Written by 21:10 Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

ΕΝΑΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ

arkas-skitso-fb

Ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός  έσκασε τελικά λίγο πριν  το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη. Η  αναμενόμενη είδηση έκανε αμέσως τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων . Ήδη 49 υπουργοί αποτελούν εδώ και λίγες ώρες το νέο κυβερνητικό σχήμα της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που πόρω απέχει από τις διακηρύξεις του Τσίπρα για μικρό και ευέλικτο σχήμα.

Τα ερτζιανά και οι τηλεοπτικές συχνότητες γέμισαν με ακατάσχετο μπλα μπλα δημοσιολόγων, δημοσιογράφων και πάσης φύσεως αναλυτών με σχόλια για «νέο ξεκίνημα και νέα πνοή του  κυβερνητικού σχήματος» . Όσο για τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου μάλλον ξεχωρίζει αυτό της «Αυγής» για «σχήμα μάχης». Δίχως όμως τα παραμορφωτικά γυαλιά των διαφόρων καλοθελητών και παρατηρώντας τα πρόσωπα  των νέων υπουργών και υφυπουργών, οι πρώτες διαπιστώσεις  έρχονται αβίαστα:

Στο υπουργείο Οικονομίας  εμφανίζεται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξ Αμερικής,  επικεφαλής  του οικονομικού  ιδρύματος  Levy  Institute. Ο Παπαδημητρίου είναι στενός συνομιλητής των αγορών και των επενδυτών, στενός φίλος του Γιόζεφ Στίγκλιτς και η τοποθέτησή του μάλλον σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ερχομού των πολυθρύλητων επενδυτών. Το νεύμα προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κοψοχρονιά δίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό συντείνει και η υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα μέχρι πρότινος επικεφαλής  του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Τσίπρας  ποντάρει άλλωστε πολλά στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων  για να «κλείσει» η αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα. Ακόμη  ένα σοβαρό επιχείρημα για αυτή την επιτάχυνση αποτελεί η πίεση για την διαβόητη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή την παροχή φτηνού χρήματος στις τράπεζες. Αυτό θα συμβάλλει κατά τον Τσίπρα στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και  την ανάπτυξη…

Ένα άλλο στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η τοποθέτηση στο Εργασίας της 31χρονης  Έφης Αχπατσίογλου. Για όσους εξεπλάγησαν από την κίνηση αυτή που έφερε και την απομάκρυνση  από το πόστο του Κατρούγκαλου, αρκεί μόνο η επισήμανση ότι η νέα υπουργός  ήταν ο άνθρωπος που συνομιλούσε και συνεργαζόταν με τα τεχνικά επιτελεία των δανειστών. Ο ίδιος  ο Κατρούγκαλος έσπευσε να λύσει αμέσως τις όποιες απορίες σχετικά με το από δω και πέρα λέγοντας ότι όλα θα συνεχιστούν σαν να είμαι εγώ  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα  η ατζέντα για απελευθέρωση των απολύσεων  και του νέου συνδικαλιστικού νόμου για περιορισμό της απεργίας  αναμένεται να «τρέξει με γοργό ρυθμό». Εκτός των άλλων  το Ασφαλιστικό πολύ σύντομα θα ανοίξει και πάλι με νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ο πρόεδρος του Εurogroupe Γερούν Ντάισενμπλουμ με δηλώσεις του το έβαλε στο τραπέζι.

Ο Φίλης δεν είναι πια εδώ. Ο Τσίπρας στο Παιδείας ξήλωσε τον στενό του φίλο κάνοντας το χατίρι  της Εκκλησίας . Στη θέση του τοποθέτησε τον πανεπιστημιακό Κώστα Γαβρόγλου. Ο τελευταίος  ήταν ο ιθύνων νους του «εθνικού διαλόγου» από όπου προέκυψε το τερατούργημα του Νέου Λυκείου. Ο Γαβρόγλου είναι θιασώτης και της αξιολόγησης  ως στοιχείο  εξορθολογισμού , πίνει νερό δε στο όνομα του ΟΟΣΑ και των περίφημων καλών πρακτικών. Τώρα το πώς θα καταφέρει να συνυπάρξει στο ίδιο κτήριο με τον νεορθόδοξο Κώστα Ζουράρι, που από χθες πήρε το χρίσμα  του υφυπουργού, μένει να αποδειχθεί. Πάντως  ο ίδιος ο Γαβρόγλου όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει με την Εκκλησία τόνισε με νόημα «μακριά κι αγαπημένοι».

Εν γένει τίποτα καλύτερο από όσα μέχρι τώρα έχουμε δει δεν αναμένεται. Απεναντίας, το προμήνυμα για χειρότερες μέρες  είναι ολοφάνερο.

Το νέο σχήμα κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένο απόλυτα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως άλλωστε και το προηγούμενο σχήμα!. Τρομοκρατημένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρέχει να καλύψει και τη μεγάλη διαφορά με τη δεξιά στις δημοσκοπήσεις. Ας μην ξεχνάμε και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια στον κλάδο μας, όπου η Δ.Α.Κ.Ε., αλλά και η Π.Α.Σ.Κ. αναδείχθηκαν εκ νέου σε πρώτες δυνάμεις. «Σταθερές αξίες» ή τρικυμία στα κεφάλια μας…

Ένας είναι ο δρόμος για μας τους εργαζόμενους και για όλους: Ο δρόμος του αγώνα.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΧΩΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ.

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022

Close