Written by 20:49 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Επείγουσα ανακοίνωση Συλλόγου Περικλή και ΔΟΕ για τις εγγραφές

 

συσσίτια  μαθητών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
  Αγ. Παρασκευή,1 Ιουνίου  2016
Αρ. Πρωτ.87Προς: συναδέλφους εκπαιδευτικούς,
μέλη του συλλόγου μας

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η εγκύκλιος του Υπουργείου για  τις εγγραφές στα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και  Νηπιαγωγεία  αποτελεί ένα ακόμη μέτρο προσπάθειας υλοποιησης της πολιτικής των περικοπών που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από αυτές τις εκπαιδευτικές δομές και  την παράλληλη ανάδειξη υπεραριθμιών σε εκπαιδευτικούς  που θα οδηγήσουν σε  απολύσεις αναπληρωτών  και σε  μετακινήσεις ‘’πλεοναζόντων’’.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί οι αναδεικνύοντας την παιδαγωγική αναγκαιότητα στήριξης και διεύρυνσης του Ολοήμερου και υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά μας δικαιώματα αντιστεκόμαστε σε κάθε πρακτική εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό :

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, Διευθυντές/ντριες και Προισταμένες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις όλων των γονέων που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου ή του Νηπιαγωγείου ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπουν  η Υ.Α.  και η νέα εγκύκλιος.

Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό (επισυνάπτεται) καθιστά  σαφές ότι: « η  παραλαβή δηλώσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, δε βάζει σε πειθαρχικό κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς που διενεργούν τις εγγραφές. Δεν αποτελεί παραβίαση της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου ». 

Τους καλούμε επίσης να ενημερώσουν το σύλλογό μας για τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στη σχολική τους μονάδα.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαλύσουν το Δημόσιο Σχολείο

Δεν θα τους επιτρέψουμε να οδηγήσουν χιλιάδες αναπληρωτές στην οριστική απόλυση

Oι μορφές αντίστασης και  πάλης θα είναι αντίστοιχες  του πολέμου που μας έχουν κηρύξει!

 

                                            Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                      Η Πρόεδρος                                           Η Γεν. Γραμματέας

             Άννα Μάγια Σταυροπούλου                                Γεωργία Γιανναρά

 

Η ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε.:

δοε λογότυπο

Αρ. Πρωτ. 658 Αθήνα 31/5/2016Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Για τις εγγραφές στα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Υπουργική Απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» καθώς και οι ρυθμίσεις για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό νηπίων για τη λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου, ανέδειξε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων που ως μοναδικό σκοπό έχουν την εξοικονόμηση με κάθε τρόπο εκπαιδευτικού προσωπικού έτσι ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς με την, όσο το δυνατό, μικρότερη δαπάνη για προσλήψεις αναπληρωτών.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, η ανάδειξη του ζητήματος από τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα Μ.Μ.Ε., οι επιστολές που τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν στους γονείς των μαθητών μας καθώς και το συλλαλητήριο του Σαββάτου 4-6-2016 και η απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8-6-2016, έχουν ως στόχο τη διαρκή και έντονη ανάδειξη του ζητήματος στην κοινωνία για τη δημιουργία του ρεύματος αντίδρασης που θα οδηγήσει στην απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων.

Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου ξεπερνούν κάθε λογική. Για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και  5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός.

Οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων με στόχο την «απόλυση» περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο αγώνας για την ανατροπή των μέτρων αυτών δεν σταματάει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών και νηπίων από τις δομές του Ολοήμερου σχολείου, στερώντας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. τη δυνατότητα της εξαπάτησης της κοινωνίας με τις παραπλανητικές διακηρύξεις της.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν  οι εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα  σε όλους τους γονείς  που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου.

Η  παραλαβή δηλώσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, δε βάζει σε πειθαρχικό κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς που διενεργούν τις εγγραφές. Δεν αποτελεί παραβίαση της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου. 

Οι αιτήσεις θα δείξουν το μέτρο των κοινωνικών αναγκών που επιχειρείται να περικοπούν και θα αποτελέσουν διεκδικητικό όπλο στα χέρια του εκπαιδευτικού κινήματος για το σπάσιμο των αποκλεισμών, τη φοίτηση όλων των παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, το μπλοκάρισμα των υπεραριθμιών, των απολύσεων και των μετακινήσεων.

Επειδή όμως η «εκπαιδευτική» πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη χαραχτεί με γνώμονα τις επιταγές των μνημονίων και των δεικτών του ΟΟΣΑ, οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύοντας την παιδαγωγική αναγκαιότητα στήριξης και διεύρυνσης του Ολοήμερου σχολείου απαιτούμε την απόσυρση όλων των ρυθμίσεων που το διαλύουν με μοναδικό σκοπό την καταδίκη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ανεργία.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν ανά σχολική μονάδα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και θα προωθηθούν προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Last modified: 1 Ιουνίου 2016

Close