Written by 21:23 Ανακοινώσεις, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Απόφαση Συλλόγου Περικλή σε σχέση με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από Δημοτικό Σχολείο της Αγ. Παρασκευής – Όχι στο σχολείο της αγοράς και των χορηγών – υπερασπιζόμαστε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
Αγ. Παρασκευή, 23 Απριλίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 90Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας, ‘Ενωση Γονέων Αγ. Παρασκευής.

 

 

Θέμα: Εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος με χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων

        Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ένα πρόγραμμα ΄Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής με τίτλο ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, θα μπορούσε να αποτελεί μια από τις πολυάριθμες δράσεις που οι συνάδελφοι των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων πραγματοποιούν ενταγμένες στο αναλυτικό πρόγραμμα και στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης.

Ωστόσο η εκπόνηση του συγκεκριμένου προγράμματος αποκτά χαρακτηριστικά  επικίνδυνα  για το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, επειδή στηρίζεται σε χορηγίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα:

Στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, στην οποία αναρτήθηκε ανακοίνωση  της διεξαγωγής του προγράμματος, δίπλα στις φωτογραφίες μαθητών και εκπαιδευτικών, αθλητών ως επίσημων προσκεκλημένων  και εθελοντών, αναγράφεται η χορηγία των super market  ΑΒ Βασιλόπουλος&Σκλαβενίτης, των  εταιριών Καραμολέγκος και SL bikes. Επιπλέον αναρτώνται και φωτογραφίες με τα λογότυπα κάποιων εκ των εταιριών.

Είναι  φανερό ότι η συγκεκριμένη αναφορά και φωτογραφική προβολή σε χορηγούς ανοίγει την κερκόπορτα της επιχειρούμενης χρηματοδότησης των σχολείων σε τρίτους, εταιρίες και ιδιώτες, προς ίδιον όφελος. ‘Ένα πρόγραμμα δηλαδή που πραγματοποιείται από ένα δημόσιο σχολείο υποστηρίζεται οικονομικά όχι πλέον από κάποιας μορφής κρατική επιχορήγηση αλλά από ιδιώτες χορηγούς, εταιρίες και επιχειρήσεις, των οποίων η « προσφορά » προβάλλεται κατάλληλα, με την υπόμνηση μάλιστα ότι ανευρέθησαν μετά από προσωπική ενεργοποίηση των γονέων.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επιλεκτική προβολή εκδηλώσεων οι οποίες στηρίζονται και σε χορηγίες ιδιωτικών εταιριών  από τον ιστότοπο της Διεύθυνσης Π.Ε. B΄Αθήνας.

Επιπλέον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει σάρκα και οστά στη σχεδιαζόμενη σύνδεση της αυτοαξιολόγησης  της σχολικής μονάδας με τη « διαχειριστική αυτονομία » του σχολείου, η δρομολόγηση της οποίας περιλαμβάνει και αποτύπωση της εύρεσης χορηγιών, επιχειρώντας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν σχολείου την εμπορευματοποίησή του  και τον εγκλωβισμό των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων  στη βαθμολογούμενη λογική της ανταπόκρισής τους στο ρόλο του manager.

Γίνεται ακόμη  φανερό ότι η εισαγωγή της Ευέλικτης ζώνης και των καινοτόμων προγραμμάτων στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων λειτουργεί στην κατεύθυνση της κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα της Γνώσης και προωθεί την τακτική της αποσπασματικής πληροφόρησης και της κατάρτισης σε επίπεδο δεξιοτήτων, αποδομώντας παράλληλα το ενιαίο του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος στις επιχειρήσεις-χορηγούς για να επεμβαίνουν και να καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών.

Ταυτόχρονα ευνοείται με αυτόν τον τρόπο η δημιουργία συνειδήσεων  υποταγής καθώς  δάσκαλοι , γονείς και μαθητές διαπαιδαγωγούμαστε σε μια λογική ανταποδοτικής  προσφοράς εκ μέρους τρίτων, η οποία αποδυναμώνει και δυνητικά καταργεί  τη λογική της συλλογικής διεκδίκησης των οφειλομένων από τους αρμόδιους φορείς.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:

  • Καταγγέλλει τις συγκεκριμένες αλλά και κάθε ανάλογη τακτική και μεθόδευση προώθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας, που στηρίζονται σε χορηγίες και έχουν ως στόχο την προβολή και τη διαφήμιση ιδιωτικών εταιρειών και ενδεχομένως την ανάμειξή τους στη διαμόρφωση του περιεχομένου τους.
  • Καλεί τους συναδέλφους Διευθυντές των Σχολείων και προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων να απέχουν από αυτές.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να καταψηφίζουν ενδεχόμενες ανάλογες προτάσεις στο σύλλογο διδασκόντων, ενημερώνοντας παράλληλα τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας.

Η υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του Σχολείου για όλα τα παιδιά εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο τα καλύτερα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα.

ΝΑΙ  στο Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο  –  ΟΧΙ στο Σχολείο της Αγοράς

                         

                           Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

  Ο Πρόεδρος                                               Η Γενική Γραμματέας

Νίκος  Παπασπύρος                                Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

Last modified: 23 Απριλίου 2013

Close