Written by 19:54 Εκπ/κή Συσπείρωση

Ανακοίνωση Εκπαιδευτικής Συσπείρωσης: Ας γίνουμε οι πρωταγωνιστές

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

 

 ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ;;; … ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ …

Σε μία αίθουσα ανακρίσεων, βράδυ, δύο φιγούρες διακρίνονται στο βάθος…

Ανακριτής:Επάγγελμα;

Φιγούρα: Εκπαιδευτικός…(με σταθερή φωνή)

Ανακριτής: Μάλιστα (σιωπή)… εκπαιδευτικός ή  δούλος; (ειρωνικά)

Φιγούρα: (απορημένος)…δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε…

Ανακριτής: Εκπαιδευτικός που ξανανιώνει μόλις μπαίνει στην τάξη και διαπαιδαγωγεί και μορφώνει και αγωνιά για τα παιδιά της τάξης του, τα παιδιά του;(επιτακτικά)

Φιγούρα: ναι αυτό!(ενθουσιασμένος)

Ανακριτής:…μόνιμος ή αναπληρωτής, πλήρους ωραρίου ή μειωμένου ωραρίου, εξομοιωμένος ή μόνο (το τονίζει το μόνο) με ακαδημία, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματός, μέσω κρατικού προϋπολογισμού ή ωρομίσθιος;;;

Φιγούρα: τι να σας πω; Τα έχω κάνει όλα…μετά για δεκαπέντε χρόνια σε όλη την επικράτεια και τώρα διορίστηκα…

Ανακριτής: Αααααα….διορίστηκες!  Και τώρα ησύχασες ε; Και τώρα τα περιμένεις όλα από το κράτος…μη μου πείς! Παντρεύτηκες κιόλας!

Φιγούρα: ναι παντρεύτηκα, έχω και ένα παιδάκι…(με χαμόγελο)

Ανακριτής: και;;; τώρα τι θα κάνεις;(άγρια)

Φιγούρα: …και πάλι δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε…

Ανακριτής:…δυστυχώς …είναι ολοφάνερο αγαπητέ μου δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται…(γρήγορα και διεκπεραιωτικά) σας έχουν κάνει αναφορά… κάτι διαφωνίες που  είχατε με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σας…μία φωτογραφία σας στην εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα…αντιλαμβάνεστε μαζεύονται πολλά…και φυσικά το τελευταίο σας…με αυτό αγαπητέ μου βάλατε το κεφάλι σας στον τορβά…όπως λέει και ο λαός…σοφός ο λαός μας λοιπόν!(μειδίαμα)

Φιγούρα: …μα τι αφορά την υπηρεσία αν με ενοχλεί η μυρωδιά του εξαεριστήρα του κάτω διαμερίσματος…και στην εκδήλωση ήταν πλήθος κόσμου…και είπατε και ένα τελευταίο..ποιό τελευταίο;

Ανακριτής: μα κάνατε απεργία! Το λησμονήσατε;

Φιγούρα: μα είναι δικαίωμα μου να κάνω απεργία! Τι λέτε τώρα; τι ανοησίες είναι αυτές; (σηκώνεται αγανακτισμένος)

Ανακριτής: (εμφανώς ενοχλημένος) Ααααα!!!!!!και απείθεια κατά της αρχής…και ξέρετε ε;;; (συνομωτικά)ο επιθεωρητής σας είναι πίσω από τον καθρέπτη…τα βλέπει όλα και σας αξιολογεί αγαπητέ μου…

Φιγούρα: (κατευθύνεται προς τον καθρέφτη και φωνάζει) εσείς εκεί μέσα τα έχετε μπερδέψει μου φαίνεται…εγώ είμαι εκπαιδευτικός!!! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ!!! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ!!! ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!! ΜΕ ΣΚΕΨΗ!!! ΜΕ ΟΡΑΜΑ!!! ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ!!!

Ανακριτής: (εμφανώς απογοητευμένος)… σεις δεν έχετε καταλάβει αγαπητέ μου…σύμφωνα με εμένα, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, σύμφωνα με το Υπουργείο, σύμφωνα με τα κανάλια, σύμφωνα με την κοινή γνώμη που ΕΜΕΙΣ διαμορφώνουμε …(χαιρέκακα)…είσθε δούλος…αποδεχθείτε το πριν χάσετε την δουλειά σας…

Μάιος 2013

Θα μπορούσε συνάδελφοι να ήταν σκηνή από ένα στρατευμένο έργο του Μπρεχτ…ή θέατρο του Παραλόγου από τον Ιονέσκο… ή και ένα έργο του Μπέκετ που πραγματεύεται την αγωνία για το αύριο…για το επέκεινα…

Είναι όμως το δικό μας έργο…

Αυτό που περιμένει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, όχι γιατί είναι ασυνείδητοι, επίορκοι, τεμπέληδες, άχρηστοι (τι άλλο μας έχουν πεί; -τι άλλο μένει πιά να μας πουν;)…αλλά γιατί για να βγουν τα νούμερα ΠΡΕΠΕΙ χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, και εκπαιδευτικοί, να χάσουν την δουλειά τους…

Στην Ελλάδα των μνημονίων, της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όπου οι παράπλευρες απώλειες, είναι τα σπίτια μας , οι μισθοί μας, οι ζωές μας, το έργο αυτό έχει αρχίσει να παίζεται σε όλη την Ελλάδα με το Υπουργείο και τους πρόθυμους παρατρεχάμενούς του, να κατασκευάζουν στρατιές ακατάλληλων εκπαιδευτικών, επίορκων συναδέλφων, συναδέλφων που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά για δημόσιο λειτουργό(!), συναδέλφων που διώκονται γιατί συμμετείχαν σε πορείες ή έχουν οικονομικές διαφορές με ιδιώτες…και… και… και …

ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ … μέχρι να βγουν τα νούμερα … μέχρι να έρθει η αξιολόγηση και να μας βγάλουν  ακατάλληλους (sic), να μας απειλούν με μισθολογικό υποβιβασμό, με υποχρεωτική μετάθεση, με …με… με… απόλυση … και τελικά να μας απολύσουν

Επιδιώκουν να μας φοβήσουν, καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας, φέρνουν τροπολογίες και προεδρικά διατάγματα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα, να μην επιδείξουμε αντανακλαστικά, να μην αγωνιστούμε για τα αυτονόητα!

Επιδιώκουν να μας διασπάσουν, αυξάνουν το ωράριο στην Δευτεροβάθμια κλείνοντας το μάτι στην Πρωτοβάθμια ότι θα μείνει άθικτη και αλώβητη.

Επιστράτευσαν τους εκπαιδευτικούς συνεχίζοντας την τακτική αυτόματης σχεδόν κήρυξης κάθε απεργίας σε παράνομη.  Εισάγουν νέα ήθη πολιτικής αντίληψης της εργασιακής υπόστασης, ποινικοποιώντας απεργίες προτού καν εξαγγελθούν! Ανάγουν σε ιδιώνυμο αδίκημα τη σκέψη, την πρόθεση για απεργία!

ΜΑΤ

To υπουργείο Παιδείας δε διαψεύδει την κατάργηση των οργανικών Θέσεων στα Ολοήμερα, δεν απαντά για τη μείωση των οργανικών θέσεων σε όλη την επικράτεια, προχωρά και παρά τις αντιρρήσεις και αντιστάσεις της κοινωνίας, σε καταργήσεις σχολείων, συγχωνεύσεις και εσχάτως πέρασε στο πολυνομοσχέδιο τη ρύθμιση για τη «λειτουργία επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων καθώς και δημοτικών σχολείων άνω των δωδεκαθέσιων». Προετοιμάζουν την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων με συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Ο «εξορθολογισμός» των οργανικών θέσεων με βάση τη λειτουργικότητα, θα γίνει με συμπίεση του αριθμού των μαθητών, με ελάχιστο και όχι ανώτερο όριο τον αριθμό των 25 μαθητών.

Η αύξηση του ωραρίου στη Δευτεροβάθμια θα οδηγήσει  τους 10.000 αναπληρωτές που τώρα εργάζονται σε δύο και τρία σχολεία, περιδιαβαίνοντας χρόνια όλη την Ελλάδα, στην ανεργία και χιλιάδες διορισμένους χαρακτηρίζοντάς τους «υπεράριθμους» σε υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια!

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΣ

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ  στα  χρόνια της μνημονιακής βάρβαρης επέλασης όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε  για τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού αγωνιστικού σχεδίου με παλλαϊκή απεύθυνση για την ανατροπή των μέτρων, αλλά έβαζε και πλάτη στις μνημονιακές κυβερνήσεις δημιουργώντας αυταπάτες και εφησυχασμό. Ο γραφειοκρατικός – κομματικός συνδικαλισμός στην ΑΔΕΔΥ στη  ΓΣΕΕ και στην ΟΛΜΕ -με τη συμμετοχή της « αριστεράς της ευθύνης », η οποία  αρνήθηκε να στρατευθεί σε έναν αγώνα για το σπάσιμο της επιστράτευσης με όρους μαζικού κινήματος, υιοθετώντας μια οδυνηρά αποκαλυπτική κεντρική πολιτική επιλογή του κομματικού της  φορέα- προσπάθησε και τελικά κατάφερε να αναστείλει τον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, παρότι αυτός είχε αποφασιστεί από μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις και με συντριπτική πλειοψηφία. Την ώρα που άρχιζαν να διαφαίνονται διαθέσεις αντίστασης και ανατροπής  της βάρβαρης και καταστροφικής πολιτικής ο κυβερνητικός συνδικαλισμός επάξια έπαιξε το ρόλο του, προσφέροντας «χείρα βοηθείας» στην τρικομματική συγκυβέρνηση.

Το «ταξικό» ΠΑΜΕ δεν ψήφισε απεργία στις εξετάσεις, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην γίνει. Πολέμησε με  κάθε τρόπο από τα τηλεοπτικά κανάλια την απεργία. Συμμάχησε  στην ΑΔΕΔΥ με τις ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ και κήρυξαν το απεργιακό φιάσκο την Τρίτη 14/5, όταν η κυβέρνηση επιστράτευσε τους καθηγητές, εξυπηρετώντας έτσι το στόχο της κυβέρνησης να μην προκηρυχθεί γενική απεργία την Παρασκευή 17/5, πρώτη μέρα των εξετάσεων και να μπει η ΟΛΜΕ σε συνδικαλιστική απομόνωση.

Ας θυμηθούμε επίσης τι μας έλεγαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, της πλειοψηφίας  στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μέχρι πρόσφατα:  

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Όχι μόνο δε θα έχουμε μειώσεις, αλλά θα πάρουμε και αύξηση εμείς οι εκπαιδευτικοί που είμαστε μισθολογικά στον πάτο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Θέλουμε μια αξιολόγηση που θα συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ: Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο, θα διωχθούν απλά οι επίορκοι.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: Δε θα μειωθεί ο αριθμός των προσλήψεων για το 2013-14.

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Δε θα γίνει τίποτε, απλά τα κενά θα καλυφθούν με εξορθολογισμένη αναδιανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Πόσα από αυτά συνάδελφοι που έλεγε η ΔΑΚΕ  – ΠΑΣΚ επιβεβαιώθηκαν;

Δυστυχώς η κατάσταση στο σύλλογό μας δε διαφέρει πολύ…

Η ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, τους βάζουμε στο ίδιο «τσουβάλι» γιατί όπως στη ΔΟΕ έτσι και στο σύλλογο όποιες προτάσεις ψηφίζει ο ένας τις ίδιες ψηφίζει και ο άλλος, δε διαφοροποιούνται πουθενά!

 

 

«Ο συνδικαλισμός του χθες» :

  • Επιδιώκει να καθυστερήσουν και να αναβάλλουν αγωνιστικές δράσεις του Συλλόγου.
  • Δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για ανάληψη πρωτοβουλίας  και δράσεων του συλλόγου μας.
  • Σε μια περίοδο καταιγιστικών επιθέσεων για τον κόσμο της εργασίας και για κάθε δημόσιο αγαθό η ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ έβγαλαν από μία παρόμοια ανακοίνωση και αυτή για να καταγγείλουν τη δράση της Εκπαιδευτικής Συσπείρωσης.
  • Καλύπτουν στελέχη της παράταξής τους, που υιοθετούν πρόθυμα και έμπρακτα την κατεύθυνση του Υπουργείου για χορηγίες των σχολείων από επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Αρνούνται τη στήριξη δράσεων συντονισμού από συλλογικότητες συναδέλφων μελών της ΔΟΕ όπως του Συντονιστικού Νηπιαγωγών, συκοφαντώντας το  για διασπαστική τακτική.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

 

Κυριολεκτικά το ποτήρι έχει ξεχειλήσει. Δεν πρέπει να ανεχτούμε τον περαιτέρω εμπαιγμό μας! Δεν πρέπει να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του έργου μας, δεν πρέπει άλλο να παίζουν με τις ζωές μας και το μέλλον μίας ολόκληρης χώρας!

Δεν μπορεί η  Παιδεία να είναι συνεχώς πεδίο πειραματισμού και εφαρμογής αντιδραστικών πολιτικών προκειμένου να  χειραγωγηθούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και η νέα γενιά.

Η λογική της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων στα αναρμόδια, τελικώς, όργανα πρέπει να λήξει!

Η λύση βρίσκεται στην συμμετοχή και την συλλογική αντίσταση!

Να θέσουμε στο περιθώριο τον γραφειοκρατικό κυβερνητικό και κρατικό συνδικαλισμό!

Να βάλουμε φραγμό στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων!

Ας γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ       ΑΝΥΠΑΚΟΗ     ΑΓΩΝΑΣ    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

ΤΑΝΚ

Last modified: 21 Μαΐου 2013

Close