Written by 16:26 Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

Ενημερωτικό Σημείωμα της 2ης και 3ης Συνεδρίασης του ΔΣ

Ενημερωτικό σημείωμα της συνεδρίασης του ΔΣ Συλλόγου Περικλή (3η)

Την  Τρίτη  10 Γενάρη έγινε το πρώτο  διοικητικό  συμβούλιο  της νέας χρονιάς.

Αρχικά ο πρόεδρος πρότεινε να σταλούν εκ νέου στα σχολεία  καταστάσεις στις οποίες οι συνάδελφοι θα δηλώσουν  την πρόθεση τους  να παρακρατηθεί η συνδρομή  για το σύλλογο από τη μισθοδοσία σε δύο δόσεις. Πέρασε ομόφωνα.

Ακολούθως  ορίστηκαν τα μέλη των επιτροπών παιδείας  που δικαιούται το συνδικαλιστικό όργανο να έχει στους δήμους  που ο ίδιος καλύπτει.

Έτσι αποφασίστηκε κατά δήμο ο σύλλογος να εκπροσωπείται από τους:

Βριλήσσια: τακτικό μέλος  Γεωργόπουλος αναπληρωματικό Δημητρίου

Χαλάνδρι:τακτικό μέλος  Γιαννετοπούλου

Αγία Παρασκευή: προτάθηκε η συναδέλφισσα Γιανναρά

Ψυχικό-Φιλοθέη: τακτικό μέλος Αντωνόπουλος

Χολαργός-Παπάγου: τακτικό μέλος Παπασπύρος αναπληρωματικό Κολόζη

Τρίτο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν  η υποβολή προτάσεων για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης για τα παιδιά των συναδέλφων.

Οι προτάσεις  που  έπεσαν στο τραπέζι είναι:”Ένας δράκος … μα τι δράκος” Θέατρο Πόρτα με προσφορά στα 8 ευρώ ανά άτομο με διαθέσιμες ημερομηνίες μετά τις 29 του μήνα.

“Ο Βάσος και η Βιβή” από το θέατρο “Τζένη Καρέζη” με προσφορά στα 7 ευρώ κατά άτομο

“Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας” από το Εθνικό θέατρο με προσφορά στα 7 ευρώ αλλά με διαθέσιμες ημερομηνίες  μετά τα μέσα του Φλεβάρη. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου.

Στο επόμενο θέμα υπήρξε ένταση. Ο πρόεδρος Γεωργόπουλος διαμαρτυρήθηκε επειδή εμφανίσθηκε σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικού περιεχομένου ανακοίνωση με την ένδειξη “Σύλλογος  Περικλής” που όμως το Δ.Σ. δεν είχε εγκρίνει. Ζήτησε εξηγήσεις για το πώς έγινε αυτό. Για την ιστορία η ανακοίνωση είχε αντληθεί από το πεδίο της παράταξης της Διεξόδου και  ασκούσε κριτική σε ερώτηση του κόμματος της Ν.Δ  σχετικά με τα κενά στο χώρο της εκπαίδευσης Ο αντιπρόεδρος  Παπασπύρος  απάντησε ότι υπεύθυνος για την ανάρτηση είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας ενώ χαρακτήρισε την ερώτηση αρχοντοχωριάτικου  ύφους. Επίσης είπε ότι υπεύθυνη για την κατάσταση  είναι η μνημονιακή πολιτική  την οποία  στηρίζει και το κόμμα της  Ν.Δ. Ο πρόεδρος  θεώρησε ότι είναι υπεκφυγή και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της  Διεξόδου δεν κάνει καμία αναφορά στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης  κατηγορώντας τη «Διέξοδο» ότι αποσιωπά την ευθύνη της κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος  της  ΑΚΣΥΑ Μπέλεσης θεωρώντας ότι δεν μπορούμε να τα βάζουμε διαρκώς με τα μνημόνια αλλά με την πολιτική της κυβέρνησης που ασκεί πολιτική περικοπών .

Εμείς ως Ρωγμή δηλώσαμε ότι υπεύθυνη για την κατάσταση στην εκπαίδευση είναι η πολιτική των μνημονίων που επιβάλλει διαρκείς περικοπές  και στερεί από τα σχολεία  το απαραίτητο προσωπικό .

Η παράταξη της ΔΑΚΕ εμφάνισε ανακοίνωση με την οποία  εκφράζει τη διαφωνία της με την ερώτηση χωρίς ωστόσο να επικρίνει  την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική. Επιπλέον έθεσε υπόψη και μία δεύτερη ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται κατά των δηλώσεων του νέου υπουργού Παιδείας  για τον τριετή σχεδιασμό του υπουργείου .

Σε μία κίνηση «συνεννόησης και συμβιβασμού» ο αντιπρόεδρος Παπασπύρος πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τη συνδιαμόρφωση ενός κειμένου  εναντίον της ερώτησης του κόμματος της Ν.Δ  με το αιτιολογικό ότι πρέπει να βγει κάτι με τη σύμφωνη γνώμη όλων. Εντέλει συντάχτηκε ένα κείμενο κοινής συμφωνίας από τρεις παρατάξεις-ΔΑΚΕ , ΑΚΣΥΑ, Διέξοδος-. Εμείς ψηφίσαμε λευκό ενώ υπερψήφισαν όλοι οι άλλοι. Πάντως προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ενώ οι συνάδελφοι της «Διεξόδου» συνέταξαν αλλά και ανήρτησαν σχετική ανακοίνωση στο πεδίο της παράταξης στην ιστοσελίδα του συλλόγου, απέφυγαν να τη θέσουν σε ψηφοφορία ενώπιων του υπολοίπου Δ.Σ.  Ουσιαστικά την απέσυραν και προτίμησαν να συνδιαμορφώσουν μια καινούρια σε συνεργασία με ΔΑΚΕ και ΑΚΣΥΑ. Είναι φανερό ότι οι συνάδελφοι της «Διεξόδου» έχουν επιλέξει για τους δικούς τους λόγους ένα μορατόριουμ με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που μεταφράζεται σε σύμπλευση μαζί τους.

Όσο για το κείμενο ανακοίνωσης κατά των δηλώσεων του Υπουργού υπερψηφίστηκε από ΔΑΚΕ και ΑΚΣΥΑ ενώ καταψηφίστηκε από Διέξοδο και Ρωγμή..

Εμείς  καταθέσαμε ψήφισμα που καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης  που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο κέντρο της Μόριας στη  Μυτιλήνη που  είναι οξυμένα και λόγω της κακοκαιρίας. Προτείναμε μάλιστα  ο σύλλογος να συμβάλλει οικονομικά παρέχοντας ένα ποσό από το ταμείο του.

Tέλος να υπενθυμίσουμε ότι κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα πραγματοποιείται στα γραφεία του Συλλόγου –Ευργέτη Γιαβάση 7 πλ. Αγίας Παρασκευής- συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο είναι ανοιχτό προς παρακολούθηση από τα μέλη του συλλόγου.

Συνάδελφοι! Σας καλούμε να παραβρίσκεστε και να παρεμβαίνετε εκφράζοντας την γνώμη σας ή και θέματα που θεωρείτε ότι χρήζουν αντιμετώπισης.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 15 Δεκεμβρίου 2016 (2η),

παρόντες ήταν οι Γεωργόπουλος, Παπασπύρου, Τσιρίγος, Σταυροπούλου, Κολόζη. Επίσης παρόντες ήταν η Γεωργία Γιανναρά και ο Φοίβος (εικαστικός). Η Μάγια κράτησε τα πρακτικά, καθώς ο Μπέλεσης ήταν άρρωστος και δεν είχε έρθει.

Συζητήθηκαν τα παρακάτω:

>> Θέμα πλήθους μελών συλλόγου και συνδρομής στη ΔΟΕ.

Όταν θα στείλουμε στα σχολεία τον πίνακα για τις υπογραφές σχετικά με την παρακράτηση συνδρομής μελών του Συλλόγου και θα γίνει και η δήλωση στη ΔΟΕ.

>>Τέθηκε το θέμα της ατζέντας η οποία είναι σχεδόν έτοιμη από την προηγούμενη περίοδο και πρέπει να ολοκληρωθεί.

>>Στη συνέχεια ειπώθηκαν διάφορα για τη γραφειοκρατία με την τράπεζα και την εφορία.

>>Συζητήθηκε το θέμα των θεατρικών παραστάσεων που θα παρακολουθήσουμε σαν σύλλογος.

>> Θέμα κεραίας κοντά στα δημοτικά 1ο και 8ο Αγ. Παρασκευής:

πρότεινε η Μάγια να επικοινωνήσουμε με την πρωτοβουλία των κατοίκων – να κάνουμε από κοινού μια κινητοποίηση με στάση εργασίας – και συνάντηση στο Δημαρχείο. Συμφωνήσαμε όλοι και το ανέλαβε ο Πρόεδρος.

>>Θέμα συναδέλφου του συλλόγου και φαντασιόπληκτης μάνας που την κατηγορεί εγγράφως

Η συνάδελφος ζήτησε να πιέσει ο Σύλλογος τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να επιληφθεί του θέματος, διότι δεν μπορεί ο κάθε γονιός να κάνει άνω κάτω τη δασκάλα – το τμήμα – και εν τέλει το σχολείο, χωρίς συνέπειες. Ακόμα και να ζητάμε ΕΔΕ για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποκατασταθεί η δασκάλα. Δεν πάρθηκε ξεκάθαρη θέση και απόφαση.

>> Θέμα τοποθέτησης εικαστικών

Και αυτό το συζητήσαμε αρκετή ώρα για να δούμε ολοκληρωμένα όλες τις πλευρές:

Επειδή δεν υπάρχουν μόνιμα τοποθετημένοι εικαστικοί στην Διεύθυνση ΠΕ Β’ Αθήνας, είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο που έγιναν οι τοποθετήσεις αυτών των εκπαιδευτικών: Το Σεπτέμβριο, με βάση τα σχολεία – τμήματα – προκύπτουν οι ώρες εικαστικών που χρειάζεται η Διεύθυνση άρα δια τις ώρες ενός εκπαιδευτικού(μ.ο.), προκύπτει το πλήθος των εκπαιδευτικών που χρειάζονται (περίπου 85). Από αυτές έχει καλυφθεί το 80% περίπου με αναπληρωτές και αποσπασμένους. Θεωρητικά υπάρχει ανάγκη για 16 ακόμα περίπου. Όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην υπάρχουν διαθέσιμες ώρες εικαστικών!

Αυτό προκύπτει από τον τρόπο που έγιναν οι τοποθετήσεις από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και από τον τρόπο διάθεσης των ωρών των εκπαιδευτικών αυτών στις σχολικές μονάδες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στις περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αντιστάθηκαν και ζήτησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να καλύψουν πρώτα όλες τις ώρες εικαστικών της σχολικής μονάδας και μετά να διατεθούν στο ολοήμερο ή άλλο σχολείο, και όχι απλά να κάνουν ό,τι βολεύει για να βγει το πρόγραμμα – βάζοντας στην άκρη το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών, αυτό έγινε.

Δηλαδή, παρατηρήθηκε το να εξαφανίζονται 2-3 ώρες από εδώ και από κει σε πολλά σχολεία, κατά όπως βόλευε (χυλός). Το αποτέλεσμα ήταν (απλά η κορυφή του παγόβουνου) ότι η τελευταία αναπληρώτρια που προσλήφθηκε να μην κάνει ώρες εικαστικών, αλλά οτιδήποτε άλλο!

Η ανακοίνωση που προτείναμε αναδείκνυε το θέμα καθώς ευθύνη έχουν και οι διευθυντές που μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων καθορίζουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και αναθέτουν στους εκπαιδευτικούς μαθήματα.

Το σχέδιο ανακοίνωσης που προτείναμε δεν ψηφίστηκε.

>> Θέμα Περιγραφική Αξιολόγηση:

προτείναμε κείμενο, αλλά είπαν να το ξαναστείλουμε διαδικτυακά επειδή ήταν περασμένη η ώρα.

>>Θέμα Ιστοσελίδας:

το ανέφερε η Μαρία, αλλά απρόθυμα οι υπόλοιποι είπαν, σε επόμενο ΔΣ να συζητηθεί επειδή απουσίαζαν πολλοί

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022