Written by 21:32 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Δ/ντή Π.Ε. Β΄Αθήνας

Δείτε το δελτίο τύπου του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου για τη συνάντηση των Συλλόγων Αμαρουσίου και “Ο Περικλής” με τον Δ/ντή Π.Ε. Β΄Αθήνας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.                          Μαρούσι  15 – 12 –  2017

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ                                                   Αρ. Πρ.: 38

Ταχ. Δ/νση: Λ. Κηφισιάς 211

Τ. Κ. 15124 Μαρούσι

Τηλ.: 210 8020697 Fax:2108028620

Πληροφ.: Δ. Πολυχρονιάδης (6945394406)

Email:syll2grafeio@gmail.com

Δικτυακός τόπος: http//: www.syllogosekpaideutikonpeamarousiou.gr

ΠΡΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Κοινοποίηση:

Δ. Ο. Ε.

Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας

ΥΠΠΕΘ

Περιφερειακή Δ/νση Π.& Δ. Εκπ/σης Αττικής

Κο Αντιπεριφερειάρχη Βορείου τομέα Αττικής

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 – 12 – 2017 στις 14:30 στην έδρα της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας συνάντηση των Δ. Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου και «Περικλής» με τον Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας και την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας. Η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας των ομώνυμων συλλόγων εκπ/κών Π. Ε. (Αμαρουσίου και ΠΕΡΙΚΛΗ) ενάντια στις εφαρμοζόμενες από την κυβέρνηση εκπαιδευτικές πολιτικές και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής μας και όλης της χώρας. Παρόντα στη συνάντηση ήταν και τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας.

Από την πλευρά των Δ. Σ. των δύο εκπαιδευτικών σωματείων (Αμαρουσίου & ΠΕΡΙΚΛΗ) τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

• Η κάθετη αντίθεσή μας στις εφαρμοζόμενες αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές και τις συνέπειές τους στη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφορικά με τις συμφωνίες (ΥΠΠΕΘ – τρόικας) για την πραγματοποίηση νέων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, με συγκεκριμένα κριτήρια που θα τεθούν στις αρχές του 2018, τιςκρίσεις στελεχών εκπαίδευσης που  θα γίνουν εντός του 2018 με βάση νέο νόμο και η επιλογή θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες  για 30 ώρες την εβδομάδα και αυστηρό έλεγχο του συγκεκριμένου εργασιακού ωραρίου (τονίζοντας στο Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα κηρύξουμε γενικευμένη ΑΝΥΠΑΚΟΗ μη αποδεχόμενοι κανενός είδους έλεγχο), την Αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) του συνόλου των εκπαιδευτικών εντός του 2018 και τον αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης (στα ολοήμερα τμήματα) ως διδακτικής (στην περίπτωση που το ΥΠΠΕΘ προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτικής μόνο στη Β΄ Δ/νση Π. Ε. Αθήνας θα περισσέψουν, από τα 286 τμήματα ολοήμερου που λειτουργούν στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, 1410 διδακτικές ώρες, δηλ. το ωράριο 59 περίπου εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που δίνουν 24 ώρες διδακτικές εβδομαδιαία).
  • Η έντονη δυσαρέσκειά μας για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που ακόμα και τώρα (στα μέσα του Δεκέμβρη), ενώ λήγει το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2017 – 2018, συνεχίζουν να υπάρχουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων με χαρακτηριστικό παράδειγμα (για όλη τη Β΄ Αθήνας) την έλλειψη τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικών Π. Ε. 70 (Δασκάλων Γενικής Αγωγής), 145 Δασκάλων Παράλληλης στήριξης, 6 Νηπιαγωγών ΠΕ60 (Γενικής Αγωγής), 18 Νηπιαγωγών Παράλληλης στήριξης, 12 εκπαιδευτικών ΠΕ32 (θεατρικής Αγωγής), 32 εκπαιδευτικών Εικαστικών (ΠΕ08), 8 εκπαιδευτικών ΠΕ16 (Μουσικής), 3 εκπαιδευτικών ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) κ. ά. που ίσως δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά σε μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών των κενών – ελλείψεων αλλά και του κακού συντονισμού από την πλευρά της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας είναι να παρατηρούνται φαινόμενα επικάλυψης ωραρίου μεταξύ εκπαιδευτικών (Δάσκαλοι κάνουν ωράριο μαθημάτων που θα μπορούσαν να διδάσκουν ειδικότητες και ειδικότητες κάνουν ωράριο δασκάλων, ιδιαίτερα στα ολοήμερα τμήματα, απόρροια της έλλειψης υπεύθυνου δάσκαλου για το ολοήμερο, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων αντί να δίνουν το ωράριό τους κατά προτεραιότητα στο πρωινό να εργάζονται αποκλειστικά στο ολοήμερο, τμήματα νηπιαγωγείων παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νηπιαγωγών που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τις αδειούχες νηπιαγωγούς, ενώ σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ05 που περισσεύει το ωράριό τους ανατίθενται ωράρια Δασκάλων στα ολοήμερα τμήματα και εκπαιδευτικών Θεατρικής Αγωγής κλπ. ευτράπελα), ενώ στον τομέα των Παράλληλων Στηρίξεων διευρύνεται το απαράδεκτο φαινόμενο της διάθεσης του ωραρίου των συναδέλφων όχι σε έναν αποκλειστικά μαθητή/μαθήτρια που έχει ανάγκη αλλά σε δύο, τρεις ή και τέσσερις μαθητές.
  • Την άμεση παρέμβαση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας για τα 4/θέσια και άνω Νηπιαγωγεία που υπάρχουν στη Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας, ώστε να διευθετηθεί το ωράριο των υπηρετούντων σε αυτά Νηπιαγωγών και το ζήτημα του επιδόματος των Διευθυντριών των Νηπιαγωγείων αυτών με αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας.
  • Την αντίθεσή μας στην ακατανόητη επιμονή της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας να ζητά βεβαιώσεις από τους συναδέλφους μας αναπληρωτές (ΕΣΠΑ) εκπαιδευτικούς προκειμένου να δικαιολογηθεί στα παρουσιολόγια των πληρωμών τους η συμμετοχή τους στις διαδικασίες των τακτικών Γ. Σ. των σωματείων μας ενώ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ποτέ δεν απαίτησε κάτι τέτοιο σύμφωνα με δηλώσεις της κατά την πρόσφατη συνάντηση ΔΟΕ και Υπουργού Παιδείας (1 – 12 – 2017). Δηλώσαμε ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να ανεχθούμε ανάλογες καταστάσεις.
  • Την επικείμενη μεταστέγαση των γραφείων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας από το Ηράκλειο – Αττικής στο Μαρούσι (μέσα στο 2018), ώστε να αποδοθεί ο χώρος που στεγάζεται η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας σήμερα για σχολική χρήση με βάση τις αποφάσεις του όμορου Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. «Γ. Σεφέρης» και την εκπεφρασμένη αντίθεση των σχολικών συμβούλων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας να μεταφερθούν στα νέα γραφεία λόγω έλλειψης χώρου, με πρότασή τους να παραμείνουν (οι σχολικοί σύμβουλοι και το γραφείο τους) στην τωρινή έδρα της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Ηράκλειο – Αττικής) με την οποία ως Δ. Σ. και εφόσον εξυπηρετούνται τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας και αν δεν υπάρχει και αρκετός χώρος στα νέα γραφεία της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας για να στεγαστούν και οι σχολικοί σύμβουλοι δεν είμαστε αντίθετοι (φυσικά εφόσον συμφωνήσει και ο όμορος Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. «Γ. Σεφέρης» με την πρόταση αυτή των σχολικών συμβούλων) και το επιτρέπουν και οι ανάγκες του ήδη στεγαζόμενου στο χώρο αυτό Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου – Αττικής.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ οι απαντήσεις που μας δόθηκαν από το Δ/ντή Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας και την προϊσταμένη Εκπ/κών Θεμάτων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας ήταν οι ακόλουθες:

• Για τα ζητήματα των επικείμενων νέων «ρυθμίσεων» και αλλαγών στην εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ (συγχωνεύσεις σχολείων, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αποχαρακτηρισμός ώρας σίτισης ως διδακτικής κλπ.) δεν έγινε καμία δήλωση – αναφορά, ενώ για το ζήτημα των 4/θέσιων και άνω Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας μας δηλώθηκε ότι η Δ/νση θα προβεί άμεσα σε διευθέτηση των όποιων προβλημάτων εκκρεμούν με τη λειτουργία των συγκεκριμένων Νηπιαγωγείων (ωράριο – επίδομα Διευθυντριών Νηπιαγωγείων κλπ.).
  • Για τα ζητήματα των κενών και ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας δεν έγιναν αποδεκτά τα στοιχεία των κενών που καταθέσαμε ιδιαίτερα στους αριθμούς που αφορούν τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και η Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας μας δήλωσε ότι έχει ζητήσει: 5 Δασκάλους ΠΕ70 (Γενικής Αγωγής) από τους οποίους παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία μόνο 2 (αναπληρωτές) Δάσκαλοι, ύστερα από τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ λείπουν ακόμα 6 Νηπιαγωγοί (Γενικής Αγωγής), 145 Δάσκαλοι Παράλληλης Στήριξης και 18 Νηπιαγωγοί Παράλληλης Στήριξης και δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άλλα κενά διότι αυτά έχουν καλυφθεί (εκ των ενόντων) και δεν ζητούν να καλυφθούν οι Δ/ντές των σχολείων (αναφερόμενοι σε κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων) έχοντας εκπονήσει εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα με ότι ωράριο εκπαιδευτικών διέθετε το κάθε σχολείο.
  • Για το ζήτημα της μεταστέγασης των γραφείων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας από το Ηράκλειο στο Μαρούσι μας δηλώθηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου του 2018 και ο χώρος που διατίθεται είναι επαρκής για όλες τις λειτουργίες της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας.

Θεωρώντας όλες τις παραπάνω δηλώσεις των υπευθύνων της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας ως ανεπαρκείς και απαράδεκτες αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής μας, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις και δηλώσεις ουσιαστικά λειτουργούν απολογητικά αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης και ΥΠΠΕΘ, καλούμε τα μέλη του σωματείου μας να συνεχίσουμε όλοι μαζί δυναμικά και μαζικά τους διεκδικητικούς μας αγώνες για την αναβάθμιση και διεύρυνση του Δημόσιου Σχολείου και Νηπιαγωγείου και αυτό δηλώσαμε ότι θα κάνουμε και στους υπεύθυνους της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας.

Last modified: 16 Δεκεμβρίου 2017