Written by 20:04 Αιρετοί, Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ενημέρωση αιρετού Β΄ Αθήνας για παράλληλη στήριξη. Δείτε το πρακτικό συνεδρίασης της επιτροπής για τις τοποθετήσεις

 

Ενημέρωση

του αιρετού εκπροσώπου στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας

Νίκου Παπασπύρου

και της αναπληρωματικής αιρετού Β΄ Αθήνας

Άννας-Μάγιας  Σταυροπούλου

εκπροσώπων  της «Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πλησιάζουν τα  Χριστούγεννα και χιλιάδες μαθητές και νήπια σε όλη την Ελλάδα που χρειάζονται υποστηρικτική Αγωγή από συναδέλφους εκπαιδευτικούς ειδικής Αγωγής μέσω του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης παραμένουν ακάλυπτα ή καλύπτονται πλημμελώς .

Οι προσλήψεις συναδέλφων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για την υποστήριξή τους δεν επαρκούν γαι τις πραγματικές ανάγκες καθώς  υπολείπονται σημαντικά   του  αριθμού  των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ της χώρας.

Παρακολουθώντας τους αριθμούς διαπιστώνουμε ότι έχουν γίνει συνολικά για την υποστήριξη του θεσμού της Ειδικής Αγωγής 6.309 προσλήψεις αναπληρωτών συναδέλφων εκ  των οποίων  4002 αφορούν εκπαιδευτικούς στην Α΄ θμια Εκπαίδευση.  Ωστόσο ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης διακήρυττε επί υπουργείας του ότι έχουν δεσμευθεί κονδύλια ΕΣΠΑ για 9.900 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Τί απέγιναν τα κονδύλια για  τις  υπόλοιπες 3.691 προσλήψεις;

 Σε ό,τι αφορά ειδικότερα  τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ για Παράλληλη Στήριξη, για 5.300 εγκεκριμένες αιτήσεις  διατίθενται μόλις 1900 πιστώσεις για προσλήψεις.

Στη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄Αθήνας έγιναν συνολικά 96 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για Παράλληλη Στήριξη ενώ έχουν εκδοθεί γνωματεύσεις  του ΚΕΔΔΥ για  305 περιπτώσεις  μαθητών και νηπίων από τις οποίες το ΥΠΕΘ ενέκρινε  τις 118. Παρουσιάζεται επομένως μια αναλογία κάλυψης  ενός μαθητή /νηπίου στους τρεις που έχουν διαπιστωμένη ανάγκη υποστήριξης.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΘ «οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη τοποθετούνται μόνο μετά από συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ και των αρμόδιων Σχολικών Συμβούλων Γενικής και Ειδικής Αγωγής».

Στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας  οι αναφερόμενοι παράγοντες της Διοίκησης συνυπέγραψαν το Πρακτικό τοποθετήσεων Εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης  και φέρουν ο καθένας από τη θέση και την αρμοδιότητά του την ανάλογη ευθύνη. (Δείτε παρακάτω το επισυναπτόμενο πρακτικό συνεδρίασης)

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται ρητά στο εν λόγω πρακτικό, «το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ Αθήνας δια της Προϊσταμένης του Κ. Πανταζοπούλου απεφάνθη σχετικά με την κατανομή των ωρών των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης που τοποθετήθηκαν από το ΥΠΠΕΘ στη Διεύθυνση Αθήνας» . Η  Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Β΄ Αθήνας Πανταζοπούλου Μαρία προέβη σε κατανομή ωρών ανά εκπαιδευτικό και ανά μαθητή /νήπιο παρά το γεγονός ότι οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ που η ίδια έχει υπογράψει σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο υπαγορεύουν  πλήρη και αποκλειστική στήριξη ανά παιδί και χωρίς προηγουμένως να έχει επαναπροσδιορίσει τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ ανά περίπτωση μαθητή /νηπίου. Λειτούργησε δηλαδή απολύτως αντιεπιστημονικά και αντιπαιδαγωγικά σε βάρος των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ. Ανδρώνης  προέβη στις τοποθετήσεις των προσληφθέντων εκπαιδευτικών εναρμονιζόμενος πλήρως με την κατανομή αυτή που αντιλαμβάνεται τα παιδιά ως κλασματικούς αριθμούς και μοίρασε τους συναδέλφους  σε δύο ή  και περισσότερα παιδιά, σε δύο ή και περισσότερα σχολεία.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι  παρότι «διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την υποστήριξη του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης έως της κάλυψης όλων των μαθητών πoυ δικαιούνται αυτή» κατέληξαν ότι η σχετική εντολή του ΥΠΕΘ «δεν είναι δυνατόν να έχει εφαρμογή»  τελικά όμως στην πράξη αποδέχτηκαν την κατανομή αυτή. Θα έπρεπε τουλάχιστον ως όφειλαν -όχι διοικητικά, αλλά με βάση τον παιδαγωγικό τους ρόλο- να δημοσιοποιήσουν την αντίθεση τους.

Είναι σαφές ότι και στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και των υποστηρικτικών δομών της, τον πλέον ευαίσθητο στο χώρο της Εκπαίδευσης,   τα μορφωτικά δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών και των νηπίων θυσιάζονται απροκάλυπτα και χωρίς κανένα ενδοιασμό  στο βωμό της μνημονιακής πολιτικής  των περικοπών και της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στην Εκπαίδευση που με το μανδύα της  «συνεκπαίδευσης» επικαλύπτει την αντιπαιδαγωγική πολιτική της.

Ως αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας καταγγέλλουμε την τακτική των φορέων της Διοίκησης  ως προς τις τοποθετήσεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης που συμβάλλει αποφασιστικά  στην ακύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με Ειδικές ανάγκες.

Καλούμε τα Δ.Σ. των συλλόγων Β΄ Αθήνας  να πάρουν πρωτοβουλίες και να στηρίξουν τους μαθητές, τους γονείς και την παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση όλων των παιδιών, αντιπαλεύοντας την πολιτική που αφήνει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς υποστήριξη στις τάξεις, επιβαρύνοντας και δημιουργώντας προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε το πρακτικό της συνεδρίασης της επιτροπής:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: Νίκος Παπασπύρος

Τηλ.: 6973056740. Τηλ. Σχολείου: 2106515590

Email: telefteothranio@yahoo.gr

 

Αναπληρωτής αιρετός Β΄ Αθήνας: Άννα-Μάγια Σταυροπούλου

Τηλ. 6977533041. Τηλ. Σχολείου: 2106006149

ΕMail: annamayaparis@yahoo.gr

Last modified: 11 Δεκεμβρίου 2016

Close