Written by 21:20 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ., Αρχική Σελίδα

Ανακοίνωση για την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Asterix συνέλευση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242

Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

Αγ. Παρασκευή,  9 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ. 119Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας, ΔΟΕ

 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Την Πέμπτη 5  Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου μας  χωρίς έγκριση άδειας από τη Διοίκηση,  συνθήκη που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει να θυμηθεί εδώκαι σχεδόν 30 χρόνια. Ωστόσο όπως έγινε φανερό εκ του αποτελέσματος το γεγονός δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή των συναδέλφων μας, η οποία ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από όταν η Γ.Σ. πραγματοποιούνταν το πρωί και με άδεια, πλόυσια σε  προβληματισμό και τοποθετήσεις.

Αντίθετα  η σημαντική συμμετοχή των συναδέλφων και η δυναμική τους παρουσία  στις διαδικασίες  της  φετινής Γ.Σ. δείχνει να έχει απόλυτη σχέση με την ανάγκη συσπείρωσης του κλάδου γύρω από το σωματείο μας στην παρούσα συγκυρία.

Πράγματι  τέσσερα χρόνια τώρα  βρισκόμαστε  αντιμέτωποι με την προσπάθεια κατάργησης  κατακτήσεων  ενός ολόκληρου αιώνα με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Τέσσερα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο λαός, η κοινωνία ολόκληρη,  ζουν την επέλαση της βαρβαρότητας. Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΔΝΤ συνθλίβουν κάθε εργατικό δικαίωμα, καταστρέφουν κάθε κοινωνικό αγαθό με μοναδικό σκοπό, να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση που μαίνεται στην καρδιά του συστήματος, επιβάλλοντας  μια νέα παγκόσμιας τάξη που θα επαναφέρει τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, σε ένα νέο μεσαίωνα.

Η επίθεση ενάντια στην κοινωνία μας καθοδηγείται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με εργαλείο την τραπεζική κυριαρχία και το ευρώ.

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Καταργείται η κοινωνική ασφάλιση και το δικαίωμα στη σύνταξη. Διαλύεται η δημόσια Παιδεία, υγεία, περίθαλψη. Ιδιωτικοποιείται ή εκχωρείται κάθε κοινωνικός πλούτος. Η επιτήρηση και ο έλεγχος παίρνουν τη θέση των όποιων σωμάτων πολιτικής ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή η Εκπαίδευση δέχεται την πιο βίαιη επίθεση από ποτέ:

Όλα ξεκινούν από την εφαρμογή της κινητικότητας δομών και εργαζομένων στο Δημόσιο Σχολείο.  Το Υπουργείο ξεδιπλώνει συντονισμένο σχέδιο υποβάθμισης, κατάργησης, αναστολής και μετατροπής δομών σε πιλοτικές ,άρα όχι μόνιμες και σταθερές, όπως του ολοημέρου, των Τμημάτων Ένταξης, των Ειδικών Σχολείων, σταδιακά σημαντικού μέρους του ωρολογίου προγράμματος (π.χ. ευέλικτη ζώνη), του Νηπιαγωγείου κ.λπ.

Καταργώντας αυτές τις θέσεις για το μόνιμο προσωπικό, δημιουργεί πλήθος πλασματικών υπεραριθμιών, οδηγώντας έτσι πολλούς εκπαιδευτικούς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός του ΠΥΣΠΕ τοποθέτησής τους, σε κατάργηση ουσιαστικά των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων.

 

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο προτάσσει την αξιολόγηση και το «Νέο Σχολείο». Στόχος η πλήρης εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την ένταση των ταξικών διαχωρισμών και αποκλεισμών. Έτσι οι διορισμοί εκπαιδευτικών, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και το περιεχόμενο σπουδών υπάγονται στην πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κριτηρίων της Τρόικα και της ΕΕ.  Η νομοθετημένη πλέον προσπάθεια εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία κινείται στην ίδια κατεύθυνση, σε πλήρη επιπλέον διασύνδεση με το Νέο Πειθαρχικό Πλάισιο. Στόχος η πλήρης πειθάρχηση και ο εκφοβισμς των εκπ/κών ώστε να οικοδομηθεί το «Νέο σχολείο» με ταμπέλα Δημόσιου και όρους Ιδιωτικού: Το φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό και ελιτίστικο σχολείο της αγοράς, που αντικαθιστά τη ενιαία  Γνώση και Παιδεία με τις λειτουργικές δεξιότητες

Στη Γ.Σ. συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα :

1) Εκλογή Προέδρου Γ. Σ.

2) Αξιολόγηση: Στάση και προτάσεις του Συλλόγου μας.

3) Συγχωνεύσεις Σχολείων του Συλλόγου μας.

4) Εγγραφές νηπίων – προνηπίων

5) Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο για Δημοσίους Υπαλλήλους- 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

7) Ημερήσια Διάταξη 83ης Γενικής Συνέλευσης ΔΟΕ

 

Η Γ.Σ. κατέληξε στα ακόλουθα:

1.        Σχετικά με  την Αυτοαξιολόγηση – Αξιολόγηση

Μετά τη νέα εγκύκλιο που εστάλη στις σχολικές μονάδες που αναθέτει στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων τη συμπλήρωση της Ετήσιας Έκθεσης Αξιολόγησης ακυρώνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση της ΑΕΕ από τις ομάδες εργασίας και το Σύλλογο Διδασκόντων και για την οποία ενημερωθήκαμε το μεσημέρι της ίδιας μέρας:

 • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να τοποθετηθεί με ανακοίνωσή του
 • Με βάση τις ειλημμένες αποφάσεις του κλάδου, στις περιπτώσεις που αυτό χρειαστεί, εφαρμόζουμε την απόφαση για στάσεις εργασίας για την ακύρωση των διαδικασιών εφαρμογής της ΑΕΕ.
 • Δεν υιοθετούμε κανένα κείμενο που  απαντά με οποιοδήποτε τρόπο στους δείκτες ΑΕΕ και σχεδίων δράσης.
 • Ακυρώνουμε στην πράξη τα σεμινάρια επιμόρφωσης των Διευθυντών σχολικών μονάδων, οι μεν Διευθυντές κάνοντας χρήση της 48ωρης αεργίας που έχει εξαγγείλει η ΔΟΕ, οι δε εκπαιδευτικοί της τάξης με στάση εργασίας που θα κηρύξει άμεσα ο Σύλλογός μας προκειμένου να μπλοκάρει την διεξαγωγή τους ακολουθώντας τις ειλημμένες αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας.

2.           Σχετικά με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, ειδικότερα σε πρώτη φάση αυτών που έχουν ήδη αποφασισθεί για τις σχολικές μονάδες του Συλλόγου μας

Είμαστε αντίθετοι με την πραγματοποίησή τους δεδομένου ότι εντάσσονται στο

ίδιο πλαίσιο της απόπειρας για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και της μείωσης των θέσεων εργασίας με μια ακόμη δεξαμενή απολύσεων που οδηγεί ταυτόχρονα στην τραγική υποβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτό τα συστεγαζόμενα: 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Χολαργού, 5ο και 11ο, 4ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία της Αγίας Παρασκευής αποφασίστηκε να συγχωνευτούν.

 

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια δεκάδων οργανικών θέσεων δασκάλων αλλά και ειδικοτήτων, θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών.

Θα ακολουθήσουν συμπτύξεις τμημάτων με πρώτα τα νέα τμήματα της πρώτης τάξης του Σεπτεμβρίου που το Υπουργείο θα επιδιώξει να λειτουργήσει με 25 και 27 μαθητές για να ισορροπήσει τη νέα οργανικότητα με τη λειτουργικότητα των σχολείων, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και καθιστώντας ακόμη δραματικότερες τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.

Οι συνάδελφοι που θα «περισσέψουν», θα υποχρεωθούν το Σεπτέμβρη να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Ο Σύλλογός μας σε συντονισμό με τους συλλόγους γονέων των 1ου -6ου Δημ. Σχολείων Χολαργού και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Χολαργού – Παπάγου κινητοποίηση με συγκέντρωση  οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 11 Ιουνίου και ώρα 8 π.μ. στα 1ο– 6ο Δημοτικά Σχολεία Χολαργού με στόχο την ανάκληση της απόφασης για συγχώνευση των Σχολείων.

Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου μας κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας προκειμένου όλοι οι συνάδελφοι των σχολικών μονάδων ευθύνης του συλλόγου μας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των οργανικών θέσεων, την υπεράσπιση των οργανικών θέσεων του ολοήμερου, για να μην μετακινηθεί και να μη χάσει τη θέση του κανένας συνάδελφος, για να μην προχωρήσουν οι συμπτύξεις και να μη δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα στα νέα τμήματα της Α΄ τάξης.

3.           Σχετικά με τις εγγραφές νηπίων – προνηπίων στα Νηπιαγωγεία

 

Ο  Διευθυντής Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας  με διαδικασίες εκτός νομοθετικού πλαισίου επιχειρεί να δρομολογήσει:

 1. Τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων και το στοίβαγμα  των νηπίων μέσα σε αίθουσες  με 25 και περισσότερα παιδιά σε απαράδεκτες παιδαγωγικά και επικίνδυνες συχνά συνθήκες λειτουργίας.
 2. Το κλείσιμο τμημάτων και Νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα για μία ακόμη χρονιά να μείνει  οριστικά εκτός ένας αριθμός νηπίων ο οποίος θα κατευθυνθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ή θα στερηθεί την προσχολική αγωγή μαζί με τον  μεγαλύτερο αριθμό των  προνηπίων
 3.  Τις υποχρεωτικές μετακινήσεις νηπίων και νηπιαγωγών, και την κατάργηση θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών.

 

Δεδομένων όλων αυτών:

 • Οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων  πραγματοποιούν  τις εγγραφές όλων των νηπίων και προνηπίων που ανήκουν στη γεωγραφική περιφέρεια του Νηπιαγωγείου τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως κάθε χρόνο και δεν μ υπακούουν στις εκτός νομοθετικού πλαισίου εντολές του Διευθυντή Εκπαίδευσης για ηλεκτρονικές προεγγραφές.

 

 

 • Ορίζουμε εντός της ερχόμενης εβδομάδας συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τις  Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων για το θέμα αυτό.
 • Στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων με τους γονεΐκούς φορείς το Δ.Σ. θα επιδιώξει κοινή  συνάντηση του Δ. .Σ. του Συλλόγου μας και των Δ.Σ. των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων των Σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας προκειμένου να μην επιτρέψουμε της υλοποίηση της  μεθόδευσης αυτής που πλήττει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και τους εκπαιδευτικούς του…

 

 • 4.            Σχετικά με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο για Δημοσίους Υπαλλήλους- 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής

Υπήρξε η γενική εκτίμηση ότι:

1.Το Νέο πειθαρχικό για τους δημοσίους υπαλλήλους καθιστά  τους εκπαιδευτικούς έρμαιο σε κάθε είδους ανυπόστατες καταγγελίες και καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας, οδηγώντας συναδέλφους σε ΕΔΕ, αργία και Πειθαρχικά.

Πρόσφατο παράδειγμα στον Σύλλογο μας η στοχοποίηση και η κίνηση τέτοιων διαδικασιών  εναντίον των συναδέλφων μας στο 6ο ΔΣ Αγίας Παρασκευής.

Ο Σύλλογός μας απάντησε μαζικά και μαχητικά και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε ανάλογη δίωξη συναδέλφου ως κίνηση εναντίον του σωματείου.

2.Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν ανέδειξε το μέγεθος του ζητήματος του Νέου Πειθαρχικού Δικαίου στο βαθμό που η σοβαρότητά του επιβάλλει.

 • Ζητούμε την άμεση  παύση των πειθαρχικών διώξεων και των ΕΔΕ σε βάρος των συναδέλφων μας.
 • Ζητούμε την άμεση κατάργηση του Νέου Πειθαρχικού για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
 • Καλούμε τη ΔΟΕ να δραστηριοποιηθεί άμεσα στην κατεύθυνση αυτή.

 

 • 5.            Ψήφιση πεπραγμένων του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Το σώμα της Γ.Σ. άσκησε έντονη κριτική στη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στα εκρηκτικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα και έκρινε ότι τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν ανταποκρίθηκαν στην κρισιμότητα των περιστάσεων.

 

                Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας                              

Ηλέκτρα Μήτσουρα                                             Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Last modified: 9 Ιουνίου 2014

Close