Written by 22:02 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783

e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.artteachers.com

 

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

 

 

 

                                           Αθήνα 28-2-2013

Παρέμβαση απροσχημάτιστης άρνησης της παιδαγωγικής ελευθερίας και προκλητικής επιβολής λογοκρισίας στο Σχολείο και στα Σχολικά Προγράμματα, αποτέλεσε πρόσφατα μια φασιστικής έμπνευσης «επερώτηση» της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

 

Η επερώτηση στρεφόταν κατά εικαστικού εκπολιτιστικού προγράμματος που είχε προταθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας από αποσπασμένο στην Πρωτοβάθμια εικαστικό καλλιτέχνη και μέλος της Ένωσής μας.

 

Το Πρόγραμμα έφερε τον τίτλο «Ως πρόσφυγες μπροστά στη μετανάστευση και το ρατσισμό».

 

Επειδή όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, προκάλεσε διέγερση καθώς φαίνεται των αντιπροσφυγικών, αντιμεταναστευτικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών της Χ. Α., που απαίτησε από το Υπουργείο Παιδείας να ελεγχθεί το πρόγραμμα λόγω του τίτλου του, και να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες!

 

Αν και προς το παρόν δεν δόθηκε συνέχεια στην παραπάνω αντιεκπαιδευτική αξίωση, η λογοκριτική παρέμβαση δεν παύει να διατηρεί πλήρη τη σημασία της και χρειάζεται ξεκάθαρα γι’ αυτό η συλλογική καταγγελία και αποδοκιμασία της.

 

Αυτό είναι υπόθεση όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, των συλλόγων και των οργάνων τους.

 

Καθώς μάλιστα αφορά Εικαστικό Σχολικό Πρόγραμμα, είναι για έναν παραπάνω λόγο υπόθεση ιδιαίτερα της Ένωσής μας.

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων καταγγέλλει απερίφραστα την πρόκληση και αποκρούει κατηγορηματικά κάθε λογοκριτική παρέμβαση στα εικαστικά εκπολιτιστικά προγράμματα και στην πολύμορφη και πολυεπίπεδη εικαστική παρέμβαση και δράση στα σχολεία.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

               Η  Γραμματέας                                                                       Η  Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα                                                                         Ζ. Χατζή

 

 

 

 

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ   Τηλ. Φαξ. :  210 8321783

                 e-mail: enoshkkm@otenet.gr    http:// www.art-teachers.com

Με αφορμή τη λογοκριτική παρέμβαση για το ρατσισμό,

υπενθυμίζουμε τη γενικότερη θέση της Ένωσής μας απέναντι στο ρατσισμό, όπως αποτυπώνεται στο ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 στην ΑΣΚΤ

 

                                                    Ψήφισμα

 

ΑΘΗΝΑ  6-9-2012

 

Οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί που συναντηθήκαμε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου πανελλαδικού Συνεδρίου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στην ΑΣΚΤ, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τα ρατσιστικά πογκρόμ που έχουν ξεσπάσει κατά μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

Σήμερα που όλοι είμαστε θύματα της καταλήστευσης και της διαφθοράς, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο,

σήμερα που οι λαοί ωθούνται μέσα από πολέμους αλλά και οικονομικούς πολέμους, στην προσφυγιά και την οικονομική φυγή, ή στην αυτοκτονία, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα,

σήμερα που βλέπουμε να αιμορραγεί η χώρα μας και χιλιάδες Έλληνες να φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες,

αρνούμαστε να στρέφεται ο άνθρωπος ενάντια στο συνάνθρωπο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των χρηματιστών.

Αρνούμαστε να διδάξουμε στους μαθητές μας ότι είναι δίκαιο να έχουν ανοίξει τα σύνορα στο κεφάλαιο και να έχουν κλείσει για τους ανθρώπους.

Μαθαίνουμε για ξυλοδαρμούς από οργανωμένες φασιστικές συμμορίες και για το φόβο των μαθητών να κυκλοφορήσουν.

Δηλώνουμε πως οι κακοποιήσεις μαθητών μας που γίνονται στη Γλυφάδα, στην Κυψέλη, στα Πατήσια και σε άλλες γειτονιές και περιοχές της χώρας, όχι μόνο μας αφορούν ως εκπαιδευτικούς, αλλά αφορούν και όλους τους μη αλλοδαπούς μαθητές μας στους οποίους διδάσκουμε τις αξίες της φιλοξενίας και της μέθεξης σε όλους τους πολιτισμούς.

Οι μαθητές μας σήμερα βλέπουν τον Ξένιο Δία να διασύρεται από το ρατσισμό που καλλιεργείται από κρατικούς και παρακρατικούς ομονοούντες, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν πως «δεν είδατε ακόμα τίποτα».

Είδαμε, καταλάβαμε και δεν θέλουμε να δούμε περισσότερο, γνωρίζοντας πως όπως κι άλλοτε στην ιστορία διδάσκουν το μίσος, γιατί ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα στη διαφθορά τους.

Θεωρούμε λοιπόν, πως δεν πληγώνονται μόνο οι αλλοδαποί μαθητές μας και οι γονείς τους, πληγώνεται ο πολιτισμός που διδάσκουμε σε όλα τα παιδιά.

Διότι  κάνουν να φαίνονται υποκριτικά τα ψηφίσματα που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν το μόνο που προσπαθεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της είναι να υποκύπτει στους εκβιασμούς συνθηκών της Ευρώπης που ψηφίστηκαν χωρίς την έγκριση των λαών μας, όπως της Σένγκεν και του Δουβλίνου 2, για εγκλωβισμό και εξόντωση φτωχών ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή μεθόριο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κινητοποιηθούμε και να στηρίξουμε τους μαθητές μας ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα ή θρησκεία, να καταγγέλλουμε και συστηματικά να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων, για τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια.

Τέλος καλούμε τους εκπαιδευτικούς ευρύτερα, να κινητοποιηθούμε ώστε η Ελλάδα να μην επιτρέψει στις νεοφασιστικές ιδέες και πρακτικές να επικρατήσουν στα σχολεία και στους δρόμους των πόλεων και των χωριών μας.

 

 

Last modified: 28 Φεβρουαρίου 2013

Close