Written by 20:53 Αρχική Σελίδα

Ένα ταξίδι, οκτώ φωτογράφοι, αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες… (φωτογραφίες-βίντεο)

 

Την Οδύσσεια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αποτυπώνει η έκθεση φωτογραφίας «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Αλληλεγγύη -Solidarity Now στο κτίριο της Οδού Πειραιώς.

“Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της τέχνης. Είμαι φωτορεπόρτερ, όχι φωτογράφος” διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο κάτοχος του φετινού Πούλιτζερ Γιάννης Μπεχράκης, με αφορμή την παρουσίαση της δουλειάς του, όπως και άλλων επτά συναδέλφων του, σε έναν κατεξοχήν χώρο τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη.

Πεισμένο πως οφείλει να συμβάλει στην αφύπνιση του κοινού για τη δραματική κατάσταση των προσφύγων, όπως είπε η Ειρήνη Γερουλάνου, σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη – Solidarity Now φιλοξενεί από σήμερα στο κτήριο της οδού Πειραιώς, εκτός προγράμματος και με ελεύθερη είσοδο, έως τις 29/5 την έκθεση με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί».

Για τον πρόεδρο της Solidarity Now, Στέλιο Ζαββό, “η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για την Ε.Ε.” Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η έκθεση των Γ. Μπεχράκη, Άλκη Κωνσταντινίδη (επίσης βραβευμένος με Πούλιτζερ), Γιώργου Μουτάφη, Άγγελου Τζωρτζίνη, Enri Canaj, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου, Χλόης Κριθαρά – Devienne.

Η έκθεση παρακολουθεί τους πρόσφυγες στη διαδρομή τους από το ένα σύνορο στο άλλο: είσοδος, παραμονή, έξοδος, αποτυπώνοντας, αντίστοιχα, τα κυρίαρχα συναισθήματα, του φόβου, της αναμονής, της ανακούφισης που μπορούν να συνεχίσουν -ακόμη κι αν καταλήγουν στο αδιέξοδο της Ειδομένης.

Μιλώντας για τη δική του δουλειά, στην οποία δήλωσε “ταγμένος”, ο Γ. Μπεχράκης είπε χαρακτηριστικά: “Είμαι τα μάτια σας, είμαι η φωνή τους”, για να προσθέσει ότι τις εικόνες από τη Λέσβο, τη Χίο ή την Ειδομένη που αποτυπώνει η ομάδα τους στο Ρόιτερ “τις βλέπουν ένα δισεκατομμύριο μάτια κάθε μέρα”…

“Να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες στις χώρες προέλευσης”, τόνισε σε μήνυμά του από το διασωστικό σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης όπου βρισκόταν ο Γ. Μουτάφης, επικρίνοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

 

Η Οδύσσεια των προσφύγων μέσα από τον φακό οκτώ φωτογράφων

Την Οδύσσεια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αποτυπώνει η έκθεση φωτογραφίας «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Αλληλεγγύη -Solidarity Now στο κτίριο της Οδού Πειραιώς.

8 φωτογράφοι-φωτορεπόρτερ καταγράφουν με τον φακό τους τον τελευταίο χρόνο τη διαδρομή χιλιάδων προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, και μέσω της Τουρκίας να περάσουν στην Ελλάδα για να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Cenaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου και Χλόη Κριθαρά -Devienne.

Παρουσιάζονται 140 συγκλονιστικές φωτογραφίες που θέλουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης, που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος: α) Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες, β) Παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας και γ) Έξοδος: Ειδομένη.

Οι φωτογράφοι Γιάννης Μπεχράκης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Cenaj και Ορέστης Σεφέρογλου μιλούν στην κάμερα του euronews για τα έργα τους, αλλά και για την προσφυγική κρίση. Δείτε τι μας είπαν στο βίντεο που ακολουθεί:

Πρόσφατα ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης έλαβαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Έκτακτη Επικαιρότητα» για την καταγραφή της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Άγγελος Τζωρτζίνης κέρδισε πριν λίγες μέρες το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επικαιρότητα» στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Sony.

Οι φωτογράφοι συλλέγουν εμπειρίες και τις μοιράζονται με τον κόσμο. Αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα. Μόνο το 2015, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, με το όνειρο να συνεχίσουν την πορεία τους για κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση φιλοξενεί σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη, που αδυνατώντας να απαντήσουν και να περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ζωγραφίζουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και στη Συρία, εισάγοντας τον επισκέπτη στο ταξίδι αυτής της έκθεσης. Παιδιά που μεγάλωσαν με φόντο τη βία, που ωρίμασαν απότομα, στιγματισμένα για πάντα τόσο συναισθηματικά όσο και εκφραστικά.

Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, με πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς διαρκεί μέχρι τις 29 Μαΐου.

Γιώργος Μητρόπουλος (euronews)

Last modified: 20 Μαΐου 2016

Close