Written by 22:33 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση: Ήταν δίκαιο και δεν έγινε πράξη

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηπιαγωγεία κυα

24/4/2018

 

Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής  αγωγής και εκπαίδευσης. Ήταν δίκαιο και δεν έγινε πράξη!

ή αλλιώς

Ο προκλητικός εμπαιγμός της  κυβέρνησης  

 

Η κυβέρνηση εξέδωσε χτες 23 Απριλίου Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αποφασίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπάιδευσης  σε 184 δήμους της χώρας.

Μια προσεκτική ανάγνωση της Υπουργικής  απόφασης φανερώνει ότι:

1. ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ!

Οι 184 συγκεκριμένοι δήμοι καλύπτουν οριακά διψήφιο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού των προνηπίων, περίπου το 11% των προνηπίων, καθώς  η συντριπτική πλειοψηφία  από τους δήμους  που περιλαμβάνονται έχουν πληθυσμό μικρότερο από 10.000 κατοίκους.  Η κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής  σε ποσοστό μαθητικού πληθυσμού αφορά περίπου το 1/10 των προνηπίων.

2. ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Δεν είναι όμως μόνο ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας αφορά μόνο ελάχιστα προνήπια αλλά  και ότι στους δήμους που αποφασίστηκε η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής  ήδη και από τις προηγούμενες χρονιές είχαν απορροφηθεί  τα προνήπια με τα Νηπιαγωγεία που υπάρχουν  και με το  προσωπικό που ήδη υπηρετεί.

Η κυβέρνηση ήταν συνεπής σε μια δέσμευση της και την υλοποίησε στο ακέραιο: Καμία επιπλέον δαπάνη  για υποδομές και διορισμούς και αυτό ήταν το πραγματικό της κριτήριο για την επιλογή των δήμων.

3. Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΙ) ΜΕΤΡΑΕΙ!

Στην ΚΥΑ αναφέρεται  ότι επιλέχθηκαν οι δήμοι όπου υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών. Επίσης ξεδιάντροπα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο μάς δηλώνει  « προκρίθηκε  η έναρξη υλοποίησής της δίχρονης  να γίνει με απόλυτη συναίνεση των εμπλεκόμενων Δήμων και χωρίς πιθανότητα  να τεθεί σε κίνδυνο  η εφαρμογή της »(!) Ωστόσο στο νόμο δεν αναφέρεται   κριτήριο ομοφωνίας  ενώ παράλληλα  υπήρξαν εκατοντάδες θετικές γνωμοδοτήσεις  πλειοψηφικές ή και ομόφωνες  σε δήμους που δεν συμπεριλήφθηκαν.  Ούτε οι γνωμοδοτήσεις άλλωστε των τριμερών επιτροπών ούτε οι εισηγήσεις των περιφερειακών είναι δεσμευτικές. Την απόφαση  την παίρνει η κυβέρνηση που εκδίδει τις  υπουργικές αποφάσεις. Το υπουργείο ουσιαστικά επιδιώκει να ενισχύσει την αντιδραστική αντίληψη ότι «οι δήμαρχοι θα αποφασίζουν για το δημόσιο σχολείο». Σήμερα θέλουν να διαμορφώσουν μια τέτοια «κουλτούρα» έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον να επιχειρήσουν στα πλαίσια της «αποκέντρωσης» το πέρασμα των αρμοδιοτήτων  συνολικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στους δήμους

4. Η αναφορά της Υπουργικής απόφασης στην εφαρμογή της δίχρονης αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2018-2019 και η απουσία δεσμευτικού πίνακα ένταξης των υπόλοιπων δήμων της χώρας  για τα έτη 2019-2020 και 2020-2021 δηλαδή μέχρι το τέλος της τριετίας που προβλέπεται στον νόμο  αποτελεί στοιχείο εξαιρετικά επικίνδυνο  για τις εξελίξεις σχετικά με την απαιτούμενη από τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. γενίκευσή της  σε κάθε είδους δομές προσχολικής αγωγής( νηπιαγωγείο – παιδικός /βρεφονηπιακός  σταθμός)  έως το 2020.

 

Οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι  ενδεικτικές  για  τις προθέσεις της  κυβέρνησης.

Το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη   για την άμεση καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Ο Σύλλογος μας «Ο Περικλής», μετά από πρότασή μας, αποφάσισε:

Σε κοινή δράση με άλλους εκπαιδευτικών να προχωρήσει σε κινητοποίηση-παράσταση στο υπουργείο Παιδείας για την άμεση εφαρμογή του δημόσιου δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.

Να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την εγγραφή όλων των νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας που θα συζητηθούν σε συνάντηση των νηπιαγωγών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απρίλη

 

 

 

.

Last modified: 24 Απριλίου 2018

Close