Written by 15:24 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα, Εκπ/κή Συσπείρωση

Αθώωση Τούρκων συνδικαλιστών εκπαιδευτικών

apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image002

Με τις στημένες δίκες και τις διώξεις το Τουρκικό καθεστώς

επιχειρεί τη διάλυση των συνδικάτων.

Αφέθηκαν ελεύθεροι  οι προφυλακισμένοι συνδικαλιστές.

Στις 10 του Απρίλη 2013, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η δίκη των 22 συνδικαλιστών, από τους 72 που συνελήφθησαν στις 25/6/2012 και κρατούνταν στη φυλακή από τότε. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών ενώσεων του Δημόσιου Τομέα και αν και δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ούτε για σκέψη προφυλάκισης, συνελήφθησαν και μάλιστα κατηγορούνται και ως τρομοκράτες. Το 13ο Δικαστήριο Βαρέων Εγκλημάτων της Άγκυρας ενέκρινε στις 12/2/2013 το σχετικό ποινικό κατηγορητήριο για τις συλλήψεις των 72 ηγετών και μελών της KESK. Από τους 72 συλληφθέντες μέλη της K.E.S.K. (η τουρκική Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων) οι 40 είναι μέλη της EGITIMSEN (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών στην Τουρκία).  Τα 22  μέλη της K.E.S.K. συνελήφθησαν και κατηγορούνταν ότι είναι μέλη παράνομης Κουρδικής οργάνωσης, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε στοιχείου.

Οι αλόγιστες συλλήψεις με στόχο συνδικαλιστές είναι μια συνηθισμένη πρακτική στην Τουρκία. Η K.E.S.K. ως συνομοσπονδία, υπερασπίζεται τα θεμέλια της ειρήνης στη χώρα, τη δημοκρατία και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, έτσι τα μέλη τόσο της EGITIMSEN όσο της K.E.S.K. αλλά και των άλλων ομοσπονδιών ήταν υπό κράτηση και χρεώνονται με την κατηγορία ότι “είναι μέλη  τρομοκρατικής οργάνωσης”.

Δεκάδες συνδικαλιστικές ενώσεις και συνομοσπονδίες από όλη την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο έχουν καταδικάσεις τις διώξεις αυτές.Η Δ.Ο.Ε.κατ επανάληψη έχει καταγγείλει τις συλλήψεις και την τρομοκρατία εναντίον των συνδικαλιστών στην Τουρκία, όπως, επίσης, και τις συνεχείς επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία των ενώσεων της EgitimSen (Ομοσπονδία εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Τουρκία).

Στις 9 και 10 του Απρίλη υπήρξε μια πραγματικά μεγαλειώδης παρουσία και συμπαράσταση, μια διεθνής συνδικαλιστική αλληλεγγύη, από συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και ενώσεις: από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Αγγλία, κ.ά.αλλά και από την ETUCE (Πανευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών), και ήταν όλοι παρόντες και στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό  της αδικίας που επικρατεί στην Τουρκία εναντίον των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών που επιθυμούν να ασκήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως πολίτες, και η διεθνής ομοσπονδία εκπαιδευτικών ζήτησε την  άνευ όρων απελευθέρωση όλων  των συνδικαλιστών  και την άρση όλου του κατηγορητηρίου. Την ημέρα της δίκης πραγματοποιήθηκε από την K.E.S.K. μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας,στην οποία παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν τα μέλη της διεθνούς αντιπροσωπείας συνδικάτων και παρακολούθησαν όλη την ακροαματική διαδικασία έως το βράδυ. Το τελικό αποτέλεσμα και η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι 22 συνδικαλιστές δικαίωσε όλους αυτούς που ήταν κοντά και στα συνδικάτα αλλά και στους αγωνιστές συναδέλφους.

• ·         Εκ μέρους της Δ.Ο.Ε. στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε την Τρίτη 9/4 από την K.E.S.K. με την ETUCE για τους διωκόμενους, την Τετάρτη 10/4 στο συλλαλητήριο έξω από τα Δικαστικό Μέγαρο αλλά και στο Δικαστήριο της Άγκυρας, παραβρεθήκαν ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε.Κομνηνός Μαντάς, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε.Χαράλαμπος Κόκκινος, το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Γιάννης Αναγνωσταράς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιστερίου Κώστας Παπλωματάς. Η αντιπροσωπεία απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Δ.Ο.Ε.στους συγκεντρωμένους στα δικαστήρια συναδέλφους,τοποθετήθηκε στη συνέντευξη τύπου και παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία που οδήγησε στην απελευθέρωση των διωκόμενων συνδικαλιστών.

Πρόκειται για μια νίκη αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί

δήλωσαν οι αντιπρόσωποι όλων των ομοσπονδιών.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Last modified: 15 Απριλίου 2013