Written by 23:06 Αρχική Σελίδα

Δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας νέων Χαλανδρίου

Πρόσκληση σε συζήτηση της πρωτοβουλίας δημιουργίας συμφωνικής ορχήστρας νέων Χαλανδρίου

Η πρόσκληση απευθύνεται σε καθηγητές και μαθητές συμφωνικών μουσικών οργάνων

10492365_1499154173707295_967973781355848200_nΜπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε για την πόλη, αν μερικές δεκάδες νέοι μουσικοί της γειτονιάς μας έρχονταν σε επαφή, συντονίζονταν σε μία μεγάλη πολιτιστική παρέα και χρωμάτιζαν τη ζωή μας με ήχους από εκλεκτά έργα του κλασσικού ρεπερτορίου; Την εποχή που ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται σαν μία επικουρική πολυτέλεια και λόγω της επίσημης πολιτιστικής πολιτικής οι συμφωνικές ορχήστρες παλεύουν να παραμείνουν ζωντανές, εμείς, σε πείσμα των καιρών, εμπνεόμενοι από τη φιλοσοφία και την εμπειρία του «El Sistema», προχωράμε στη συγκρότηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Χαλανδρίου!

Στην εποχή της κρίσης με την ηθική κατάπτωση και  την πολιτιστική φτωχοποίηση, φιλοδοξούμε να γεννηθεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού το οποίο θα αποπειραθεί να βοηθήσει την υψηλή τέχνη να δραπετεύσει από τους κύκλους των «ολίγων» και των «ειδικών» και γόνιμα να έρθει σε επαφή με τη ζωή της πόλης.

Πρωτίστως όμως,  φιλοδοξούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους της περιοχής μας να διευρύνουν τη μουσική και κοινωνική τους αναζήτηση, από το σόλο στην καλλιτεχνική συνεύρεση, επικοινωνία και συνεργασία με συνομήλικούς τους μουσικούς.

Η δημιουργία της συμφωνικής ορχήστρας νέων σε καμία περίπτωση δε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τους υπόλοιπους μουσικούς φορείς. Αντιθέτως, επιδιώκει να προβάλει το πολύτιμο έργο των ωδείων και των καθηγητών τους καθώς και των καθηγητών μουσικής στα σχολεία της περιοχής.

Στην πορεία προς την υλοποίηση του στόχου μας δεν είμαστε στην αρχή! Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά κυρίως τη συνδρομή του εκλεκτού και αναγνωρισμένου μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη μένει ο τελευταίος, μα και σημαντικότερος σταθμός. Αυτός της στελέχωσης της ορχήστρας με μουσικούς. Για το σκοπό αυτό αναζητούμε νέους από την περιοχή μας οι οποίοι να γνωρίζουν σε ικανοποιητικό επίπεδο (τουλάχιστον «Μέσης») συμφωνικά όργανα. Προτεραιότητα είναι σε πρώτη φάση τα έγχορδα όργανα (βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο) και σε δεύτερη τα πνευστά,  ξύλινα και χάλκινα (φλάουτο, τρομπέτα, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, γαλλικό κόρνο, σαξόφωνο, τρομπόνι) αλλά και τα κρουστά (τυμπάνια κτλ).

Για την υλοποίηση των παραπάνω, καλούμε σε μία πρώτη συνάντηση μαθητές και καθηγητές των παραπάνω οργάνων το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, στα νέα γραφεία του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου (Αριστοτέλους 42 β όροφος, Χαλάνδρι, δίπλα στο Συνεταιριστικό φροντιστήριο), στις 5 μ.μ., ώστε η ορχήστρα να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και το όνειρο ενός πολιτιστικού πλεονάσματος στην πόλη να συναντηθεί με την πραγματικότητα.

Για την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας συμφωνικής ορχήστρας νέων Χαλανδρίου

κατερίνα Γερολυμάτου, Αναστασία Λαμπρούση, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Νίκος Σαραφιανός, Γεράσιμος Χοϊδάς

Last modified: 4 Ιανουαρίου 2015