Written by 22:36 Αρχική Σελίδα

Επιχείρηση καταστολής για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών (ΦΩΤΟ)

 

Από την αστυνομική επιχείρηση
πηγή: 902.gr

Με μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής με τη συμμετοχή 350 αστυνομικών (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΥΜΕΤ κ.ά.) η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν για περισσότερο από 20 ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στον προσωρινό καταυλισμό στηνΕιδομένη του Κιλκίς.

Μια επιχείρηση που προετοιμάστηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες με κλιμάκωση της έντασης και των πιέσεων από εκπροσώπους των πολυεθνικών και της Τοπικής Διοίκησης και τελικά αποφασίστηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδιασμών για κλιμάκωση της καταστολής και ανάθεση της «φύλαξης» των συνόρων στον Frontex.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης και πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων και τα φλας των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αποκλείστηκαν σε μια απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα. Ενώ 2 δημοσιογράφοι και 2 φωτορεπόρτερ που είχαν προλάβει να προσεγγίσουν την Ειδομένη, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, οι πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και άλλες χώρες εξαναγκάστηκαν να «συμμορφωθούν» κάτω από την απειλή της βίαιης καταστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους, μάζεψαν τα λιγοστά τους πράγματα και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που είχαν φτάσει στην περιοχή. Όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες αντέδρασαν και αρνήθηκαν να φύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ξυλοκοπήθηκαν και προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στη συνέχεια και αυτοί «φορτώθηκαν» στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.

Ένας Ιρανός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι τραυματίστηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια καυγά με άλλους μετανάστες. Η Αστυνομία μάζεψε και όσους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν βρει κατάλυμα σε μικρά ξενοδοχεία της περιοχής.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα. Συνολικά 2.300 πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν σε 46 λεωφορεία και αναχώρησαν για την Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο. Τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στην Αθήνα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους μετανάστες δεν κατέβηκαν ούτε στο Ελληνικό, ούτε στο Π. Φάληρο.

Έφυγαν οι μετανάστες, έφτασαν οι ΜΚΟ

Μετά το τέλος της αστυνομικής επιχείρησης άρχισαν να φτάνουν στο χώρο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, η Αστυνομία τους είχε σταματήσει σε ένα πάρκινγκ περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από το Πολύκαστρο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού του χώρου, ενώ ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχουν αρχίσει να γίνονται εργασίες προετοιμασίας για την κατασκευή χώρων υγιεινής, αλλά και για την εγκατάσταση προσωρινών υποδομών για τις ανάγκες λειτουργίας των διάφορων ΜΚΟ. Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν τοποθετηθεί και δύο λυόμενα για την εγκατάσταση και λειτουργία του Frontex.

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «απελευθέρωση» και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών χωρίς χρήση βίας.

Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε πριν το μεσημέρι και αμέσως ξεκίνησε η κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Συνολικά εισήλθαν στη χώρα μας από την ΠΓΔΜ μία αμαξοστοιχία με 15 βαγόνια που μετέφεραν ζάχαρη, μία με 17 βαγόνια που μετέφερε χημικά και μία της COSCO με 38 κενά βαγόνια, που κατευθύνθηκε στον Πειραιά για να φορτώσει εμπορεύματα.

Εκπρόσωποι των μεταφορικών εταιρειών ισχυρίζονται ότι προέκυψε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ από την πολυήμερη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων, ο δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, που τις προηγούμενες μέρες προετοίμαζε πολεμικό κλίμα, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι της Ειδομένης θα είναι πιο ήρεμοι μετά τη σημερινή επιχείρηση και ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση συμφόρησης στο μέλλον».

 

Last modified: 9 Δεκεμβρίου 2015

Close