Written by 11:54 Εκπ/κή Συσπείρωση

ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ – ΠΑΜΕ: Αρνούνται τη στήριξη του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών και της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης Νηπιαγωγών

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

   ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ                                    

                                                                                                                   3/4/2013

 

Συναδέλφισσες  και  συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ  του συλλόγου μας , της Δευτέρας 1 Απρίλη 2013, η Εκπαιδευτική  Συσπείρωση πήρε την πρωτοβουλία της ακόλουθης πρότασης:

1. Να τοποθετηθεί θετικά ο Σύλλογός μας ως προς την στήριξη του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών και της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης Νηπιαγωγών που θα γίνει στις 7 Απρίλη-9.30πμ στο Μαράσλειο «για ένα Νηπιαγωγείο όλων, ίσων, διαφορετικών» με την παρουσίαση της νέας πραγματικότητας στο Νηπιαγωγείο (φασισμός – υποσιτισμός – «σχολείο της αγοράς» – Νηπιαγωγεία νέου τύπου κλπ.), καθώς και για την επικαιροποίηση θέσεων και προτάσεων και την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του Νηπιαγωγείου και των Νηπιαγωγών.

2. Να υποστηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.

3. Να  καλέσει  όλους τους νηπιαγωγούς και τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας να συμμετάσχουν μαζικά  στη συνάντηση στηρίζοντας την ακηδεμόνευτη και αγωνιστική δράση των νηπιαγωγών στα πλαίσια του ευρύτερου εκπαιδευτικού κινήματος.

Τα μέλη του Δ.Σ.του Συλλόγου μας, εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να ψηφίσουν την πρότασή μας χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με την οποία η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ συνεπικουρούμενες από το ΠΑΜΕ) με απόφασή της αποκηρύσσει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τη δράση του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών και  τη 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών. Καταγγέλλουν την προσπάθεια του συντονιστικού των Νηπιαγωγών ως διασπαστική και της αποδίδουν παραταξιακές εξαρτήσεις. Ό,τι ξεφεύγει από τον γραφειοκρατικό έλεγχο, ό,τι δε χωράει στις κομματικές γραμμές και στοιχίσεις, ό,τι ανασαίνει το οξυγόνο της ανεξαρτησίας και της αυτοοργάνωσης το σπιλώνουν και το συκοφαντούν.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες βάσης, συνελευσιακού τύπου και απαρτίζεται από Νηπιαγωγούς, μέλη της ΔΟΕ, οι οποίες/οι με αίσθηση ευθύνης και βασικό γνώμονα την ενίσχυση του δημόσιου Νηπιαγωγείου και την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων Νηπιαγωγών, αναδεικνύουν, επεξεργάζονται και προωθούν προς τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ θέματα σχετικά με την Προσχολική Αγωγή.

Τι φοβούνται οι κομματικοί γραφειοκράτες και  συνδικαλιστές; Γιατί αρνήθηκαν τη συνδικαλιστική και οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών την ίδια ώρα που αγκαλιάζουν άλλες παραταξιακά καθοδηγούμενες ομαδούλες που διατείνονται στις ανακοινώσεις τους ότι «εκπροσωπούν τις νηπιαγωγούς όλης της χώρας» και φιλοδοξούν να είναι «σταθεροί και μόνιμοι συνομιλητές με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου»Ο στόχος τους είναι διπλός: από τη μια να πνίξουν κάθε γνήσια πρωτοβουλία της βάσης του κλάδου, κάθε προσπάθεια να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εκπαιδευτικών και από την άλλη να φθείρουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών τα συντονιστικά όργανα, τις επιτροπές αγώνα, τις πρωτοβουλίες και όσες διαδικασίες ξεφεύγουν από τα πλαίσια του υποταγμένου συνδικαλισμού.

Το ίδιο έπραξαν και τρία χρόνια πριν όταν προχώρησαν σε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στην προσπάθειά του συντονιστικό νηπιαγωγών να κατοχυρώσει το ωράριο τους, συγκεντρώνοντας υπογραφές. Όπως τότε, που η λογική τους ηττήθηκε κατά κράτος, καθώς συγκεντρώθηκαν σχεδόν τέσσερεις χιλιάδες υπογραφές νηπιαγωγών

 

 

και η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από 25 συλλόγους της πρωτοβάθμιας, έτσι και τώρα θα ηττηθούν και παρά τις συκοφαντικές ανακοινώσεις τους θα διαγκωνίζονται μπροστά στα μικρόφωνα εκφράζοντας την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των νηπιαγωγών.

Δυστυχώς και η στάση της εκπροσώπου της ΕΣΑΚ στο ζήτημα ήταν αρνητική για μια ακόμη φορά. Η λογική του απέναντι πεζοδρομίου που η ΕΣΑΚ εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζεται και για τους συντονισμούς των συλλόγων και για τα συντονιστικά ωρομισθίων και νηπιαγωγών. Ό,τι δεν ελέγχεται απορρίπτεται.

Αυτή τη φορά μάλιστα αγγίζει τα όρια του παραλογισμού καθώς από τη μια καταγγέλλει και καταδικάζει το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών ότι διασπά τον κλάδο και από την άλλη δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στην πανελλαδική συνάντηση που διοργανώνει και μάλιστα στέλνοντας εκπρόσωπό της, « ώστε στη συνέχεια να μεταφέρει στο Δ.Σ. τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνάντηση αυτή και να ενημερώσει τους συναδέλφους. »!!!  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα νεωτερίζουσα εφαρμογή  της λογικής της « ανάθεσης » κατά την οποία οι νηπιαγωγοί δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν  προσωπικά ούτε βεβαίως να τοποθετηθούν και να συζητήσουν, παρά μόνο να ενημερωθούν δια εκπροσώπου τους.

Η πραγματικότητα του κινήματος έχει ωστόσο αποδείξει ότι η προσπάθεια περιθωριοποίησης των κινήσεων αυτών από τη γραφειοκρατία της ΔΟΕ δεν πέρασε. Η συσπείρωση όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών γύρω από τα συντονιστικά και τη δράση τους, η στήριξη των εκπαιδευτικών συλλόγων επέβαλαν την παρουσία τους στη συλλογική ζωή και δράση, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανάγκασε τη γραφειοκρατία  στη συνεργασία μαζί τους, στην κάλυψη και στην παραχώρηση βήματος, λόγου και χώρου για την προβολή των θέσεων και των αιτημάτων τους.

Εμείς από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι η συλλογικότητά μας στήριξε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια συντονισμού της δράσης των νηπιαγωγών χωρίς παραταξιακή υστεροβουλία και διάθεση ελέγχου και χειραγώγησης σε αντίθεση με τη στάση της  συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του κυβερνητικού και κομματικού  συνδικαλισμού που  όχι μόνο δε στήριξαν, αλλά στάθηκαν απέναντι και σε κάθε ανάλογη περίπτωση που οι συνάδελφοι (Ένωση αδιόριστων, συντονιστικό ωρομισθίων, συντονιστικό αποφοίτων ειδικής αγωγής κ.λπ.) αποφάσισαν  στη βάση των αναγκών και των προβλημάτων τους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεράσουν την αδράνεια της πλειοψηφίας της ΔΟΕ.

Είμαστε με τους νηπιαγωγούς! Όχι με τους γραφειοκράτες της ΔΟΕ και των παραταξιακών μηχανισμών.

Την ώρα που επιχειρείται η κατάργηση όλων των κεκτημένων να για τη δουλειά και τη ζωή μας, το Νηπιαγωγείο βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα: Νέα αύξηση του ωραρίου, 60.000 παιδιά εκτός νηπιαγωγείου, υποχρηματοδότηση-εγκατάλειψη των νηπιαγωγείων, συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και νηπιαγωγείων, κενά και τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, νέες πιέσεις για πρωινή ζώνη, Νηπιαγωγεία ΕΑΕΠ, σχολειοποίηση-εντατικοποίηση, έλεγχος-αξιολόγηση, εργασιακή τρομοκρατία-ομηρία-απολύσεις. Το Νηπιαγωγείο κινδυνεύει να επιβιώσει ως δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Σας καλούμε να ανιχνεύσουμε συλλογικά το δρόμο του δίκιου και των αναγκών μας, να δυναμώσουμε την μαχητική δράση του συλλόγου και του κινήματος- ενάντια στην πολιτική της βαρβαρότητας και των μνημονίων, αλλά και να απομονώσουμε τον υποταγμένο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν την 2η Πανελλαδική Συνάντηση Νηπιαγωγών, να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες της βάσης του κλάδου.

Αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια συντονισμού των συναδέλφων της βάσης, ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ.

Στην κρίσιμη καμπή που περνάμε, οι ζωντανές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να σηκώσουν το βάρος των σημερινών και αυριανών μαχών, της αλληλεγγύης και της συσπείρωσης όλου του εκπαιδευτικού  κινήματός, της ρήξης και της ανατροπής με τις πολιτικές των Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης που τις υπηρετούν.

Last modified: 4 Απριλίου 2013

Close