Written by 19:32 Αρχική Σελίδα

Δελτίο τύπου Συλλόγου Περικλή για τη συνάντηση με το Δήμο Χαλανδρίου

 

kim

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

  Αγ. Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου  2015
Αρ. Πρωτ.:125Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου μας

 

 

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Χαλανδρίου

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 15/9/2015 το Δ.Σ. του συλλόγου μας, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο παιδείας του δήμου Χαλανδρίου, κ. Θ. Αλεξίου  ύστερα από πρόσκλησή του. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του δήμου, παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Α΄- Γ΄ ΕΛΜΕ.

Στη συνάντηση αυτή εκθέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου Χαλανδρίου, τα οποία συλλέξαμε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ως μέλη του Δ.Σ. με τους Διευθυντές/ντριες των δημοτικών Σχολείων  και τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων καθώς και με συναδέλφους.

Θέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τα κενά των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων που φυσικά η λύση τους δεν θα έρθει από το δήμο, ωστόσο κρίναμε σκόπιμο ότι ο αντιδήμαρχος θα πρέπει να γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής ως προς τη λειτουργία τους και το πρόγραμμά τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της υποδομής των σχολείων και των νηπιαγωγείων και τα κτιριακά προβλήματα που έχουν.

Όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Δήμου Χαλανδρίου, ανέκαθεν ήταν «φτωχά». Ύστερα και από 6 χρόνια μνημονίων, κουρεμάτων και αρπαγής των αποθεματικών των δήμων, έχουν γίνει «φτωχότερα».

Να υπενθυμίσουμε ότι με τους «καποδιστριακούς» δήμους και στη συνέχεια με τους «καλλικρατικούς», οι δήμοι έχουν αναλάβει όλο το μερίδιο που αντιστοιχεί στις υποδομές και τη λειτουργία των σχολείων και νηπιαγωγείων, χωρίς φυσικά την ανάλογη χρηματοδότηση. Κι αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το λεγόμενο και γνωστό σε όλους μας capital control, οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων βογκούν !

Από τη μεριά του σωματείου μας είπαμε ότι αυτό που λύνει τα περισσότερα προβλήματα, τουλάχιστον ως προς τους χώρους, είναι η δημιουργία νέων σχολείων και νηπιαγωγείων που να χωρούν όλα τα παιδιά σε κανονικές τάξεις και αίθουσες, χωρίς υπερβάσεις των ορίων μαθητών ανά τμήμα και με όλες τις στοιχειώδεις υποδομές. Κι αυτό φυσικά σημαίνει γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία!

Από τη μεριά του αντιδημάρχου η ενημέρωση ως προς τις προθέσεις και τα σχέδια του δήμου ήταν η εξής:

Έγινε αλλαγή ορίων, με τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολείων, για να αποσυμφορηθούν κάποιες περιοχές του δήμου.

Η υλοποίηση των έργων που αφορούν και στα σχολεία πραγματοποιείται είτε με μεγάλες εργολαβίες είτε με αυτεπιστασία με το προσωπικό του δήμου ή τέλος με μικροεργασίες μέσω των σχολικών επιτροπών.

Λόγω έλλειψης τεχνιτών και προσωπικού υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς την επίλυση ζητημάτων, ωστόσο στα σχολεία που υπήρχαν σοβαρά προβλήματα οδεύουν προς τη λύση τους.

Για το ζήτημα της καθαριότητας, καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί Υ.Α. για τις προσλήψεις, υπάρχει σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Στο Πάτημα Χαλανδρίου έχει ήδη ιδρυθεί το 17ο Δημοτικό, όπου υπάρχει οικόπεδο. Ολοκληρώνονται τα τοπογραφικά και χρειάζεται απόφαση του ΟΣΚ για την οικοδόμηση.

Ύστερα από συνάντηση του δήμου με την Ένωση Κρητών προωθείται λύση ώστε να μεταφερθούν σε άλλο χώρο. Η τεχνική υπηρεσία θα πρέπει να μελετήσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των χώρων αυτών και να διαπιστωθεί η νομιμότητά τους.

Πρόθεση του δήμου είναι να εξοπλιστεί κατάλληλα ένα σχολείο ανά περιοχή για να υποδέχεται ΑΜΕΑ.

Έχει ήδη γίνει επαφή με το Πανελλήνιο Δίκτυο Ρομά, ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των Ρομά και παράλληλα γίνονται πολλές προσπάθειες για την ένταξη με τη βοήθεια μεσολαβητών των μαθητών και μαθητριών Ρομά στα σχολεία.

Τέλος και σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει, όπως μας ανέφερε, συνάντηση του αντιδημάρχου και των διευθυντών και προϊσταμένων των σχολικών μονάδων και των σχετικών σωματείων (ΕΛΜΕ και « Ο Περικλής»).

Ως Δ.Σ. είμαστε ανοιχτοί στις προσκλήσεις για συζήτηση, ανάδειξη και κυρίως επίλυση των προβλημάτων των σχολείων και νηπιαγωγείων του συλλόγου μας κι όχι μόνο.

Βλέπουμε θετικά το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής του Δήμου Χαλανδρίου και του αντιδημάρχου παιδείας κ. Θ. Αλεξίου για την επίλυση των προβλημάτων και με τη συμμετοχή του σωματείου μας.

Ωστόσο, πέρα από τις καλές προθέσεις περιμένουμε να δούμε να δίνονται άμεσα λύσεις σε ό,τι αφορά στο δήμο, καθώς η καλή διάθεση, η αναγνώριση συμμετοχής και της συλλογικότητάς μας και οι προθέσεις και τα σχέδια δεν επαρκούν.

 

                                            Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

    Η Πρόεδρος                                                   Η Γεν. Γραμματέας                             

     Μαρία Κολόζη                                             Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

Last modified: 21 Σεπτεμβρίου 2015

Close