Written by 15:57 Ανακοινώσεις

Απόφαση ΔΟΕ για: Αναθεώρηση του Συντάγματος – Άρθρο 16 και 24ωρη απεργία 10/01/07

apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image002  Αριθμ. Πρωτ.   1337                                                    Αθήνα 20/12/2006

                                                                                              Προς:
Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : Αναθεώρηση του Συντάγματος – Άρθρο 16 – 24ωρη απεργία 10/01/07

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση προωθεί την πρώτη φάση για την αναθεώρηση του συντάγματος, σε αντιδραστική κατεύθυνση, και στις 10 Ιανουαρίου διεξάγεται στην επιτροπή της βουλής η κρίσιμη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16,που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Θεωρούμε κεφαλαιώδες ζήτημα, που ανέδειξε ο απεργιακός μας αγώνας, την προσπάθεια να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επιχειρείται μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16. Με την αναθεώρηση αυτή γενικεύεται η επιθετική πολιτική απέναντι στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, μπαίνει στη λογική του ανταγωνισμού και των νόμων της αγοράς, οδηγείται ακόμα περισσότερο απ’ ότι σήμερα στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Αλλάζοντας η φιλοσοφία, που το σύνταγμα αντιμετωπίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της νομιμοποίησης της ιδιωτικοποίησής τηςαμφισβητείται το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση. Θα οδηγηθούμε στη γιγάντωση των ταξικών φραγμών, να σπουδάζουν δηλαδή «όσοι έχουν», στη διόγκωση της οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα θα χειροτερεύσει η θέση συνολικά του δημόσιου σχολείου κάθε βαθμίδας. Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι ο αγώνας για την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο τους χώρους της εκπαίδευσης αλλά ολόκληρη την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε συνολικά ενάντια στην αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση που επιχειρεί τομές σ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής  και θέλει  να εγκαθιδρύσει και να πυροδοτήσει νέες, ακόμα, χειρότερες εξελίξεις.

Η θεσμική κατοχύρωση της ελαστικής εργασίας, που επιχειρείται με την αναθεώρηση των άρθρων 103 και 104, θα οδηγήσει στην  άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ανασφαλή κι ελαστική εργασία. Θα οδηγήσει στην καταστρατήγηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, άσχετα με το έτος εισόδου τους στο δημόσιο, όπως έδειξαν και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, ενώ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρούμε ότι η χειροτέρευση των όρων εργασίας στο δημόσιο θα παρασύρει προς το χειρότερο τις ήδη εξαιρετικά μετέωρες εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους ν’ αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς απολύσεις και με κατώτερο καθαρό μισθό τα 1400 ευρώ.

Οι αλλαγές που προωθούνται στα προς αναθεώρηση άρθρα επιδιώκουν       ακόμη : τη μονιμοποίηση της χρόνιας λιτότητας, με τη μη αμφισβήτηση του εκάστοτε προϋπολογισμού από δικαστικές αποφάσεις, τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, την αμφισβήτηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, που είχαμε θέσει και ως αιτήματα στον μεγάλο απεργιακό μας αγώνα, πρέπει να αναπτύξουμε ένα πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό κίνημα, που θα αγωνίζεται για την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 και συνολικά της αντιδραστικής αναθεώρησης. Θα παλεύει για να κατοχυρώσουμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χωρίς απολύσεις, την ανατροπή της χρόνιας λιτότητας με αξιοπρεπείς μισθούς (1400 ευρώ κατώτερος καθαρός μισθός), την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, την προστασία και διεύρυνση των ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με κατεύθυνση τα παραπάνω συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέσαμε με την απεργία μας.

Συγκεκριμένα αποφασίζουμε :

1.     Να επιδιώξουμε την κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών φορέων (Ο.Λ.Μ.Ε., Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., Α.Σ.Γ.Μ.Ε., φοιτητικοί σύλλογοι κ.α.).

2.     Την Τρίτη 9 Γενάρη, ημέρα μνήμης του δολοφονημένου αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, την αφιερώνουμε στον αγώνα για την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με πολύμορφες δράσεις σε συνεργασία με τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

3.     Την Τετάρτη 10 Γενάρη κηρύσσουμε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στα Προπύλαια (στις 12:00 το μεσημέρι)  με κάλεσμα προς όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τη μέρα αυτή καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και κάθε εργατικό συνδικάτο να πάρουν απόφαση για πανελλαδική – πανεργατική απεργία.

4.     Αντίστοιχα συλλαλητήρια οργανώνουμε με όλους τους φορείς (Ε.Λ.Μ.Ε. κ.λπ.) σε κάθε μεγάλη πόλη.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image004

Last modified: 20 Δεκεμβρίου 2006

Close