Written by 16:15 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: συνεδρίαση τριμελούς για τα νηπιαγωγεία στη Β΄Αθήνας

 

 

 

  Συνεδρίαση της τριμελούς για τα νηπιαγωγεία στη Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου και ώρα 11π.μ. συνεδριάζει η τριμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, Λόντου Χαράλαμπου, για τη διενέργεια εγγραφών στα  Νηπιαγωγεία της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Η απόφαση- πρόσκληση για τη συνεδρίαση αυτή δεν έχει αναρτηθεί και δημοσιοποιηθεί από τη Διοίκηση, αντίθετα γίνεται με μυστικότητα. Κατανοούμε τους λόγους τους, όμως ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, Α. Ανδρώνης, όπως και οι άλλοι Δ/ντές Εκπ/σης , οφείλουν εκ του νόμου, να δημοσιοποιούν τις όποιες αποφάσεις τους. 

‘Οπως όλοι γνωρίζουμε σύμφωνα με αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γ.Σ.του Συλλόγου μας  “Ο Περικλής” στις 22 Μάη,   μετά από πρόταση της ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμάται ότι:

 

 • Οι επιτροπές αυτές – που συγκροτήθηκαν για τη διενέργεια εγγραφών στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία – αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο ΠΔ 79/2017 προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος-υπεύθυνος εκπ/κών θεμάτων-διευθυντής/ προϊσταμένη σχολείου/νηπιαγωγείου ), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα/τα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών/νηπίων, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα πολυθέσια σχολεία και νηπιαγωγεία  να μην μπορούν να ιδρύσουν/διατηρήσουν περισσότερα τμήματα όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους ή τις λειτουργικές του ανάγκες! Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών παγιώνονται με τον τρόπο αυτό και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με την τακτική  αυτή καταργούνται τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!

 

 • Εμπλέκονται σ’ ένα καταστροφικό έργο ενάντια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.

 

Επίσης αποφασίστηκε ότι:

 • Μπλοκάρουμε τις τριμελείς επιτροπές του ΠΔ79και κάθε απόπειρα για υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών «σε όμορα σχολεία» ώστε να δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή από το σχολείο της γειτονιάς του. Να δώσουμε τη μάχη, μαζί με τους γονείς, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας σε κάθε περιοχή και να μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών, δημιουργίας πληθωρικών τμημάτων, διαγραφής μαθητών από το ολοήμερο. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και η ΔΟΕ να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε κάθε διεύθυνση ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αύξησης των μαθητών ανά τμήμα και υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών – να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης των γονιών και συγκρότησης κοινού μετώπου αγώνα.
 • Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη τη χώρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο  με κατάργηση των voucher και όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των παραπάνω αποφάσεων  της Γ.Σ. του Συλλόγου μας και της ΔΟΕ  καλούμε:

 1. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καθώς και τα Δ.Σ. των όμορων Συλλόγων της Β΄Αθήνας, Αμαρουσίου και Γ.Σεφέρης να πραγματοποιήσουν παράσταση κατά τη συνεδρίαση της τριμελούς επιροπής για τη διενέργεια των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 4 Ιουνίου της Β΄Αθήνας στη Διεύθυνση Εκπάιδευσης Β΄Αθήνας με στόχο:
 • Τη λειτουργία όλων των απαραίτητων τμημάτων Νηπιαγωγείων γαι τη φοίτηση όλων των νηπίων και προνηπίων, με τη διάθεση όλων των υπαρχουσών αιθουσών και την ίδρυση παρατημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και με τις συνθήκες και τους όρους που το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί.
 • Την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας μετακινήσεων νηπίων από το Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους σε όμορα Νηπιαγωγεία.
 • Την αποτροπή δημιουργίας πληθωρικών τμημάτων στα Νηπιαγωγεία
 • Την αποτροπή συγχώνευσης τμημάτων
 • Την εγγραφή όλων των προνηπίων που οι γονείς τους έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στα Νηπιαγωγεία ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
 • Τη μείωση του αριθμού των νηπίων στα τμήματα όπου υπάρχουν διαγνώσεις ΕΑΕ

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και όλους του γονείς να συμμετάσχουν στην παράσταση για να δώσουμε μαζί τη μάχη χέρι με χέρι ενάντια στην υποβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και την υποτίμηση του  μορφωτικού και αντισταθμιστικού του ρόλου για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη  των νηπίων.

Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας με όρους κινήματος και με κάθε τρόπο!

 

Last modified: 2 Ιουνίου 2018

Close