Written by 23:25 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ (Εκπαιδευτικό υλικό)

Ο Χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Σχεδόν όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και νησιά είναι χιονισμένα. Είναι αδύνατον λοιπόν να μην συζητήσουμε στο σχολείο τι γίνεται αυτή την εποχή.

Χειμώνας και ιδέες για την τάξη

Εμείς ξεκινήσαμε ακούγοντας Βιβάλντι και 4 εποχές!

Παρακολουθήσαμε χειμωνιάτικα τοπία μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να συζητήσουμε για τις ασχολίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Τα χρώματα που βλέπουμε και τις αλλαγές της φύσης. Θυμηθήκαμε βέβαια όλες τις εποχές και τους μήνες που έχουν, αλλά και τι φρούτα και λαχανικά τρώμε.

Χειμωνιάτικα τοπία με κιμωλία και ζαχαρόνερο

χειμώνας
Ζωγραφική με ζαχαρόνερο και κιμωλία: Χρειάζεται 1 μέρος ζάχαρη + 2 μέρη νερό + κιμωλίες: Βουτάμε την κιμωλία μέσα στο ζαχαρόνερο και μετά ζωγραφίζουμε πάνω στο χαρτί.

χειμώνας

Η τεχνική αυτή βοηθάει στο να μη τρίβεται η κιμωλία και να είναι πιο εύκολη στη χρήση. Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο.

χειμώνας

Χιονάνθρωπος με τρεις διαφορετικούς τρόπους

1. Με αλατοζύμη

Η αλατοζύμη είναι ένα υλικό με αλάτι και αλεύρι, εύπλαστο σαν την πλαστελίνη, ψήνεται στο φούρνο του σπιτιού και διαρκεί χρόνια. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο stop-motion για το πως φτιάχνουμε χιονάνθρωπο με αλατοζύμη.

2. Χιονάνθρωπος με ποπ κορν και γκοφρέ χαρτί.

Για την κατασκευή αυτή βασιστήκαμε πάνω σε πατρόν. Αρχικά εκτυπώνουμε και μεγεθύνουμε τα κομμάτια του χιονάνθρωπου. Πηγή: eimaipaidi

Στη συνέχεια, κόβουμε τα μέρη του και κολλάμε στο σώμα και στο χιόνι ποπ κορν. Στο σκουφί, τα γάντια, το κασκόλ, τη μύτη και την τσάντα χρησιμοποιούμε μικρές μπαλίτσες από γκοφρέ χαρτί.

χειμώνας

Έπειτα, κολλάμε τα κομμάτια σε ένα μεγαλύτερο χαρτόνι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

3. Χιονάνθρωπος με χαρτόνι και τσόχα

χειμώνας

Κόβουμε δύο κύκλους σε άσπρο χαρτόνι και τους ενώνουμε. Χρησιμοποιούμε ότι χρώμα τσόχα θέλουμε και φτιάχνουμε λωρίδες για το κασκόλ και μικρά καπελάκια ή σκουφάκια. Τα υπόλοιπα τα ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο.

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Δε θα μπορούσα να παραλείψω τα Χριστούγεννα από το χειμώνα. Δείτε μερικές ιδέες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες για την επόμενη φορά.

Στεφάνια

Για τα στεφάνια χρειαζόμαστε χαρτόκουτο και νήμα σε διάφορα χρώματα. Κόβουμε ένα κύκλο στο χαρτόκουτο σε ότι μέγεθος μας αρέσει. Σχηματίζουμε ένα μικρότερο κύκλο μέσα σε αυτό και το κόβουμε. χειμώνας

Ύστερα περνάμε το νήμα από την τρύπα και κρατάμε σταθερά την άκρη πάνω στο χαρτόνι. Τυλίγουμε σιγά σιγά το νήμα πάνω στο χαρτόκουτο.

χειμώνας

Στο τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε μικρά κουκουνάρια για στολισμό. Μην ξεχάσετε να κολλήσετε στο πίσω μέρος μια μικρή θηλιά για να το κρεμάσουμε.

Άγιος Βασίλης από ρολό χαρτί

χειμώνας

Δείτε στις εικόνες τη διαδικασία

Κεριά

κεριά

Τα κεριά είναι μια όμορφη κατασκευή και ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο δώρο. Χρειάζεται όμως αρκετή προσοχή κατά την παρασκευή τους και μεγάλο ή ανοιχτό χώρο για να φεύγει η μυρωδιά της παραφίνης.

Υλικά

χειμώναςΠαραφίνη

Φιτίλι

Καλούπι

Κερομπογιά για χρώμα

Ξυλάκια από σουβλάκι

Στεατίνηχειμώνας

Λιώνουμε την παραφίνη και λίγη στεατίνη σ’ένα κατσαρολάκι.χειμώνας

Κόβουμε ένα κομμάτι κερομπογιάς και το ρίχνουμε στην παραφίνη να λιώσουν μαζί.

χειμώνας

Ρίχνουμε λίγο στο καλούπι και περιμένουμε να παγώσει. χειμώνας

Μόλις σταθεροποιηθεί βάζουμε στο κέντρο το φιτίλι και το στερεώνουμε με το ξυλάκι.

χειμώνας

Έπειτα το γεμίζουμε με την υπόλοιπη λιωμένη παραφίνη και το αφήνουμε να παγώσει και πάλι. Κάνουμε μερικές τρύπες και το ξαναγεμίζουμε με παραφίνη. χειμώνας

χειμώνας

Την επόμενη μέρα βγάζουμε το καλούπι, κόβουμε το φιτίλι που περισσεύει και το στολίζουμε με χρυσόσκονη. Προσοχή στη χρυσόσκονη να μην πλησιάσει κοντά στο φιτίλι.

κεριά

πηγή:plastelini.xyz