Written by 08:34 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Εκδήλωση –συζήτηση Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. ‘’ Ο Περικλής’’ – Δήμου Χαλανδρίου Το Δημόσιο Σχολείο μια αγκαλιά ανοιχτή για τα προσφυγόπουλα Κυριακή 2 Απριλίου 2017 , ώρα 11 π.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, Χαλάνδρι

 

       ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

       ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”

Εκδήλωση –συζήτηση

Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. ‘’ Ο Περικλής’’ – Δήμου Χαλανδρίου

Το Δημόσιο Σχολείο μια αγκαλιά ανοιχτή για τα προσφυγόπουλα

Κυριακή 2 Απριλίου 2017 , ώρα 11 π.μ.

Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, Χαλάνδρι

Από τις 20 Μαρτίου του 2016,  ημερομηνία της έναρξης ισχύος Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ Τουρκίας, με την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωσή έκλεισε τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων ιμπεριαλιστικών πολέμων  και καταπιεστικών καθεστώτων αλλά και απόλυτης φτώχειας αποτρέπονται από το να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος.
Το άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί και χιλιάδες από αυτούς, γυναίκες, άντρες, παιδιά και γέροντες  παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, σε στρατόπεδα “φιλοξενίας”  με κακές έως απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης  που τα μετατρέπουν  σε κέντρα κράτησης.  Στερούμενοι βασικών  δικαιωμάτων κατά παράβαση ακόμη και αυτής της διεθνούς νομοθεσίας, γκετοποιημένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Ανάμεσά τους, βρίσκονται περίπου 22.000 παιδιά, τα παιδιά των προσφύγων τα οποία ένα χρόνο μετά,  είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση και υφίστανται ρατσιστικούς διαχωρισμούς.

Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων  αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο καθώς αφενός συνιστά αναφαίρετο κι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων με βάση την διεθνή νομοθεσία, αλλά κι επειδή αποτελεί την προϋπόθεση για μια κοινωνία ανοιχτή στην διαφορετικότητα, για μια κοινωνία με σθεναρές αντιστάσεις στην μισαλλοδοξία και στην ξενοφοβία οι οποίες γεννούν τον αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την βία. Για μια κοινωνία που συνειδητοποιεί ότι για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τη φοροεπιδρομή δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που αντιλαμβάνεται ως   πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά  φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς. 
Η πορεία για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην  εκπαίδευση  δεν είναι  εύκολη όπως έχει αποδειχτεί ως τώρα. Το κράτος αν και θα έπρεπε να προασπίζει την νομιμότητα και τη δικαιοσύνη, κάνει ακριβώς το αντίθετο, παραβιάζοντας καθημερινά την διεθνή νομοθεσία για τα δικαιώματα του παιδιού και των προσφύγων. Αν και με βάση το νόμο Ν 4251/2014: Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις (618697) τα παιδιά πρέπει να εγγραφούν στα πρωινά τμήματα των σχολείων μαζί με όλα τα παιδιά, η κυβέρνηση επιμένει στην λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων για τα προσφυγόπουλα στο απογευματινό πρόγραμμα του σχολείου ή ακόμα και μέσα στα στρατόπεδα «φιλοξενίας», αποκομμένα από το σώμα του σχολείου όπως κι από την κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών γκετοποιούνται, νιώθουν ανεπιθύμητα και ξένα, ενώ ο ντόπιος πληθυσμών δεν έχει καν την ευκαιρία να γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους κι εγκλωβίζεται σε λογικές αποκλεισμού και μίσους που οδηγούν την κοινωνία σε ακόμη βαθύτερη κρίση και αποξένωση.

Σήμερα μόλις  2.500 παιδιά  φοιτούν σε 126 τμήματα που είναι κατανεμημένα σε 94 σχολεία. Έχουν προσληφθεί δε, μόλις 274 εκπαιδευτικοί.Η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρικτικών δομών όπως οι Τάξεις Υποδοχής δεν λειτουργούν, 

Η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν να παρουσιάσουν κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό, για την ουσιαστική υποδοχή, ένταξη και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το σκοπό αυτό διοχετεύεται αφειδώς σε ΜΚΟ ενώ με την τακτική του Υπουργείου Παιδείας είναι φανερός πια ο κίνδυνος του εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού παιδιών (περίπου 20.000 με προοπτικές αύξησης μετά την επανενεργοποίηση του Δουβλίνου ΙΙ) εκτός εκπαίδευσης και περαιτέρω γκετοποίησης τους.

Ο αριθμός των παιδιών που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση (σε Δ.Υ.Ε.Π. και πρωινά τμήματα) είναι εξαιρετικά μικρός (μόλις το 7% των προσφυγόπουλων σε ΔΥΕΠ και γύρω στο 3% σε πρωινά τμήματα).

Ωστόσο σε σχολεία της περιοχής του Συλλόγου μας η ένταξη του  μικρού αριθμού των 20 προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται σε δομές μέσα στον οικιστικό ιστό πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία καθώς εκπαιδευτικοί,  γονείς και μαθητές αγκάλιασαν με στοργή, ανθρωπιά, και αίσθημα ευθύνης τους μικρούς κατατρεγμένους του πολέμου και της φτώχειας, αποδεικνύοντας στην πράξη, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και κόντρα στη λογική των διακρίσεων και του αποκλεισμού ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους μπορεί να σταθεί ψηλότερα από τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, μπορεί να στηρίξει την ελπίδα για μια κοινωνία και ένα σχολείο που χωράει ισότιμα όλα τα παιδιά, για μια ζωή καλύτερη για όλους μας.  

Την Κυριακή 2 Απριλίου σας καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, κατοίκους στις γειτονιές μας σε μια ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει ο Σύλλογος μας “Ο Περικλής” μαζί με το Δήμο Χαλανδρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου, ώρα 11 μ.μ. με θέμα «Το Δημόσιο Σχολείο μια αγκαλιά ανοιχτή για τα προσφυγόπουλα»

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ  ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Last modified: 1 Απριλίου 2017

Close