Κάλεσμα σε κάθε Σύλλογο Γονέων, στις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας με αφορμή την έναρξη των σχολείων.

Μια έναρξη, που για ακόμη μια φορά συνοδεύεται με χιλιάδες προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Όπως καταγγέλλει η ΑΣΓΜΕ, τα σχολεία ανοίγουν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα και υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές, με λιγότερα τμήματα και παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες «κλουβιά», χωρίς μεταφορά, τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν με παιδιά στοιβαγμένα ανά 40 και 50, χιλιάδες παιδιά θα στεγαστούν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια, ενώ για ακόμη μια χρονιά θα υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ έχει ως εξής:

«Δεν θα γίνουμε θεατές στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Αγαπητοί γονείς.

Για ακόμη μια φορά η σχολική χρονιά αρχίζει με συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης, όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η νέα χρονιά βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερή θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.

Τα σχολεία ανοίγουν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα και υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές, με λιγότερα τμήματα και παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες “κλουβιά”, χωρίς μεταφορά, με τον κατάλογο των προβλημάτων να μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει.

– Για ακόμη μια χρονιά προβλέπεται να ζήσουμε συμπτύξεις τμημάτων, μαθητές να περιφέρονται από τάξη σε τάξη, περιμένοντας το δάσκαλο ή τον καθηγητή τους να διοριστεί.

– Για ακόμη μια χρονιά τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν με παιδιά στοιβαγμένα ανά 40 και 50 και τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς στο ρόλο του παιδοφύλακα.

– Για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα, για τα απολύτως αναγκαία, αφού η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα δεν έχει καν αποσταλεί.

– Για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά θα στεγαστούν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια, αφού το κονδύλι για τις επισκευές έφτασε στους δήμους μόλις στις 3 Σεπτέμβρη.

– Για ακόμη μια χρονιά, η μεταφορά χιλιάδων μαθητών βρίσκεται στον αέρα, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, γιατί δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

– Για ακόμη μια χρονιά θα υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα πάνω στα θρανία και η κυβέρνηση να επαίρεται πως ψήφισε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που δεν αφορά παρά ένα ελάχιστο αριθμό εξαθλιωμένων. Από την άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ΜΚΟ, φιλάνθρωπους επιχειρηματίες να πετάξουν ένα ψίχουλο -αλλοιωμένο πολλές φορές- σε αυτούς που τους τσάκισαν με τα μέτρα τους το προηγούμενο διάστημα.

– Για ακόμη μια χρονιά οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων.

Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο λαός στέκεται στα πόδια του και δεν περιμένει λύσεις από σωτήρες!

Αγαπητοί γονείς,

Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.

Η απογοήτευσή, η αναμονή, οι ψεύτικες ελπίδες, η ανάθεση και η προσμονή λύσης από νέους σωτήρες οδηγούν μόνο σε νέες υποχωρήσεις και νέες απώλειες.

Η μέχρι τώρα πείρα μας έδειξε πόσο δίκιο είχε η ΑΣΓΜΕ, που κόντρα σε αυτούς που μας έλεγαν να περιμένουμε για το “νέο που …έρχεται”, επέμενε να έχει σαν κριτήριο πάλης και διεκδίκησης τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Σήμερα η απάντηση του κάθε συλλόγου, της κάθε Ένωσης, της κάθε Ομοσπονδίας στα παλιά και νέα μέτρα που έρχονται πρέπει να είναι άμεση με οργάνωση του αγώνα παντού.

Καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία!

Όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζητημάτων, με τις ιδιαιτερότητες που αυτά παρουσιάζονται ανά περιοχή, να σχεδιάσουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα, να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να συμβάλουν ώστε κάθε σχολείο, κάθε γειτονιά να γίνουν μετερίζι αυτού του αγώνα, ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων που τσακίζουν τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Να πάρουν άμεσα μέτρα οργάνωσης της πάλης, με άμεση συνεδρίαση των ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις, με ενημέρωση μαζικών φορέων, σωματείων, συλλόγων διοργανώνοντας συγκεντρώσεις παραστάσεις, διαμαρτυρίες.

…Σηκώνουμε τείχος αλληλεγγύης για την προστασία και επιβίωση των λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τους γονείς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, σε κάθε σχολείο, να οργανώσουν άμεσα τη δράση τους για να ορθωθεί τείχος λαϊκής αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των καταστρεπτικών συνεπειών της κρίσης και των συνεχιζόμενων μνημονίων στη λαϊκή οικογένεια, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και πρωτοβουλίες για να στηρίξουν αυτήν τη δράση.

Ο κάθε Σύλλογος να γίνει το αποκούμπι της οικογένειας που δοκιμάζεται, να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δωρεάν εκπαίδευση, να γίνει πολέμιος της λογικής “βάζω το χέρι στην τσέπη για να σωθεί το σχολείο” ή του “ο σώζων εαυτό σωθήτω”, να στηρίξει και να οργανώσει τον αγώνα για να προστατευτεί η λαϊκή οικογένεια, να γίνει παράδειγμα συλλογικού αγώνα.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
  • 20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27άρια και 30άρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
  • Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
  • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων.
  • Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών – φοιτητών με τα ΜΜΜ.
  • Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.
  • Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες και δήμους».