Written by 11:32 Αρχική Σελίδα

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στις φυλακές. Πρωτοβουλία γιατρών – νοσηλευτών για την κατάσταση της υγείας των φυλακισμένων απεργών πείνας

 

 

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στο “ιατρείο” των φυλακών, σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή (π.χ. χορήγηση οξυγόνου από άδεια φιάλη),  ευρεία χορήγηση ψυχοφαρμάκων,  σωφρονιστικούς υπαλλήλους με χρέη νοσηλευτών αλλά και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού, διαπίστωσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Γιατρών και Νοσηλευτών που εξέτασαν 18 φυλακισμένους απεργούς πείνας (όσους τελικά τους επετράπη να εξετάσουν).

 

Οι 4.500 χιλιάδες απεργοί πείνας, που σήμερα βρίσκονται στην ένατη ημέρα σε όλες τις φυλακές της χώρας εναντιώνονται στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού συστήματος και τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ’, των ελληνικών δηλ. Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με αυτό οι κρατούμενοι θα στερούνται των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, οι γιατροί ενημερώνουν ότι  από τους 18 εξετασθέντες απεργούς πείνας, 2 διαπιστώθηκαν να έχουν επείγουσα ανάγκη αυθημερόν παραπομπής σε εφημερεύον νοσοκομείο του ΕΣΥ ενώ απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 10% (σημείο αυξημένου κινδύνου) βρέθηκε σε 5 απεργούς.  Η πρωτοβουλία Γιατρών και Νοσηλευτών,  τονίζει ακόμα ότι το αίτημα για συνάντηση με την επιτροπή αγώνα των κρατουμένων δεν έγινε δεκτό από τη διευθύντρια των φυλακών που επικαλέστηκε διαδικαστικά τυπικά προβλήματα. Ζητήσαμε από την διευθύντρια των φυλακών, παρουσία της επόπτου εισαγγελέα, να συναντηθούμε με την επιτροπή αγώνα των κρατουμένων για να πληροφορηθούμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί και με τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται αυτός ο αγώνας, και για να μας υποδείξουν τα βαρύτερα κατά την κρίση τους περιστατικά, ώστε να εξετάσουμε όσους έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Το αίτημα  για συνάντηση με την επιτροπή αγώνα δεν έγινε δεκτό από την διεύθυνση, που επικαλέστηκε διαδικαστικά τυπικά προβλήματα αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθεί το Δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Γιατρών και Νοσηλευτών για την υποστήριξη των φυλακισμένων απεργών πείνας

 

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των απεργών πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητήσαμε σήμερα απο την διευθύντρια και από την εποπτεύουσα εισαγγελέα να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τις συνθήκες διαβίωσης και ιατρικής παρακολούθησης των απεργών.

 

Επισημάναμε την κρισιμότητα της μαζικής απεργίας πείνας 1200 (όπως μας ενημέρωσαν) κρατουμένων, που διανύει ήδη την 8η ημέρα και άρχισε χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη ιατρική εξέταση ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή των απεργών πείνας.

 

Τονίσαμε πως είναι αδύνατη η στοιχειώδης παρακολούθηση 1200 απεργών πείνας από το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό και με την υποτυπώδη υποδομή του ιατρείου των φυλακών, με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών για την υγεία και τη ζωή τους.

 

Ζητήσαμε απο την διευθύντρια των φυλακών, παρουσία της επόπτου εισαγγελέα, να συναντηθούμε με την επιτροπή αγώνα των κρατουμένων για να πληροφορηθούμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί και με τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται αυτός ο αγώνας, και για να μας υποδείξουν τα βαρύτερα κατά την κρίση τους περιστατικά, ώστε να εξετάσουμε όσους έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Το αίτημά μας για συνάντηση με την επιτροπή αγώνα δεν έγινε δεκτό από την διεύθυνση, που επικαλέστηκε διαδικαστικά τυπικά προβλήματα.

 

Αντ΄αυτού, μας επέτρεψε να εξετάσουμε 18 κρατούμενους, που οι ίδιοι μας είχαν δηλώσει ως θεράποντες. Ωστόσο, από τους κρατούμενους μάθαμε ότι την προηγούμενη ημέρα η διευθύντρια δήλωσε στην επιτροπή αγώνα να μην υποβάλουν οι απεργοί αιτήσεις για ιατρική εξέταση και πως θα μιλούσε η ίδια με το υπουργείο για να μας δοθεί η άδεια να εξετάσουμε όσους είναι σε σοβαρότερη κατάσταση.

 

Τελικά εξετάσαμε 18 απεργούς πείνας, που μας ζήτησαν με αίτησή τους ως θεράποντές τους, και για τον κάθε έναν από αυτούς δώσαμε στη διεύθυνση των φυλακών ξεχωριστή ιατρική γνωμάτευση, κρατώντας αντίγραφα των γνωματεύσεων. Επιπλέον, μοιράσαμε στους εξετασθέντες και κοινοποιήσαμε στην διεύθυνση των φυλακών λεπτομερείς οδηγίες για την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη διεξαγωγή της απεργίας πείνας.

Ιδιαιτέρως τονίσαμε την αναγκαιότητα για λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο όλων των απεργών πείνας δύο φορές την εβδομάδα. Από τους 18 εξετασθέντες απεργούς πείνας, 2 διαπιστώθηκαν να έχουν επείγουσα ανάγκη αυθημερόν παραπομπής σε εφημερεύον νοσοκομείο του ΕΣΥ. Απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 10% (σημείο αυξημένου κινδύνου) βρέθηκε σε 5 απεργούς.

 

Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι η εξέταση των απεργών πείνας έγινε στο “ιατρείο” των φυλακών, όπου διαπιστώσαμε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή (π.χ. χορήγηση οξυγόνου από άδεια φιάλη), ευρεία χορήγηση ψυχοφαρμάκων, σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε χρέη νοσηλευτών και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού.

 

Η Πρωτοβουλία Γιατρών και Νοσηλευτών για την υποστήριξη των φυλακισμένων απεργών πείνας, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου δικαιοσύνης για τις φυλακές.

 

Last modified: 1 Ιουλίου 2014

Close