Written by 12:24 Slider, Αρχική Σελίδα, Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. στις 29 Ιουνίου στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής

περιφέρεια 29 ιουνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την παράσταση διαμαρτυρίας Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. την Τετάρτη 29 Ιουνίου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

 

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Αττικής   με αντικείμενο την εκτίμηση της περιφέρειας για τα κενά και τα πλεονάσματα για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην παράσταση επιδιώξαμε να ενημερωθούμε και για την εκτίμηση  του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής, κ. Λόντου,  για τον προσδιορισμό των κενών  στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Περιφέρειας.

Παρόντες ήταν  μέλη των Δ.Σ των συλλόγων  «Περικλής»,  «Φυλής  και Ζεφυρίου», «Κ.Σωτηρίου»,  «Αριστοτέλης»,  «Αιγάλεω», «Νέας Σμύρνης», καθώς  επίσης και μέλη από το συντονιστικό των αναπληρωτών.

Στη συνάντηση που ακολούθησε ζητήθηκε να δηλώσει τι θα κάνει σχετικά με την εκτίμηση των κενών για τη νέα σχολική χρονιά. Απερίφραστα δήλωσε ότι  ο προσδιορισμός των κενών, όπως τα εξέδωσαν τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ και διευθύνσεις εκπαίδευσης της Αττικής, δε θα συμπίπτουν με εκείνες της Περιφέρειας. Όπως επέμεινε ότι η περιφέρεια διαμορφώνει τις εκτιμήσεις της, όχι μόνο με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία από τις Δ/νσεις,  αλλά και με απευθείας συγκέντρωση στοιχείων από τα σχολεία! Διευκρίνισε μάλιστα σε ερώτησή μας ότι δεν αναφέρεται στο my school. Επίσης δεν απάντησε αν η περιφέρεια έχει και άλλο δικό της μηχανισμό για τη συγκέντρωση στοιχείων και αν αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται τις Δ/νσεις  Π.Ε. και τι εξυπηρετεί αυτή η  παράδοξη και περίεργη παράκαμψη  της διοικητικής  ιεραρχίας.

Ο περιφερειακός δε διευκρίνισε αν έχει ήδη στείλει τις εκτιμήσεις του στο Υπουργείο,  ενώ ανέφερε μόνο ότι η προθεσμία έληγε στις 28/6. Όταν του ζητήθηκε να μας παραθέσει  τα  αριθμητικά στοιχεία που  ετοίμασε για το υπουργείο  είπε ότι δεν πρόκειται να μας δώσει τα στοιχεία. Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών επέμεινε κατηγορηματικά στην άρνησή του χωρίς να αναφέρει το λόγο της απόκρυψης των εκτιμήσεων της περιφέρειας για να καταλήξει στην αλαζονική δήλωση ότι δεν τα δίνει γιατί δεν έχει τέτοια διάθεση!  Αυτό μπορεί να το κάνει κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον ίσως και αύριο!  

Στην επιμονή των εκπροσώπων των συλλόγων και των αναπληρωτών για τα κριτήρια με τα οποία διαμόρφωσε την πρόταση της περιφέρειας και στο τι διαφοροποιεί από τις εκτιμήσεις των Δ/νσεων και στην επισήμανση ότι οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα και να δώσει την εικόνα, γιατί διακυβεύεται τόσο το μέλλον και η εργασία χιλιάδων αναπληρωτών όσο και η λειτουργία του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου, που χτυπιούνται με τις περικοπές και την αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, την οποία και προσωπικά ο ίδιος στηρίζει και εφαρμόζει,  επέμεινε να απαντάει γενικόλογα και να μη δίνει στοιχεία. Έτσι δεν απάντησε και για την τύχη των τμημάτων νηπιαγωγείων που είναι κοντά στον αριθμό των 14 νηπίων όπως και για την τύχη των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο ολοήμερο δε θα υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος όπως προβλέπει η  Υ.Α Φίλη.

Επανέλαβε τις αόριστες και αβάσιμες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας  ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι καλύτερη για τα σχολεία από τις προηγούμενες. Μας κάλεσε μάλιστα να περιμένουμε, άμεσα εντός του καλοκαιριού, μία “ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση”  για τα νηπιαγωγεία υπονοώντας τον ενιαίο τύπο ολοήμερου νηπιαγωγείου!  Μια τέτοια ρύθμιση θα ανατρέψει  το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων, θα υπονομεύσει τον παιδαγωγικό περιεχόμενο και τον κοινωνικό ρόλο του ολοήμερου  τμήματος νηπιαγωγείου και θα αυξήσει το ωράριο των νηπιαγωγών.

Η συμπεριφορά του περιφερειακού χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και  απαξίωση απέναντι στους εκπροσώπους των συλλόγων και βέβαια η «μυστικότητα» των εκτιμήσεών του αποδεικνύει την αδιαφάνεια και τη μη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία της Διοίκησης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι .

 Η στάση του περιφερειακού, η σκοπούμενη δημιουργική του ασάφεια και το ύφος του προδιαγράφουν τις επικείμενες και προβλεπόμενες αρνητικές εξελίξεις  για τα όσα θα ζήσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Υ.Α απόφαση Φίλη είναι μόνο η αφετηρία,  ακολουθούν οι ρυθμίσεις για το νηπιαγωγείο, την ειδική αγωγή και το νήμα έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.

Μόνο η οργανωμένη και δυναμική αντίδραση της εκπαιδευτικής  θα είναι  φραγμός   στα σχέδια της εφαρμογής  της μνημονιακής πολιτικής στην εκπαίδευση.

 

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας

Last modified: 30 Ιουνίου 2016

Close