Written by 06:00 Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

Απεργία 24 Νοεμβρίου 2016. Γιατί;

apergoume

ΑΠΕΡΓΙΑ 24 Νοέμβρη 2016

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, ετοιμάζεται να προσυπογράψει για μια φορά ακόμη, με διαδικασίες μάλιστα εξπρές, ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Στον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων αυτή τη φορά βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

 •   “Υποκατώτατος μισθός” των 200 και 300 ευρώ σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από τον κατώτερο μισθό και σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.
 •   Γενική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ομαδικές απολύσεις και “short time work” (δηλ. «δουλειά» έως και μια ώρα ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης»).
 •   Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους …. εργοδότες για να προσλαμβάνουν δωρεάν εργατικό δυναμικό.
 •   Νέος συνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση, ενώ νομιμοποιεί το lock out και την εργοδοτική αντεκδίκηση.
 •   Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες.
 •   Μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
 •   Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
 •  Επίσπευση του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας

και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων όλων των δημοσίων επιχειρήσεων

και οργανισμών: η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό κ.α. εμπορευματοποιούνται πλήρως. Παραδίδονται όλες οι πλουτοπαραγωγικές  πηγές, τα παραγωγικά εργαλεία της χώρας στους δανειστές και στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

Ειδικότερα, για τον δημόσιο τομέα το κουαρτέτο απαιτεί τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού απολύσεων, αφού κατά τη γνώμη τους «το ελληνικό δημόσιο έμεινε απυρόβλητο για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ επιδιώκουν την παραπέρα δραστική μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους του δημοσίου, επαναφέροντας τη συζήτηση για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών που πρόβαλε, επικοινωνιακά, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετατράπηκε στην πορεία προς το κλείσιμο της συμφωνίας σε απολύσεις εκπαιδευτικών ύστερα από αξιολόγηση. Καθόλου τυχαία, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε τη θητεία της, όχι με την υπόσχεση διορισμών, αλλά δηλώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη λέξη αξιολόγηση», ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την πολιτική γραμμή των «δανειστών». Έχουν μάλιστα το θράσος, μετά τη δραστική μείωση των μισθών μας κατά 40%, να μιλούν για νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και για κατάργηση όλων των επιδομάτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη πρέπει να πάρει πανεργατικά-παλλαϊκά χαρακτηριστικά, να αποτελέσει την αφετηρία συλλογικών αγώνων για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης -Ε.Ε -ΔΝΤ. Ο αγωνιστικός και απεργιακός σχεδιασμός δεν είναι δυνατόν να καταλήγει σε κορύφωση με γενική απεργία εκ των υστέρων, μετά τις 5 Δεκέμβρη, ημερομηνία όπου κυβέρνηση και δανειστές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν αυτόν τον κύκλο επίθεσης. Η διάσπαση του εργατικού – υπαλληλικού κινήματος, η τακτική του κατακερματισμού των αγώνων και των απεργιών, οι εκ των υστέρων αντιδράσεις «για την τιμή των όπλων», αδυνατίζουν τη θέση των εργαζομένων και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών ταξικών συμφερόντων μας, οδηγούν στην ενίσχυση των τάσεων αποσυσπείρωσης και παθητικότητας, στην ήττα και την αποδοχή των μέτρων της Κυβέρνησης και της 2ης αξιολόγησης. 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!   

     ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 24/11/2016.

Όλοι στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, 11.00 π.μ. 

Καλούμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες

για τη μετατροπή της 24ης Νοέμβρη σε Γενική Απεργία.

Διεκδικούμε:

 • Μπλοκάρισμα των νέων αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων – σταθερή μόνιμη εργασία, μισθοί και συντάξεις αξιοπρέπειας για όλους. Ανάκτηση όλων των απωλειών της κρίσης, μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας
 • Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.
 • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο). Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, πρόσληψη όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων, τώρα. Σύσταση όλων των απαραίτητων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και απόδοσή τους σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Πάνω από όλα διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας!

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022

Close