Written by 16:06 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Διοργάνωση ημερίδας από το Σύλλογό μας “Ο Περικλής”

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή,  25 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 147Προς: τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας

 ΘΕΜΑ: Διοργάνωση ημερίδας από τον Σύλλογό μας με θέμα: «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς τι κάνουμε;»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κατασκότεινο είναι το τοπίο των « έργων και ημερών » της αλληλουχίας των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που επιχειρούν τη διάπραξη του κατά συρροήν εγκλήματος της διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου σε όλα τα επίπεδα. Ενός σχολείου που έτσι κι αλλιώς και προ μνημονιακής εποχής ήταν φτωχό, μίζερο και πρωτίστως ταξικό.

Σχολεία και νηπιαγωγεία κλειστά, το σύνολο των υπολοίπων να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν όπως να΄ναι και με ό,τι τύχει, διαλυμένες υποστηρικτικές δομές, ουσία και περιεχόμενο της γνώσης ακυρωμένα, χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί, γονείς σε αναστάτωση και παιδιά σε πλήρη σύγχυση, αποσυντονισμένα, αποκαρδιωμένα, χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς χαρά, χωρίς επιθυμία για το σχολείο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα και οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης δεν είπαμε ακόμα την τελευταία μας λέξη. 

Με τους μαζικούς συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες μας, θα μετατρέψουμε  την απογοήτευση σε ελπίδα,  θα φέρουμε το φως στην ομίχλη, θα κάνουμε πραγματικότητα το όραμα ενός άλλου σχολείου, του σχολείου των αναγκών και των οραμάτων μας, του σχολείου των όλων των ίσων και των διαφορετικών. Του σχολείου της πραγματικής γνώσης, της χαράς, της δημιουργίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας. 

 

Παράλληλα, στην καθημερινή μας εκπαιδευτική πράξη οι εκπαιδευτικοί της τάξης εκμεταλλευόμαστε τις «ρωγμές» και τα κενά  του συστήματος και αναπτύσσουμε δράσεις, που στόχο έχουν να ενισχύσουν το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών και των μαθητριών μας, να κινητοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να υποστηρίξουν τις πραγματικές ανάγκες τους. Αναπτύσσουμε σχέσεις και στάσεις ανάμεσά τους που στηρίζονται στη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό. Δημιουργούμε συνθήκες και «περιβάλλοντα»,  ανεξάρτητα από τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία μας, ώστε τα παιδιά να μπορούν να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, χωρίς ανταγωνισμούς, ενάντια στη  μιζέρια που καλλιεργεί  το σύστημα στο δημόσιο σχολείο.

Ο Σύλλογός μας, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβε με τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να υλοποιήσουμε μαζί μια προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών και «καλών πρακτικών», με την οργάνωση  της πρώτης δικής μας «επιμορφωτικής» ημερίδας. Μιας ημερίδας «από τα κάτω», χωρίς παρεμβάσεις, «επιβραβεύσεις» και αξιολογήσεις. 

Δραματικές διαστάσεις  έχει πάρει στις μέρες μας το φαινόμενο των χιλιάδων προσφύγων. Κανένας ωστόσο δεν αγγίζει τη ρίζα του κακού, τα αίτια της προσφυγιάς, που φυσικά συνδέονται με την επέκταση και κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εμπόλεμες περιοχές. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου που ρημάζει τις πατρίδες τους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που κατατρώγει τη ζωή κάποιων άλλων, αφήνουν πίσω τα ιερά και τα όσιά τους και καταφεύγουν με όποιους τρόπους και μέσα μπορούν στη δική μας χώρα, επιδιώκοντας τις περισσότερες φορές να προωθηθούν σε  άλλες χώρες της Ευρώπης, συχνά με κόστος την  ίδια τη ζωή τους, όπως επιβεβαιώνει ο τραγικός απολογισμός των χιλιάδων θυμάτων του υγρού τάφου της Μεσογείου.

Επιλέγουμε λοιπόν να σας προτείνουμε να ασχοληθούμε με το θέμα της προσφυγιάς, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας αλλά και τη δική μας,  σε ένα φαινόμενο πληγή για την ανθρωπότητα, δεμένο και με την ιστορία του δικού μας λαού, που στο παρελθόν το έχει βιώσει.

« Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς τι κάνουμε;», θέτουμε το ερώτημα ως θεματική της ημερίδας μας.

Καλούμε όποιους συναδέλφους και συναδέλφισσες έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει «ένα πρόγραμμα»  ή όποιους θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με μια πρόταση «καλής πρακτικής» με το παραπάνω θέμα, να μας στείλουν την ιδέα και το πλάνο τους μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου μας (info@syllogosperiklis.gr) ώστε να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ημερίδας.

Σας καλούμε να μοιραστούμε τις ιδέες και την εμπειρία μας  πέρα και έξω από το πλαίσιο των εκδηλώσεων, ημερίδων και συνεδρίων που διοργανώνουν τα στελέχη της εκπαίδευσης και με ένα θέμα  που στόχο έχει να συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών μας  και στην ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.

Και φυσικά στη δική μας « επιμόρφωση » δεν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις, καθώς αυτή είναι μια από τις δουλειές μας , η από τα κάτω επιμόρφωση!

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πρόεδρο του συλλόγου μας Μαρία Κολόζη στο τηλέφωνο 6942496241.

 

                                                  Για το Δ.Σ. του Συλλόγου            

                 Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              

             Μαρία Κολόζη                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 28 Οκτωβρίου 2015

Close