότι δε θα προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια αναμένοντας οδηγίες από τη Διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση θα μας ενημερώσει σχετικά.

Τελικά δηλώσαμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε την προσπάθεια οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς τις Νηπιαγωγούς για ‘’συμμόρφωση προς τας υποδείξεις’’

Εξηγήσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και την εργασία των Νηπιαγωγών μέχρι τέλους.

 

Συναδέλφισσες, συν’αδελφοι,

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

Καλούμε τις συναδέλφισσες Νηπιαγωγούς που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στη σύνταξη πρακτικών αλλά και όσες έχουν συντάξει πρακτικά σύμφωνα με τη νέα Υ.Α. να συνταχθούν με τη στάση των Συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας και να συντάξουν πρακτικά και ωρολόγια προγράμματα με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, να δώσουμε το παρόν στο νέο αγωνιστικό ραντεβού την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ώρα 2μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΔΟΕ ενάντια στο νέο τύπο ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

 

 

Last modified: 27 Σεπτεμβρίου 2016

Close