Written by 19:52 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

«Έχω τις λέξεις σου»… 1ο Δημοτικό Χαλανδρίου

Ένα παραμύθι μαθαίνει τα παιδιά να κάνουν… λάθος για να μάθουν το σωστό. Το μήνυμα είναι τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται, να αποτυπώνουν στο χαρτί τα συναισθήματά τους, ώστε να μην χάσουν το κίνητρο να γράφουν (κι ας κάνουν ορθογραφικά λάθη…). Το πρόγραμμα «Έχω τις λέξεις σου» προτρέπει τα παιδιά δημοτικού να μάθουν ότι μπορούν να παίζουν με τα «σημαδάκια» που λέγονται γράμματα και να μην φοβούνται να γράψουν.

xalandri-paramythia (2)

Η εκπαιδευτικός του 1ο δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, ενέπνευσε πριν από δυο χρόνια τους μαθητές της στην Δ’ τάξη του σχολείου να συμμετάσχουν στο παραμύθι της Σοφίας Στεκουλέα.

Οι κεντρικοί ήρωες είναι η «Λέξη» και ο «Δίφθογγος» που μεγαλώνουν στη χώρα Αβουγουδουέ. Σε κάθε πάρκο αυτής της χώρας υπάρχει κι ένα τετράγωνο πηγάδι που παραπέμπει στην εξάρτηση των σημερινών παιδιών από την τηλεόραση, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές… Εκεί ζει ο «Ημιμάθειας» που τα ξεγελά και κλέβει τα παιχνίδια τους, για να χαθούν οι λέξεις τους και να βασιλέψει ο γιος του «Γκρίγκλις».

xalandri-paramythia (4)

Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, αλλά και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Γράφτηκε για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα, τον πλούτο και την ιστορία της, να την ψάξουν, να την μάθουν…

xalandri-paramythia (3)Το παιχνίδι με τις λέξεις γίνεται μία ανακάλυψη που «ζωντανεύει» τις ιστορίες τους, φανερώνει τη χαρά, τον φόβο, την ελπίδα ενώ εκφράζει τις απορίες και τα όνειρά τους. Αυτό που «ξυπνά» και κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών μέσα στην τάξη είναι το παιχνίδι και τα βιωματικά εργαστήρια που τους βοηθούν να απελευθερώσουν τις σκέψεις τους.

Τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν μια εκ νέου συνεργασία με τη συγγραφέα, σε ένα αφιέρωμα που ετοιμάζεται σχετικά με την τοπική ιστορία του Χαλανδρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ert.gr

xalandri-paramythia (5)