Written by 21:30 ΑΣΕ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΜΕ – ΔΟΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ETUCE

Θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αποχώρηση των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ από την ETUCE. Οι ομοσπονδίες συμμετέχουν καταθέτοντας κάθε χρόνο συνδρομές ύψους περίπου 30 χιλιάδων η καθεμία. Μόνο πέρσι ξοδεύτηκαν περίπου 50 χιλιάδες ευρώ για περιοδείες των μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ στο εξωτερικό, κύρια για συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ETUCE. Για τη ΔΟΕ το ποσό δε μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς γιατί μπαίνουν αυτά τα έξοδα σε διάφορους κωδικούς.

Ασφαλώς και θεμιτό είναι και χρήσιμο να αναπτύσσονται διεθνείς σχέσεις μεταξύ συνδικάτων και να δημιουργούνται ενώσεις σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο. Ποια είναι όμως η ETUCE την οποία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν αδρά μέσω των συνδρομών τους σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και για τη δράση της οποίας λίγα γνωρίζουν; Οι σκοποί της οι οποίοι αναφέρονται στο καταστατικό είναι:

• Να αποτελεί τον κοινωνικό εταίρο για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

• Να συμβουλεύει την Εκπαιδευτική Διεθνή για την ανάπτυξη πολιτικών… που υλοποιούν άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ.

• Να καθορίζει και να προωθεί πολιτικές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Να προωθεί την ανάπτυξη ισχυρών, ανεξάρτητων και δημοκρατικών συνδικάτων στην Ευρώπη (βλ. συνδικάτα που προσκυνούν την ΕΕ και την εργοδοσία).

Πρόκειται για συνδικάτο μόνο κατ’ όνομα! Η ουσία της δράσης της έγκειται στον εξωραϊσμό της ΕΕ στα μάτια των εργαζόμενων.

Η ETUCE αποδέχεται τη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση και συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα της. Προγράμματα που υλοποιεί από κοινού και με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Εργοδοτών στην Εκπαίδευση (EFEE), όπως για την προώθηση του νέου σχολείου και της αξιολόγησης, την προώθηση «κοινωνικού διαλόγου» με τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για το «πώς θα μπαίνουν και πώς θα παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους», την κινητικότητα, στην πράξη φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, διαθέσιμο όπου, όποτε και με όποιους όρους το χρειάζονται οι εργοδότες, τη δημιουργία της νέας γενιάς στελεχών εκπαίδευσης, που θα πρωτοστατούν στην υλοποίηση όλων των αντιδραστικών επιλογών στην εκπαίδευση, της αξιολόγησης, που θα έχουν λόγο για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη ή καθήλωση, ακόμα και για την ίδια την παραμονή τους στην εργασία.

Σ’ αυτά τα προγράμματα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, την ίδια στιγμή που δίνουμε τη μάχη κατά της αξιολόγησης, του αυταρχισμού που εκδηλώνεται και μέσω των στελεχών εκπαίδευσης, της απόκρουσης πλαστικοποίησης των εργασιακών, υποχρεωτικών μετακινήσεων, απολύσεων.

Ο συντονισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναγκαίος είναι και θεμιτός, όμως εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Να σημειωθεί ότι στην ΟΛΜΕ όλες οι άλλες δυνάμεις πλην του ΠΑΜΕ είναι υπέρ της ETUCE και μάλιστα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είχαν προτείνει και αύξηση της συνδρομής της ΟΛΜΕ προς αυτήν, εκπρόσωπος δε της ΟΛΜΕ στην ETUCE είναι ο εκπρόσωπος της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Στη ΔΟΕ, που δεν εκπροσωπείται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ είναι αντίθετοι στην ETUCE, αλλά δε βάζουν ζήτημα αποχώρησης της ΔΟΕ απ’ αυτήν.

Διεκδικούμε:

• Την άμεση αποχώρηση των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ETUCE.

Last modified: 3 Ιουνίου 2013