Written by 07:37 Αρχική Σελίδα

Δελτίο τύπου αναπληρωτών: συνέλευση απόψε 23/10 στις 6.30μ.μ στα γραφεία της ΔΟΕ

 

1facebook_1445556510179

Δελτίο τύπου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

23-10-2015

Δελτίο Τύπου

Χθες, 22-10-2015 και 40 λεπτά μετά το προκαθορισμένο ραντεβού, οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές ειδικοτήτων, εκπρόσωποι των επιστημονικών τους φορέων, ο πρόεδρος και μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των εκρηκτικών κενών στα ελληνικά δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά για το θέμα των ελλιπών προσλήψεων αναπληρωτών ειδικοτήτων. Πρόβλημα που αναδεικνύεται στα σχολεία ΕΑΕΠ και βέβαια στις εξαιρούμενες από το ΕΣΠΑ περιοχές της Αττικής, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή, και από τις 20:30, εκπαιδευτικοί και γονείς, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαίδευσης και  πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αναπληρωτών, συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη του ΥΠΠΕΘ για στήριξη και συμπαράσταση.

Στην συνάντηση τέθηκε από την αρχή, τόσο από το Πρόεδρο της ΔΟΕ όσο και από τους αναπληρωτές και τα σωματεία, πως το αίτημα της συνάντησης αφορά την ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επίσης ζητήθηκε επίμονα ο σχεδιασμός όσον αφορά τις οργανικές θέσεις  στα ΕΑΕΠ σχολεία.

Δυστυχώς ο υπουργός φρόντισε, «άμα τη εμφανίσει του», να παρουσιάσει τον μαγικό αριθμό 218 ως εξασφαλισμένες από τον κρατικό προϋπολογισμό πιστώσεις για τις προσλήψεις ειδικοτήτων. Μετά από 20 μέρες από την Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών ειδικοτήτων για τα ΕΑΕΠ σχολεία, μετά από τις συνεχείς «οχλήσεις», μετά από την καθημερινή σχεδόν παρουσία μας στο ΥΠΠΕΘ, τα δελτία Τύπου, τα υπομνήματα, ο Υπουργός και οι τεχνικές υπηρεσίες μπόρεσαν να βρουν μόνο 218 έξτρα πιστώσεις επιπλέον των φημολογούμενων 674 για τη Β᾽ φάση προσλήψεων ειδικοτήτων για τα σχολεία ΕΑΕΠ.  

Όσον αφορά τις οργανικές, πρέπει πρώτα να ιδρυθεί  κλάδος, μετά να γίνει σύσταση οργανικών και έπειτα να πραγματοποιηθεί η κάλυψή τους αφού καθοριστεί ο τρόπος διορισμού. Όλα αυτά μέσα στο 2016, αλλά υπό τη γενική παραδοχή πως δεν έχουν κάνει σχεδιασμό και πως όλα τίθενται υπό τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής. Στο θέμα των 7.500 οργανικών που, κατά παραγγελία του ΥΠΠΕΘ, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας πρότειναν ως απαραίτητο αριθμό για τη λειτουργία των ΕΑΕΠ ούτε κουβέντα!

Είναι σαφές πως η παρουσία μας στο ΥΠΠΕΘ χθες και η δεκάωρη παραμονή μας εκεί, η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και η πίεση που ασκήθηκε στην εικόνα ενός, ούτως ή άλλως, αναποτελεσματικού υπουργείου λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης, ώστε έστω κάτι να υπάρχει για να παρουσιαστεί στη συνάντηση σήμερα.

Δηλώσαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως τα ψίχουλα των πιστώσεων δεν καλύπτουν ούτε το μισό των αποκλεισμένων περιοχών και, φυσικά, προστιθέμενα στις 674 φημολογούμενες πιστώσεις της Β᾽ φάσης,  και πάλι δεν καλύπτουν  τα κενά.

Από τις 1.500 πιστώσεις του κρατικού που υπολείπονται για προσλήψεις και τις 2.000 που αναμένονται κανείς δεν ξέρει ούτε πότε ακριβώς θα διατεθούν ούτε το πώς. Υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τις προτεραιότητες κάλυψης: στην πολύπαθη Ειδική αγωγή, στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, στις κύριες ειδικότητες δασκάλων και καθηγητών, στο Ολοήμερο και ό,τι περισσέψει –αν περισσέψει– στις ειδικότητες Πρωτοβάθμιας.

Μερικά νούμερα για να είμαστε συγκεκριμένοι: 2.951 οι προσλήψεις πέρσι και είχαμε κενά, πρόβλεψη για 2.240 φέτος (Α φάση 1574, φημολογούμενη Β΄ φάση 674), 703 μετρημένοι λιγότεροι και πάλι κενά, ακόμη και αν προσθέσουμε τους 218 και πάλι κενά!!!

Άρα συνάδελφοί μας θα μείνουν άνεργοι και καταδικάζονται στην ανέχεια και την ανεργία.

Από τον υπουργό μάθαμε επίσης πως η ηγεσία του υπουργείου γνώριζε τον αποκλεισμό των τριών περιφερειών από τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ από την 9η Σεπτεμβρίου και, μολονότι δεν είχε λήξει η προθεσμία για τις αιτήσεις μας και μολονότι τις κάναμε για δεύτερη φορά, ο υπουργός απέδωσε την ευθύνη στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που, ενώ μπορούσαν να δηλώσουν 60 περιοχές, δήλωσαν λιγότερες!

Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών συνεχίστηκαν καθώς και η πίεση να αυξηθούν οι πιστώσεις.

Ο υπουργός επικαλούμενος νομικό κώλυμα δήλωσε πως δεν υπάρχουν άλλες!

Δεν έδωσε όμως απάντηση για το ότι, ως πολιτική ηγεσία και ενώ γνώριζε την εξαίρεση, δεν έκανε τίποτε για να εξασφαλιστούν πιστώσεις για τις εξαιρούμενες περιοχές.

Δεν είχε κάτι να απαντήσει για τους εκατοντάδες συναδέλφους που θα αφήσει άνεργους καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη ΑΠΟΛΥΣΗ.

Δεν δεσμεύτηκε καν να ενημερώσει ως οφείλει τους πολίτες, τους γονείς, για τη δραματική κατάσταση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και μας παρέπεμψε σε δηλώσεις που θα κάνει στα κανάλια τις προσεχείς ημέρες…

Συνάδελφοι, ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος και η πρόθεση του ΥΠΠΕΘ να συνομιλήσουμε για να νομιμοποιήσουμε  τις ισχνές προσλήψεις εμφανής.

Εμείς σαν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων δηλώνουμε πως δεν μπαίνουμε σε αλισβερίσι με το ΥΠΠΕΘ.

Το υπουργείο όφειλε να έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες των ελληνικών δημόσιων σχολείων της χώρας. Όφειλε να έχει απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς από την αγωνία και την ταλαιπωρία. Όφειλε να προκρίνει τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!

Δίνουμε νέο ραντεβού για συντονισμό της δράσης μας, καλούμε γονείς και σωματεία σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:30 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15, 3ος όροφος)

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται… ΚΑΤΑΚΤΙΩΝΤΑΙ!

 

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Αγγλικής

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Last modified: 23 Οκτωβρίου 2015

Close