Written by 08:00 Slider, Αρχική Σελίδα

Αρχίζουν οι μειώσεις στις συντάξεις

συνταξιούχοι

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση οι διατάξεις του ν. 3863/2010 άρχισαν να εφαρμόζονται από 1.1.2015 και θεσπίζουν την καταβολή βασικής σύνταξης και αναλογικής και καθιερώνουν νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης:

Έτσι, η κύρια σύνταξη θα αποτελείται εφεξής από το άθροισμα  της βασικής σύνταξης και του αναλογικού ποσού σύνταξης.

Η βασική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται μέχρι 31.12.2015 σε 360,00 € το μήνα  θα καταβάλλεται  σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 χρόνια ασφάλισης κι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα, καθώς και  στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι προβλέπονται ορισμένες “ποινές” μείωσης της σύνταξης σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας), λόγω θανάτου, συνταξιοδότησης ανασφάλιστων και όσων δεν έχουν πραγματοποιήσει  4.500 ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται τι θα γίνεται στην περίπτωση, που κάποιος δικαιούται διπλή σύνταξη.

Το κυριότερο όμως, είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης που θα είναι συνισταμένη του συνόλου του ασφαλιστικού βίου καθενός και του συντελεστή του χρόνου ασφάλισης. Έτσι, για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1.1.2011 και μετά η μηνιαία σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός  ότι το ύψος της κατώτατης σύνταξη καθορίζεται ε βάση το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του Ν. 4093/2012, δηλαδη (26,18 Χ15 = 392,7). Το κατώτατο αυτό όριο μειώνεται στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας).

Last modified: 18 Αυγούστου 2015