Written by 16:12 Αρχική Σελίδα

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Αγ. Παρασκευής

 

ενωση

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής στις 02 Οκτωβρίου 2013, οδήγησε το πλήθος των γονιών, των εκπαιδευτικών και των κατοίκων στο Δημαρχείο όπου και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα της συγκέντρωσης πλην των σημείων που αφορούσαν στον Δήμο. Τότε συμφωνήθηκε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 16 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Ένωση Γονέων κατέθεσε εισηγητικά τα πέντε παρακάτω σημεία-αιτήματα και ζήτησε να υπερψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο (επισυνάπτεται η εισήγηση αναλυτικά):

 

  1. Την  επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών Α΄θμιας και Β΄θμιας με το ποσό των 240.000ευρώ αξιοποιώντας τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

 

  1. Την άμεση κάλυψη όλων των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων τόσο μέσω της «Ανοικτής Εργολαβίας 2012» όσο μέσω του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

 

  1. Την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) ώστε να συμπεριληφθεί ο Δήμος μας στα προγράμματα που υλοποιεί για απαλλοτριώσεις, ανεγέρσεις και επισκευές.

 

  1. Την άμεση έναρξη των Δωρεάν προγραμμάτων Άθλησης  μέσω του ΠΑΟΔΑΠ στους αύλειους χώρους των σχολείων. Την έναρξη των θεατρικών και την άμεση κάλυψη της πληρωμής των θεατρολόγων.

 

  1. Σχολεία «ανοικτά» αποκλειστικά και μόνο στους μαθητές και στη γειτονιά, για ελεύθερο παιχνίδι. Φυλασσόμενα και φωτιζόμενα. Όχι «ανοιχτά» προς επιχειρηματική δράση, μετατρέποντας τα παιδιά μας σε «πελάτες». Τη δέσμευση της προέδρου της ΔΕΠ και Αντιδημάρχου Παιδείας ότι όλες οι παραχωρήσεις χώρων θα συζητηθούν εκ νέου από την ΔΕΠ,  ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των σχολικών επιτροπών.

 

Μετά από συνεδρίαση 3,5 ωρών το Δημοτικό Συμβούλιο (με ισοψηφία 16-16 και με αξιοποίηση της διπλής ψήφου του Προέδρου) καταψήφισε τα ως άνω αιτήματα. Συγκεκριμένα, η παράταξη του Δημάρχου, ψήφισε «λευκό» για τα μεν 4 πρώτα σημεία επειδή τα θέματα «είναι λυμένα ή δρομολογούνται στο να λυθούν» για το δε  5ο σημείο έχει «διαφορετική πολιτική αντίληψη».

 

Με βάση τις τοποθετήσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβούλων λάβαμε τις εξής απαντήσεις και σαν Ένωση Γονέων απαντούμε:

 

  1. 1.      Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Κωστόπουλος ενημέρωσε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 21/10 θα εισαχθεί θέμα κατανομής ποσού προς τις Σχολικές Επιτροπές από τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Αναμένουμε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

  1. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Τσιαμπάς μας ενημέρωσε ότι η «ανοικτή εργολαβία 2012-2013» συνολικού ύψους 139.000ευρώ έχει κατανεμηθεί ως εξής: 18.000ευρώ για τα ηλεκτρομηχανολογικά τα οποία δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί και 76.000ευρώ για οικοδομικά. Από τα 76.000ευρώ για τα οικοδομικά έχουν ήδη διατεθεί 48.600ευρώ για τις εργασίες στα 1ο δημοτικό, 1ο και 3ο λύκεια, οπότε άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες στα υπόλοιπα σχολεία μέχρις εξαντλήσεως των υπολοίπων 27.400ευρώ. Επιπλέον μας επεσήμανε ότι οι εργασίες και οι προτεραιότητες ορίζονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που έχει και την αποκλειστική ευθύνη. Για την εργολαβία για το 3ο Δημοτικό (ύψους 80.000ευρώ) βρίσκεται σε σημείο κοντά στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.  Αναμένουμε την επανέναρξη των εργασιών της «Ανοικτής εργολαβίας», την έναρξη των εργασιών στο 3ο Δημοτικό και την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επισκευών όλων των σχολείων.

 

  1. 3.    Ο Δήμαρχος, o oποίος επέλεξε να τοποθετηθεί αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι δευτερολογίες ώστε να μην υπάρξει αντίλογος, αναφορικά με την ανάγκη νέων σχολείων και τη συνεργασία με τον ΟΣΚ μας ενημέρωσε ότι ο ΟΣΚ δεν αναλαμβάνει επισκευές, ότι είναι σε τακτική συνεννόηση ώστε να προχωρήσει το 1Ο ΕΠΑΛ (ΜΠΑΡΜΠΙΚΑ), το 14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια, το 6ο Γυμνάσιο (Αγελάου) και το 11ο Δημοτικό (Πατρόκλου). Τόνισε όμως ότι για το «ΜΑΚΡΗ» δεν υπάρχει περίπτωση να απαλλοτριωθεί γιατί είναι πολύ ακριβό οικόπεδο ενώ η λύση που σκέφτεται είναι να κτιστεί μεγαλύτερο σχολείο στο 3ο δημοτικό. Μια τέτοια απάντηση ίσως την περιμέναμε από τον ΟΣΚ. Αυτό που περιμέναμε από τον Δήμαρχο της πόλης ήταν να «δώσει μάχη» ώστε να εξασφαλίσουμε από τον ΟΣΚ την ένταξη του ΜΑΚΡΗ στον προγραμματισμό του. Περιμέναμε να ζητήσει την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πίεση προς τον ΟΣΚ. Περιμέναμε να αξιοποιήσει την ένωση και τους συλλόγους γονέων στην διεκδίκηση αυτού του σχολείου. Το ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα φάνηκε και από τη λύση που έχει σκεφτεί για «πιο μεγάλο 3ο δημοτικό». Για εμάς, που αγωνιζόμαστε από το 2005 για την ίδρυση του 12ου Δημοτικού, για τον χαρακτηρισμό του «ΜΑΚΡΗ» ως χώρο σχολείου (διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 οπότε εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ) και που επί 2,5 χρόνια ρωτάμε και επαναφέρουμε το θέμα στον Δήμο ώστε να προχωρήσει το αίτημα προς τον ΟΣΚ, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν γιατί κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στην πόλη μας.

 

  1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ.Σάρκουλας μας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων με γυμναστές του ΠΑΟΔΑΠ θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου και θα γίνει όπως πέρυσι, καθώς βρήκαν τρόπο και εξασφάλισαν γυμναστές για τα σχολεία. Αναμένουμε την άμεση έναρξη του προγράμματος.

 

Η αντιδήμαρχος κ. Μουχτούρη μας επισήμανε ότι η πληρωμή των θεατρολόγων για το έτος 2012-2013 δρομολογείται να τακτοποιηθεί ενώ ήδη δρομολογούνται τα προγράμματα θεατρικών ομάδων 2013-2014. Αναμένουμε τα άμεσα αποτελέσματα των δρομολογημένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής.

 

  1. Στο θέμα των αύλειων χώρων ο Δήμαρχος δήλωσε ότι λόγω διαφορετικής πολιτικής άποψης πιστεύει ότι οι χώροι των σχολείων πρέπει να δίνονται σε όλους. Επισημαίνουμε ότι η διαφορετική πολιτική του άποψη είναι αυτή που συστηματικά απαξιώνει τα σχολεία από την μια και από την άλλη ανοίγει τις πόρτες των σχολείων σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ως πελάτες. Η δε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της ΔΕΠ κ. Μουχτούρη αρνήθηκε να συγκαλέσει τη ΔΕΠ για εκ νέου συζήτηση ανά περίπτωση επικαλούμενη την  ληφθείσα απόφαση της 19/09. Αρνήθηκε δε να απαντήσει όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού της απηύθυνε ερώτημα διαβάζοντας σχετικά εδάφια του νόμου, βάσει των οποίων αμφισβητείται η νομιμότητα της απόφασης της ΔΕΠ.

 

Εν κατακλείδι, τα 4 από τα 5 αιτήματα που κατέθεσε η Ένωση προς ψήφιση, την ημέρα της ψηφοφορίας δεν ήταν λυμένα. Μπορεί να ήταν δρομολογημένα. Οπότε αναρωτιόμαστε τι εμπόδιζε τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας να τα ψηφίσουν;  Και μάλιστα να καταψηφιστούν βάση της διπλής ψήφου του προέδρου και αφού ένας δημοτικός σύμβουλος άλλαξε από «ναι» σε «λευκό» αιτιολογώντας την αλλαγή στην- απολύτως σεβαστή από εμάς- υπερκόπωσή του;

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων διαπιστώνει ότι επιδιώκεται η ηθική και συναισθηματική κατάπτωση των γονιών μέσω των πολύωρων «διαβουλεύσεων», χωρίς κανένα αντίκρυσμα, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.

 

Να τονίσουμε ότι η λεκτική επίθεση του κ. Αντωνίου, προέδρου του αθλητικού συλλόγου «Α.Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» επιδιώκει την στοχοποίηση ώστε να κάμψει την δυναμικότητα της Ένωσης Γονέων και κατ’ επέκταση του γονεϊκού κινήματος. Στις επιθέσεις που δεχόμαστε απαντάμε με συνειδητοποιημένη δράση και σταθερό προσανατολισμό για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και για το δικαίωμα των παιδιών μας στην μόρφωση.

 

Έχοντας επίγνωση των εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων που όλοι βιώνουμε, ζητάμε από τους συλλόγους να μη διστάζουν να προχωράνε σε ανοιχτές συνελεύσεις, ώστε με συντονισμένες προσπάθειες να αναδείξουμε εντονότερα τα καθημερινά προβλήματα μέσα στα σχολεία.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ευχαριστεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που με την πολυπληθή παρουσία τους έδειξαν το ενωτικό, μαζικό και αποφασιστικό πρόσωπο του γονεϊκού κινήματος στην πόλη μας ενώ με την σοβαρότητα της παρουσίας τους απέδειξαν και το ώριμο του κινήματός μας το οποίο με σταθερότητα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Δημόσια, Δωρεάν και Ενιαία Παιδεία.

 

Αγία Παρασκευή 21/10/2013                                Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Last modified: 22 Οκτωβρίου 2013

Close