Written by 20:41 Αρχική Σελίδα

Ανακοίνωση της πανελλαδικής συνέλευσης αγώνα του συντονιστικού αναπληρωτών

 

Ανακοίνωση της πανελλαδικής συνέλευσης αγώνα
16/4/2016

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε, μετά την κινητοποίηση, στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Αθήνας. Στο κάλεσμα για συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν συνάδελφοι από Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Ευρυτανία, Κρήτη, Πελοπόννησο, Έβρο, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων (Π.Ε. και Δ.Ε.) της Αττικής, των Μολάων, του Ηρακλείου, του Έβρου και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ!
Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη, μαχητική, πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές! Η μαζική συμμετοχή στην απεργία αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων ΠΕ και ΔΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας έδωσε σαφές αγωνιστικό μήνυμα οργής και αγανάκτησης αλλά και διάθεσης ρήξης και ανατροπής των βάρβαρων πολιτικών που έπειτα από που οκτώ, δέκα, δεκαπέντε χρόνια εργασίας στο δημόσιο σχολείο μας οδηγούν σε απολύσεις διαρκείας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για την υπεράσπιση της εργασίας μας και του δημόσιου σχολείου! Δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής παλεύουμε αταλάντευτα για την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για το σύστημα προσλήψεων, της τροπολογίας για τα νηπιαγωγεία και τα τμήματα ένταξης, για την κατάργηση του ν.3848/10 (νόμος Διαμαντοπούλου), για τη σύσταση οργανικών και την κατοχύρωση διδακτικών αντικειμένων, για μαζικούς διορισμούς στο σύνολο των πραγματικών κενών της εκπαίδευσης, που ανέρχονται σε πάνω από 27.000, δίχως να υπολογίζονται οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις. Αρκετά περιπλανηθήκαμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα κρατώντας όρθιο το δημόσιο σχολείο και δίνοντας την ψυχή μας στα παιδιά, αρκετά ζήσαμε με ένα μισθό στα όρια της επιβίωσης, αναλώσιμοι με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που αξίζουμε και δικαιούμαστε.
Η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ήταν αποκαλυπτική. Ο Υπουργός δήλωσε ωμά και κυνικά ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις επίμαχες τροπολογίες και μάλιστα προτίθεται να τις καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα! Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν παίρνει τίποτε πίσω, αλλά μετά από επίμονη δική μας παρέμβαση να τοποθετηθεί ανοιχτά για το σύνολο του αριθμού διορισμών και προσλήψεων αλλά και το χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας, μας ανακοίνωσε ευθέως χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων. Την ίδια στιγμή ουδέποτε απάντησε συγκεκριμένα για το ύψος των πιστώσεων για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών.
Πιο συγκεκριμένα, αφού για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στους 20.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας, αν το επιτρέψουν Θεσμοί, ΕΕ, ΔΝΤ και αξιολόγηση, μετά από πίεση, τελικά αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το Υπουργείο θα προχωρήσει την επόμενη χρονιά σε 20.000 συνολικά διορισμούς και προσλήψεις σε Π.Ε. και Δ.Ε.! Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι προσλήψεις θα αφορούν θέσεις κι όχι πρόσωπα, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των προσλήψεων με βάση τις ώρες και τους ανθρωπομήνες κι όχι πλήρους ωραρίου.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΥΛΟΓΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
• Με δεδομένο ότι φέτος έγιναν πάνω από 23.000 προσλήψεις, αυτό αυτόματα σημαίνει τουλάχιστον 3.000 λιγότερους αναπληρωτές το Σεπτέμβρη…
• Με δεδομένο ότι η χρονιά κλείνει με πάνω από 3.500 κενά, και αν υπολογίσουμε και τις φετινές συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός μεγαλώνει…
• Με δεδομένο ότι η «μελέτη» που αφορά τους μόνιμους διορισμούς-10.000 για το 2016-δεν αφορά πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών ….
• Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόταση για σύστημα μόνιμων διορισμών (ούτε πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό), καθώς όπως μας δήλωσε προτεραιότητα τους είναι η αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών…
Ποιος είναι ο αριθμός των προσλήψεων που αντιστοιχεί στις 20.000;
Μήπως ούτε καν 10.000;
Την ίδια στιγμή αμείλικτο παραμένει το ερώτημα για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα χρονιά. Η εξοικονόμηση πόρων στη βάση της μείωσης του κόστους αποτελεί την κεντρική επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Ο μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις, τα εξανεμισμένα κονδύλια ΕΣΠΑ (υπόλοιπο 190εκ. μέχρι το 2020, την ώρα που μόνο για τη φετινή χρονιά αξιοποιήθηκαν 160 εκ.) και οι μηδενικοί διορισμοί διαπνέουν το σύνολο των τροπολογιών που κατατίθενται το τελευταίο διάστημα, ή και προτάσεων που γίνονται, με τα οποία ολόκληρες δομές του δημόσιου σχολείου (η προσχολική αγωγή, η ειδική αγωγή και μαθήματα ειδικοτήτων τόσο στην ΠΕ όσο και την ΔΕ) αλλά και θέσεις εργασίας τίθενται υπό αμφισβήτηση και υποβάθμιση.
Η εξοικονόμηση προσωπικού θα περάσει μέσα από τις αθρόες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα νηπιαγωγεία, από την επέκταση της διδακτικής ώρας ή και του εργασιακού ωραρίου, από την κατάργηση διδακτικών αντικειμένων, την πλήρη κατάργηση των ΕΑΕΠ και του ολοημέρου (όλα τα σχολεία να σχολάνε στη 1.15), το πέρασμα των υποστηρικτικών δομών σε πόρους και χρηματοδότηση εκτός υπουργείου παιδείας (άρα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με 5μηνες συμβάσεις κοινωφελών προγραμμάτων και voucher), την κατεδάφιση ειδικής αγωγής (κατάργηση τμημάτων ένταξης και τέλος παράλληλης στήριξης, άνοιγμα για ιδιωτικοποίηση με χρήση κουπονιών). Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όχι μόνο οι εργασιακές σχέσεις αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, θα πεταχτούν στον Καιάδα.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!
Η πολιτική επιδίωξη του Υπουργείου είναι να μας διασπάσει και να μας οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο στον οποίο θα είμαστε όλοι εναντίον όλων για να επιβιώσουν οι πιο κανίβαλοι από όλους μας. Το κυνήγι μορίων, η συζήτηση των επιμέρους κριτηρίων και η εμπλοκή στη συζήτηση γύρω από το σχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο μας καθιστά συνένοχους στην επιλογή των συναδέλφων που θα απολυθούν! Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και διαχωριζόμαστε απαρέγκλιτα με όσους συνειδητά ή ασυνείδητα μπαίνουν σε αυτή τη συζήτηση που θα μας οδηγήσει όλους στην ήττα και την ανεργία αργά ή γρήγορα, ακόμη κι αν τη σκαπουλάρουμε του χρόνου. Οποιαδήποτε λογική και πρακτική συναδέλφων που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της τάδε ή της δείνα υποκατηγορίας αναπληρωτών ή θα έχουμε μικροβελτιώσεις μόνο αν δεν ενοχλούμε και δεν αντιπαλεύουμε την πολιτική της κυβέρνησης-ΟΟΣΑ-ΕΕ-ΔΝΤ, μόνο αν στεκόμαστε κλαρίνο απέναντι στον εκάστοτε Υπουργό και μόνο αν έρπουμε και γλείφουμε στους διαδρόμους του Υπουργείου μας κάνει πιόνια στη σκακιέρα του και δίνει πισώπλατα μαχαιρώματα στον αγώνα μας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για ριζική αύξηση των δαπανών στην παιδεία, για το σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς. Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι τελευταίοι μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση έγιναν ακριβώς μετά τη μάχη των εξεταστικών στον ματωμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τους 1998 και την πανελλαδική παγκινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας τότε.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα το προεδρείο της ΟΛΜΕ για την προδοτική στάση τους. Η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ της ΟΛΜΕ, ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή δια του αντιπροέδρου δε δίστασαν ενώπιον του υπουργού και των συναδέλφων, να δηλώσουν ότι αποδέχονται το πλαίσιο του υπουργείου και την εφαρμογή του ν.3848 βάζοντας στη συζήτηση το πόσο πρέπει να κοπούν οι μήνες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, παραβιάζοντας ακόμη και τις συνεδριακές αποφάσεις του κλάδου! Η ΟΛΜΕ είναι συνδικάτο εργαζομένων που προασπίζεται και μάχεται για τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του συνόλου των συναδέλφων, μονίμων και αναπληρωτών, και όχι κυβερνητικό παράρτημα ή νομικός κολαούζος υποστήριξης της κυρίαρχης πολιτικής, που διαπραγματεύεται αν θα οδηγηθούμε στην αγχόνη και την κόλαση της ανεργίας με 60 ή 84 μήνες προϋπηρεσίας!
Η Παρασκευή ήταν μόνο η αρχή. Με πείσμα και αποφασιστικότητα δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε από την διεκδίκηση του μέλλοντός μας. Δεν θα παζαρέψουμε την δουλειά μας, ούτε μετράμε τη ζωή και τη εργασία μας σε μόρια. Είμαστε εκπαιδευτικοί που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ένα σχολείο που στενάζει από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τόσων χρόνων. Κανείς μας δεν περισσεύει!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΣΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΜΕ, ΤΗΝ ΔΟΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΜΕ:
1. Από τα σωματεία μας να κηρύξουν κυλιόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα.
2. Τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να κηρύξουν νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη (ή νωρίτερα αν κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή) και πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας.
3. Την Τρίτη σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα 1 μ.μ. ή σε κεντρικά σημεία άλλων πόλεων με πολύμορφες δράσεις (μικροφωνικές, μοίρασμα κειμένων, παρεμβάσεις)
4. Σε συγκεντρώσεις την Τετάρτη στις 12μμ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, εκεί όπου πρόκειται να βρουν πεδίο εφαρμογής τα σχέδια του Υπουργείου για διάλυση των σχολείων και κόψιμο θέσεων εργασίας.
5. Να αποχωρήσουν άμεσα ΟΛΜΕ-ΔΟΕ από το στημένο κυβερνητικό μονόλογο που βαφτίζεται «εθνικός διάλογος για την παιδεία» ρίχνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην κινητοποίηση όλων των συναδέλφων για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών τροπολογιών, για την κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου, για αγώνα διαρκείας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που κατεδαφίζει με το νομοσχέδιο-έκτρωμα την κοινωνική ασφάλιση και δρομολογεί ακόμη μεγαλύτερη φορο-λεηλασία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν και να κινηθούν στα σωματεία τους. Η ενεργή παρουσία τους σε αυτά, η συγκρότηση επιτροπών αναπληρωτών, τα κλιμάκια ενημέρωσης αποτελούν το κύτταρο της συζήτησης που πρέπει να ανοίξει. Αναδεικνύουμε τη Δευτέρα σε μέρα ενημέρωσης. Απευθυνόμαστε πλατιά σε όλους τους συναδέλφους μας και τους γονείς και τους καλούμε σε κινητοποίηση.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ –ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ- ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ – ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Last modified: 16 Απριλίου 2016

Close