Written by 11:28 Αρχική Σελίδα

Έκτακτη συνάντηση Ν. Φίλη με ΟΛΜΕ ΔΟΕ για το νέο σύστημα διορισμών

 

Πηγή:  ESOS

 

Πρόσκληση προς τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ απηύθυνε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, για έκτακτη συνάντηση, μεθαύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί,με μοναδικό θέμα το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών.

Η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες,  ήδη  αυτές τις ημέρες αναζητά δικηγορικό γραφείο προκειμένου να ζητήσει γνωμοδότηση , μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περί διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Η απάντηση του υπ. Παιδείας στο esos για τους διορισμούς και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Είμαστε σε επαφή και με το Συμβούλιο της Επικρατείας για να δούμε το θέμα σχετικά με τον τρόπο των προσλήψεων. Η ιδιοτυπία φέτος είναι ότι θα έχουμε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενιαίους πίνακες για τις προσλήψεις αναπληρωτών και για το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη   Συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ

Η  δήλωση του υπουργού Παιδείας σημαίνει ότι:

Α. Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών θα γίνουν με ένα πίνακα που θα περιέχει προυπηρεσίες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ (του τελευταίου διαγωνισμού) , επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια.

Β. Για τους αναπληρωτές θα προβλέπεται και μ αυτούς διαδικασία ΑΣΕΠ από τους πίνακες του προηγούμενου διαγωνισμού και προυπηρεσίες.

Γ. Επειδή  για να γίνει νέος διαγωνισμός χρειάζεται χρόνος τουλάχιστον οκτώ μηνών, για φέτος δεν προβλέπεται καμία τέτοια διαδικασία.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ESOS ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

esos: Κύριε Υπουργέ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει οι διορισμοί να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνει διαγωνισμός; Δεν θα γίνει διαγωνισμός; Θα κατατεθούν  ,  τα δικαιολογητικά, τα πιστοποιητικά στον ΑΣΕΠ; Θα προηγηθούν αυτοί οι οποίοι έχουν δώσει εξετάσεις παλαιότερα στον ΑΣΕΠ; Πώς θα γίνουν οι διορισμοί; Και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ζήτημα του τριετούς χρονοδιαγράμματος σχετικά με τις 20.000 προσλήψεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι το θέμα των διορισμών είναι κομβικό ζήτημα για την εκπαίδευση. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχει μειωθεί κατά 32.000 ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη δημοτική και μέση εκπαίδευση κατά την τελευταία 5ετία του μνημονίου.

Έχουμε ανάγκη συνεπώς μόνιμων διορισμών. Είμαστε σε επαφή και με το Συμβούλιο της Επικρατείας για να δούμε το θέμα σχετικά με τον τρόπο των προσλήψεων. Η ιδιοτυπία φέτος είναι ότι θα έχουμε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενιαίους πίνακες για τις προσλήψεις αναπληρωτών και για το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Είναι μια διαδικασία που σύντομα θα καταλήξει. Είμαστε σε διαβουλεύσεις και με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, με τους φορείς και με τους αναπληρωτές, αλλά κυρίως είναι θέμα νομιμότητας με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς με ποιο τρόπο θα γίνουν οι διορισμοί και οι προσλήψεις, είναι θέμα που θα το δούμε συντόμως. Είμαστε σε διαβούλευση.

Σε σχέση με το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων. Συντόμως είμαστε έτοιμοι να γνωστοποιήσουμε ένα πλήρες σχέδιο για προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών κλιμακωτά στην 3ετία που έχουμε αρχής γενομένης από φέτος. Το ζήτημα αυτό θα ενταχθεί και σε συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Είναι και αντικείμενο συζήτησης  με τους θεσμούς, διότι όπως ξέρετε, η αξιολόγηση έχει το θέμα των δημοσιοοικονομικών μέσα και των διορισμών.

Σε κάθε περίπτωση φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Αυτή τη μάχη δίνουμε. Δεν είναι τίποτα σίγουρο, αλλά τη δίνουμε από την πρώτη στιγμή, από τον Οκτώβριο αυτή τη μάχη, να σπάσει φέτος ο κύκλος της αδιοριστίας στην εκπαίδευση. Και να έχουμε τους πρώτους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών μετά από πολλά χρόνια.

Είναι προφανές ότι τα οποιαδήποτε άλλα κενά υπάρξουν και θα υπάρξουν λόγω της μείωσης του αριθμού του μόνιμου προσωπικού, θα καλυφθούν με τους αναπληρωτές και αυτό είναι επίσης μια συζήτηση που έχει να κάνει με τη συνολική λειτουργία του σχολείου, προετοιμαζόμαστε με όλες τις αναγκαίες υπηρεσιακές μεταβολές, με τον προγραμματισμό το συγκεκριμένο. Για πρώτη φορά απ’ ό,τι γνωρίζουν και οι υπηρεσίες τόσο συγκεκριμένο προγραμματισμό ούτως ώστε, και αυτός είναι στόχος και δέσμευση από την πρώτη μέρα, το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία, να ανοίξουν χωρίς τα προβλήματα, χωρίς τις επιβαρύνσεις που γνωρίζουμε όλα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΡΤ): Θέλω να γυρίσω πάλι στις προσλήψεις. Θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ; Γιατί εάν γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και μέσω γραπτού διαγωνισμού, θα πάρει κάποια διαδικασία. Οπότε αυτές οι προσλήψεις θα είναι σίγουρα για το Σεπτέμβρη; Πρέπει πρώτα να γίνει με τους θεσμούς, να πάρουμε ένα πράσινο φως πόσες θα είναι τελικά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύστημα ΑΣΕΠ σίγουρα. Ποιο θα είναι αυτό, είναι θέμα συζήτησης. Πώς δηλαδή θα αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών, τα κοινωνικά κριτήρια, τα ακαδημαϊκά και άλλα κριτήρια, είναι άλλο θέμα αυτό. Αλλά θα γίνουν όμως με σύστημα ΑΣΕΠ. Αυτό είναι σαφές.

Αυτό αφορά τη φετινή χρονιά. Θα είναι μια μεταβατική περίοδος. Διότι το να γίνει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία εκ βάθρων διαφορετική, είπατε το θέμα των εξετάσεων, αυτό θέλει τουλάχιστον ένα 8μηνο προπαρασκευής. Άρα εμείς μιλάμε για το μεταβατικό σύστημα φέτος. Και είμαστε σε συνεννόηση, επαναλαμβάνω, και με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΡΤ): Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας απάντησα ότι για το Σεπτέμβριο θα έχουμε ενιαίους πίνακες, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη και το θέμα του ΑΣΕΠ. Όχι μόνο του ΑΣΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Last modified: 9 Μαρτίου 2016

Close