Written by 18:23 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Ενημέρωση για την 3η μέρα των εργασιών της 83ης Γ.Σ. Δ.Ο.Ε.- Σημαντική απόφαση για την αξιολόγηση (δείτε video)

 

 

20140624_134120 (1)

Σήμερα Τρίτη24 Ιούνη 2014  συνεχίστηκαν για 3η μέρα οι διαδικασίες της 83ης ΓΣ της ΔΟΕ

Αρχικά ολοκληρώθηκε ο κύκλος ομιλητών από χθες για την κριτική πεπραγμένων και ακολούθησε  συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου.

Από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τα θέματα προς συζήτηση και απόφαση ήταν τα εξής:

Α.  Μέτρα αποτροπής της Αξιολόγησης

Β. Πειθαρχικές Διατάξεις

Γ. Οικονομικά

Δ. Συνταξιοδοτικά

Ε. Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Δράσης

Υπήρξαν εισηγήσεις από πλευράς Δ.Σ. για όλα τα θέματα και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Η εισήγηση από πλευράς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) καταψηφίστηκε από το σώμα.

Ακολούθησαν σκηνές από το  θέατρο του παραλόγου. Με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρήθηκε αρχικά από τον Πρόεδρο να περάσει στην ψήφιση (υπέρ-κατά) των προτάσεων των υπόλοιπων παρατάξεων (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΜΕ-ΕΡΑ-) παρά την επιθυμία τους να επιχειρήσουν να συνθέσουν μία κοινή πρόταση. Ύστερα από διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις  ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε ως εξής: πρέπει να μπουν σε ψηφοφορία η κάθε μία χωριστά και μετά να τεθεί η κοινή πρόταση.

Με την σύμφωνη γνώμη όλων προχώρησε έτσι  η διαδικασία. Μόνο που με το πέρας αυτής και εφόσον καμία πρόταση δεν είχε υπερψηφιστεί ο Πρόεδρος υπαναχώρησε επικαλούμενος τον κανονισμό λειτουργίας της Γ.Σ. και αρνιόταν να θέσει στο σώμα οποιαδήποτε κοινή πρόταση. Μάλιστα επέμενε από μικροφώνου να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο θέμα.

Ακολούθησαν έντονες στιγμές με συναδέλφους να αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε σε νηπιαγωγείο, με συνεχείς -έξι φορές- καταμέτρηση της πρότασης του ΠΑΜΕ, με διαβουλεύσεις του Προέδρου της Γ.Σ. με το προεδρείο του  Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την ερμηνεία του κανονισμού. Το ουσιαστικό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε να επιτρέψει καν την κατάθεση συνθετικής πρότασης, πολλώ δεν μάλλον να την θέσει σε ψηφοφορία, γιατί ήταν επίσης εμφανές ότι θα ψηφιζόταν.

Το σκηνικό όμως άλλαξε μετά από 45 λεπτά και κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από  το σώμα της Γ.Σ. να προχωρήσει η διαδικασία και να τεθεί σε ψηφοφορία η συνθετική πρόταση.

Την πρόταση ανέγνωσε στο σώμα ο Πρόεδρος και ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Αρχικά η ψηφοφορία έγινε δι’ ανατάσεως της χειρός και ενώ ήταν ολοφάνερο ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος η  πρόταση που κατατέθηκε από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών με μικρές τροποποιήσεις από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και γινόταν αποδεκτή  από την ΕΡΑ και την πλειοψηφία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ, ο Πρόεδρος της 83 ης Γ.Σ. του κλάδου ζήτησε αριθμητική καταμέτρηση(!)

Στην καταμέτρηση τα αποτελέσματα ήταν :

225 ΥΠΕΡ

134 ΚΑΤΑ

23 ΛΕΥΚΑ

Πρέπει να σημειώσουμε ενημερωτικά ότι οι αντιπρόσωποι είχαν εκλεγεί πριν την περσινή Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και η πλειοψηφία αυτών είχε εκλεγεί  με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ.

Αυτοί οι συσχετισμοί ήδη ανατράπηκαν μέσα στην 83η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αφού η πρότασή τους καταψηφίστηκε και αντίθετα υπερψηφίστηκε η κοινή πρόταση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων του κλάδου.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όχι μόνο με τη  βάση του κλάδου, αλλά ακόμα και με τους αντιπροσώπους  της Γ.Σ. της ΔΟΕ.

Η πρόταση που «πέρασε»  προβλέπει  σε γενικές γραμμές :

  • κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης.
  • μπλοκάρισμα με όρους συλλογικών αποφάσεων και κινήματος οποιασδήποτε απόπειρας εφαρμογής της αξιολόγησης.
  • έξω οι αξιολογητές από τα Συνδικάτα και τα σωματεία.
  • διαγραφή των Στελεχών Εκπαίδευσης (Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων) από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους για όσο χρονικό διάστημα κατέχουν αυτές τις θέσεις.
  • εφόσον οι Διευθυντές γίνουν αξιολογητές,  στην πράξη θα αντιστρατεύονται με τους στόχους και τις επιδιώξεις  των συλλόγων μας και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουν θέση στα σωματεία.

Ακολούθησαν οι προτάσεις για όλα τα υπόλοιπα θέματα και εκτός της πρότασης για το Πειθαρχικό Δίκαιο που ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα καμία άλλη πρόταση δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ώρα 6:15 που ξεκίνησε η συζήτηση για το Πρόγραμμα Δράσης και ενώ πρόταση από πλευράς Πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν υπήρχε αλλά είχε αποφασιστεί να διαμορφωθεί στην 83η Γ.Σ. του κλάδου  με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που έχουν προηγηθεί, και ενώ οι παρατάξεις έθεσαν τις προτάσεις τους και έγινε ψηφοφορία, δεν διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο της Γ.Σ. να υπάρχει απαιτούμενη πλειοψηφία σε καμία πρόταση.

Γεγονός είναι πάντως ότι εκείνη την ώρα μεγάλο μέρος του σώματος κυρίως από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ είχε αποχωρήσει.

Η 83η Γ.Σ. του κλάδου αποτελεί παρελθόν χωρίς καν να ακούσουμε από τον Πρόεδρο το τυπικό : «κηρύσσω την διαδικασία περαιωμένη.»

Να σημειώσουμε στα σημαντικά της 83ης Γ.Σ. κυρίως δύο γεγονότα:

Πρώτον ότι πάρθηκε απόφαση για την αξιολόγηση και το Πειθαρχικό Δίκαιο

και δεύτερον ότι είναι πλέον ξεκάθαρη η ανατροπή των συσχετισμών.

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-83η ΓΣ ΔΟΕ

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Last modified: 24 Ιουνίου 2014

Close