Written by 21:35 Slider, Αρχική Σελίδα, Εκπαιδευτικό Υλικό>Νηπιαγωγείο

Εκπαιδευτικό υλικό Νηπιαγωγείου για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου

3. Οι λόγιοι Έλληνες

Ο Ρήγας Φεραίος και η Χάρτα του

m5

Ρήγας Φεραίος

 

http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000007916&tsz=0&autostart=0

 

 

Η μεγάλη Χάρτα

      

    

m6

 

m7

 

 

 

 

 

Συζητάμε με τα παιδιά για το όραμα του Ρήγα για μια ενωμένη  Βαλκανική ξεναγώντας τα στη μεγάλη του χάρτα.

Ο Θούριος

m8

http://www.youtube.com/watch?v=Tz05TqTK6Js

 

Τραγουδάμε το Θούριο

m9

΄ Όποιος ελεύθερα συλλογάται , συλλογάται καλά΄΄

  • Συζητάμε τη φράση του Ρήγα. Κάνουμε σκέψεις και εκφράζουμε ιδέες γύρω από τις λέξεις: ελευθερία, σκλαβιά, ζωή , σκέψη, θάνατος, ανεξαρτησία, υποταγή.
  • Ελέυθερη ζωγραφική με θέμα την Ελευθερία

 

 

4. Οι γυναίκες στην επανάσταση

Η συμβολή των γυναικών στον αγώνα, με αναφορά σε επώνυμες ηρωίδες και τη δράση τους και σε γεγονότα όπως ο αποκλεισμός των Σουλιωτισσών και η πτώση στο Ζάλογγο και η Έξοδος του Μεσολογγίου.

m10

Δημοτική ποίηση:

  • ΄΄Της Δέσπως΄΄
  • ΄΄Της Λένως Μπότσαρη΄΄

Δημοτικοί χοροί

  • ΄΄Έχετε γεια βρυσούλες΄΄
  • ΄΄ Η Γερακίνα΄΄

 

Ελεύθερη ζωγραφική με θέματα:

΄΄ Η Μπουμπουλίνα καπετάνισσα΄΄

΄΄ Οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο΄΄

 

5. Η λαική παράδοση και η επανάσταση

Η Ελληνική Φορεσιά  

Παρατηρούμε τη στολή του τσολιά και μιλάμε αναλυτικά για τα μέρη της: το λευκό πουκάμισο, το γιλέκο με τα χρυσά κεντήματα τη φέρμελη που φοριέται πάνω απ’ το γιλέκο και έχει κρεμαστά μανίκια στην πλάτη, το ζωνάρι που είναι υφασμάτινο, τη φουστανέλα που έχει 400 πιέτες (όσα και τα χρόνια της σκλαβιάς), τις λευκές κάλτσες και τις μαύρες καλτσοδέτες (γονατούρες) που τις στηρίζουν και τα τσαρούχια που φτιάχνονται με δέρμα και καρφιά και έχουν μαύρη φούντα στην άκρη και τέλος το κόκκινο φέσι με τη μαύρη φούντα.

m11

Οι φορεσιές των γυναικών περιλαμβάνουν ως βασικά εξαρτήματα το πουκάμισο με τις δαντέλες, τη μακριά φούστα, το κοντογούνι με τα μακριά φαρδιά μανίκια, το φέσι με τη χρυσή φούντα. Διαπιστώνουμε ότι σε κάθε περιοχή, χωριό ή νησί, οι γυναίκες ντύνονταν διαφορετικά παρατηρώντας πολλές εικόνες με ελληνικές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εντοπίζουμε παραλλαγές στα χρώματα, τα μέρη της φορεσιάς (οι Σουλιώτισσες φορούσαν ένα μακρύ γιλέκο, το σιγκούνι, άλλες είχαν κοσμήματα με φλουριά, άλλες κεντημένες ποδιές και άλλες μαντήλες στα μαλλιά), τα κοσμήματα κλπ.

Τα όπλα των αγωνιστών

Κάνουμε μια αναφορά στα όπλα των αγωνιστών. Οι τσολιάδες φορούσαν στη μέση τους μια ειδική υφασμάτινη ζώνη με θήκες, το σελάχι. Εκεί, στερέωναν τα όπλα, τις παλάσκες τους, το γιαταγάνι τους (γυριστό σπαθί) αλλά δεν χωρούσε το καριοφίλι που είχε πολύ μεγάλη κάνη και το κρατούσαν στον ώμο ή στα χέρια. Στο Ιστορικό Μουσείο που τα φιλοξενεί, μπορούμε να δούμε σε φωτογραφίες, τα όπλα αυτά και να παρατηρήσουμε τα υλικά που ήταν φτιαγμένα και τα σχέδια που τα στόλιζαν.

 

Ο Καραγκιόζης και το Θέατρο Σκιών

Υλικό

Φιγούρες του ελληνικού θεάτρου σκιών, cd –dvd με παραστάσεις του Θεάτρου από τον Ευγένιο Σπαθάρη, φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το θέατρο Σκιών σε όλο τον κόσμο.

Last modified: 7 Φεβρουαρίου 2016

« Previous Next »

Close