Written by 14:19 Εκπ/κή Συσπείρωση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Το δημόσιο νηπιαγωγείο υπό αίρεση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

                                        Το δημόσιο νηπιαγωγείο υπό αίρεση

ο δημόσιος εκπαιδευτικός είδος υπό εξαφάνιση

 

Η δημόσια προσχολική αγωγή, ανέκαθεν όντας ο τελευταίος τροχός της άμαξας στη δημόσια εκπαίδευση, γίνεται πλέον ολοφάνερα στο περιβάλλον της παρούσας καπιταλιστικής κρίσης βορά στα συμφέροντα της ιδιωτικοποίησης  της Παιδείας.

Με την υποχρηματοδότηση, την είσοδο χορηγών και την απαίτηση της γονεϊκής συνεισφοράς  τόσο στο επίπεδο των λειτουργικών δαπανών όσο και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη στέρηση των υποστηρικτών δομών και τον εξοβελισμό των προνηπίων από το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή προετοιμάζεται μεθοδευμένα και σταδιακά  η  πλήρης αποδόμηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου στο σύνολο των βαθμίδων του, αρχής γενομένης από την πιο παρεξηγημένη ως προς το ρόλο και το αντικείμενό της προσχολική εκπαιδευτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα δυναμιτίζονται οι εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών με την ήδη εφαρμοσμένη κατηγοριοποίηση – αύξηση του ωραρίου τους  που τους καθιστά εργαζόμενους – λάστιχο διαφορετικών ταχυτήτων  ανάλογα με τον τύπο νηπιαγωγείου στο οποίο υπηρετούν, αλλά και τη μη θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου στον κλάδο αυτό η οποία αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο για κάθε μορφής  επιδείνωση του εργασιακού τους καθεστώτος. Το «Νέο Νηπιαγωγείο» είναι προ των πυλών  με νέα αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών στα πλαίσια ενός διευρυμένου προγράμματος  λειτουργίας  που θα οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων, θα περικόψει κατά συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας  μειώνοντας τις οργανικές θέσεις  και ελαχιστοποιώντας τους διορισμούς,  αλλά και νομιμοποιώντας τις απαιτούμενες από το νέο μνημόνιο απολύσεις των  15.000 εκπαιδευτικών.

Γίνεται έτσι  η αιχμή του δόρατος  και ο δούρειος ίππος της υπονόμευσης  των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων καθώς το «Νέο Νηπιαγωγείο» ακολουθείται από το «Νέο Σχολείο» , το «Νέο Γυμνάσιο» και το «Νέο Λύκειο» τα οποία οικοδομούνται με την  ίδια ακριβώς φιλοσοφία, στοχεύουν σε κοινή στρατηγική και υιοθετούν ανάλογη τακτική.

Πλήττεται κατά συνέπεια ολόκληρο το πλέγμα της εκπαιδευτικής κοινότητας  καθώς οι εκπαιδευτικοί , οι μαθητές και οι γονείς τους  δηλαδή η ίδια η κοινωνία μπαίνει στο στόχαστρο της επίθεσης  που επιχειρείται σήμερα ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και το δημόσιο σχολείο.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι  του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου έχασε αυτή τη φορά την παρτίδα γιατί βρεθήκαμε  υποψιασμένοι απέναντι στο πυροτέχνημα της  πρόσφατα εκδοθείσας και πάραυτα αποσυρθείσας  εγκυκλίου σχετικά με την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Όλοι μαζί,  εκπαιδευτικοί και γονείς  μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, μπορούμε να σταματήσουμε τη λαίλαπα που απειλεί να μετατρέψει τα σχολειά μας  σε φυλαχτήρια ταλαιπωρημένων παιδιών και τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους πένητες  και δυστυχείς  «παιδοτρίβες».

Συμμετέχουμε μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας 

Τρίτη 30/10/2012,  ώρα 13.00΄ στο Υπουργείο Παιδείας

Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Διεκδικούμε:

  • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια (4-6 ετών). Όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μόνιμοι διορισμοί  νηπιαγωγών για την κάλυψη των αναγκών  

     όλων των νηπιαγωγείων.

  • Ίδρυση υποστηρικτικών δομών και στελέχωση των ήδη υπαρχουσών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
  • Εγγραφή χωρίς αποκλεισμό όλων των νηπίων και προνηπίων.

 

Last modified: 25 Οκτωβρίου 2012

Close