Written by 21:29 Αρχική Σελίδα

Διαδήλωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους. Θα νικήσουμε(βίντεο&φωτο)

 

Ισχυρό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική που απειλεί να τους ξεκληρίσει, έχουν στήσει στην Αθήνα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους κι ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων από την Αττική, στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με απόφαση 68 μπλόκων απ’ όλη τη χώρα.

Η πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε με αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι με τη δυναμική τους κινητοποίηση στην Αθήνα δίνουν βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή στιγμή, όταν με κορναρίσματα και επευφημίες μπήκαν στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας για να τεθούν επικεφαλής στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών, να συμβολίσουν τη μάχη που δίνει μερόνυχτα τώρα στα μπλόκα, η μικρομεσαία αγροτιά. Εκεί, μαζί τους ένωσαν τη φωνή τους εργαζόμενοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες από την Αθήνα. Εξάλλου, από νωρίς, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων σε μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης, συνέβαλαν ώστε να στηθούν οι σκηνές και να μαγειρευτεί το φαγητό για την αγωνιζόμενη αγροτιά. 

 

Νωρίτερα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και με επικεφαλής τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος, όπου με θέρμη και ενθουσιασμό τους υποδέχτηκαν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα του Λεκανοπεδίου με σύνθημα «εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά». 

 

Από το πρωί, οι αγρότες ξεκίνησαν από τα χωριά τους για την Αθήνα, με όλα τα μεταφορικά μέσα: Με τρακτέρ που θα κινηθούν από τα μπλόκα, κυρίως από αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα, με λεωφορεία που ναυλώνονται, με τρένα και ΙΧ αυτοκίνητα και με καράβια.

 • Μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί, τη θέση τους στην εξέδρα πήραν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για να συντροφεύσουν με τραγούδια το δίκαιο αγώνα των αγροτών.

  Στην αρχή της συναυλίας ο συνθέτης, Θωμάς Μπακαλάκος, ο οποίος από το 1975 τραγουδά τους αγώνες της αγροτιάς, χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους. Ανάμεσα στα άλλα ευχήθηκε καλό αγώνα και τόνισε ότι όταν ο λαός αισθάνεται την αδικία στο πετσί του κινητοποιείται. «Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να είμαστε κοντά. Σας μιλώ από το μπλόκο των μουσικών. Και εμείς δεν είμαστε καλύτερα, 95% ανεργία…».

  Ξεχωριστή στιγμή όταν μετά από την προτροπή των συγκεντρωμένων τραγούδησε, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, το «Γεροαγρότη», σκορπώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό.

  Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια των Θωμά Μπακαλάκου και Μίκη Θεοδωράκη που  τραγούδησαν οιΓιώργος Υδραίος, Εύα Κυριαζόπουλου και Γιάννης Λάρδης.

  Η συναυλία έκλεισε με τον αγαπημένο λαϊκό τραγουδιστή, Γιώργο Μαργαρίτη.

  .
 • Με ζέστη φασολάδα και φακές στα τσουκάλια του, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής ετοίμασε το δείπνο των αγροτών και κτηνοτρόφων…

  Μιλώντας στο συλλαλητήριο εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, χαιρέτισε τους αγωνιζόμενους αγρότες και ιδιαίτερα αυτούς που από το πρωί καβάλησαν τα τρακτέρ για να τα οδηγήσουν στην Αθήνα.

  Από το βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης κατήγγειλε την καταστολή και το γεγονός ότι παγιδεύτηκαν αγρότες από την αστυνομία και εμποδίστηκαν να φτάσουν στο συλλαλητήριο. «Τέσσερις εβδομάδες είμαστε στα μπλόκα του αγώνα και της οργής, είμαστε βιοπαλαιστές, δεν είμαστε λαμόγια, όπως μας λένε οι διάφοροι και δεν θα φύγουμε με άδεια χέρια» ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, και ανέπτυξε όλο το πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο κατέληξαν τα 68 μπλόκα που καλούσαν στο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

  «Παλεύουμε για να μη μας πάρουν τα χωράφια μας» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν θέλει συμπόνια, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις». «Δεν θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή» ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του και προειδοποίησε ότι «κανένας δεν μπορεί να αδειάσει αυτόν τον αγώνα από τον Εβρο ως την Κρήτη».

  «Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα είμαστε και αύριο εδώ. Κάθε μέρα στο δρόμο, συνεχίζουμε κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Ψηλά το κεφάλι!» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Ρίζος Μαρούδας.

 •  

  Με κορναρίσματα και επευφημίες μπήκαν στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ που ξεκίνησαν από χαράματα από το μπλόκο της Νίκαιας για να τεθούν…
 • Mε σύνθημα «εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» με σηκωμένες γροθιές και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα του…
   
 • Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, χειροκροτήματα και συνθήματα, έφτασαν τα τρακτέρ στην Ομόνοια. Το κομβόι των τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων εισέρχεται…

Last modified: 12 Φεβρουαρίου 2016

Close