Written by 16:06 Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση με αφορμή το νέο έγγραφο του ΥΠΕΠΘ (Φ.12/1210/133985/Γ1/11-12-06) για την αναπλήρωση, με ημερομηνία 14 – 11- 2006

 

 apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image002

                Αριθμ. Πρωτ.                                                       Αθήνα 14/12/2006

                                                                                                Προς:
Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

με αφορμή το νέο έγγραφο του ΥΠΕΠΘ

(Φ.12/1210/133985/Γ1/11-12-06) για την αναπλήρωση

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, με αφορμή και το νέο τροποποιητικό – διευκρινιστικό έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, που έχει ως θέμα «την αναπλήρωση διδακτικών ημερών», επισημαίνει τα εξής:

1.  Το ΥΠΕΠΘ επιμένει στα ίδια αντιπαιδαγωγικά και ανεφάρμοστα μέτρα, όπως είχαμε περιγράψει στην απόφασή μας στις 29/11/2006, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την καθολική αντίθεση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών (Αποφάσεις συλλόγων Διδασκόντων, ΑΣΓΜΕ, Συλλόγων Γονέων, κλπ.).

2.  Οι διευκρινήσεις και του νέου εγγράφου αποκαλύπτουν ότι το ΥΠΕΠΘ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ζήτημα της «αναπλήρωσης» λογιστικά και δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική κάλυψη και αφομοίωση της διδακτέας ύλης. Η διεξαγωγή μαθημάτων στις τάξεις των απεργών από άλλους εκπαιδευτικούς, σε μέρες διακοπών για τα παιδιά, είναι αντιπαιδαγωγική, δεν έχει κανένα μορφωτικό αποτέλεσμα και αποτελεί εμπαιγμό για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

3.  Το ΥΠΕΠΘ, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα της αναπλήρωσης, στις μέρες των διακοπών καλεί εκεί «που δεν επιθυμούν» οι απεργοί εκπαιδευτικοί να διδάξουν, άλλους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας «που επιθυμούν», να τους αντικαταστήσουν ! Επιχειρεί έτσι να διασπάσει τους συναδέλφους  και να δημιουργήσει ένα σώμα «προθύμων» που θα αποτελούν απεργοσπαστικό μηχανισμό  και στήριγμα των αντιεκπαιδευτικών και αντιπαιδαγωγικών του επιλογών και τώρα και στο μέλλον. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι μια τέτοια «αντικατάσταση» και μάλιστα παρά τη θέληση του δασκάλου της τάξης, παραβιάζει κάθε στοιχειώδη αρχή Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

4.  Με το νέο έγγραφό του – κάτω από το ογκούμενο ρεύμα αντίδρασης των εκπαιδευτικών και των γονιών- υποχρεώνεται σε υποχώρηση, αποδεχόμενο ότι οι απεργοί δάσκαλοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναπλήρωσης μόνο «αν το επιθυμούν».

5.  Με την τροποποιητική εγκύκλιό του ζητά από τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων να υποβάλουν προγράμματα «αναπλήρωσης» για τις μέρες των Χριστουγέννων  (3/1/2007, 4/1/2007), ενώ το ίδιο αναγνωρίζει ότι τα προγράμματα αυτά δεν έχουν νομική ισχύ, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση.

Μετά και από τις παραπάνω εξελίξεις, το Δ.Σ. της ΔΟΕ στη συνεδρίασή του στις 13/12/06 αποφάσισε τα εξής:

Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να αποφασίσουν, χωρίς καμιά καθυστέρηση, για την κάλυψη της διδακτέας ύλης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. (9/11/06, 29/11/06) και να αποστείλουν τα σχετικά πρακτικά στη Διοίκηση και στην Ομοσπονδία.

Καλεί όλους τους συναδέλφους να μην αποδεχθούν το ρόλο του «πρόθυμου συνεργάτη» του ΥΠΕΠΘ και του διασπαστή του κλάδου. Είναι για μας αυτονόητο πως δεν θα υπάρξει κανείς συνάδελφος που θα αποδεχθεί να κάνει μάθημα σε τάξη απεργού.  Διευκρινίζουμε ότι ακόμη και το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, δεν υποχρεώνει κανέναν συνάδελφο να αντικαταστήσει απεργό.( Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, η αντικατάσταση θα γίνει από εκπαιδευτικούς «που επιθυμούν»).

Καλούμε τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους Γραφείων, να αποδεχθούν τα προγράμματα των Συλλόγων Διδασκόντων που κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Δ.Ο.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει άμεση αντίδραση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους (καταγγελία, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, κλπ.).

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε., τους συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και κάθε συνάδελφο, να συνεχίσουν και να εντείνουν την ενημέρωση των γονιών, έτσι ώστε από κοινού να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αναπλήρωσης με βάση τις προτάσεις του κλάδου. Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα συνεργαστεί με την ΑΣΓΜΕ και τις Ομοσπονδίες Γονέων.

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να προχωρήσουν, άμεσα,  σε συγκεντρώσεις των Δ/ντών  των σχολείων και να τους ενημερώσουν για τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, έτσι ώστε να κινηθούν από κοινού με τους συναδέλφους στην κατεύθυνση υλοποίησής τους.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΔΟΕ, δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να καλυφθούν πλήρως όλοι οι συνάδελφοι, σε περίπτωση που υποχρεωθούν να κάνουν μάθημα σε μέρες διακοπών.

 

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΑ, ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ

 

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image004

Last modified: 14 Δεκεμβρίου 2006

Close