Written by 18:22 Αρχική Σελίδα

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες – Οργή για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες – Οργή για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Δεν επαναπροσλαμβάνονται οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών καθώς έγινε δεκτή η αίτηση του ΥΠΟΙΚ για μη εκτέλεση της απόφασης επαναπρόσληψης

Οι καθαρίστριες  θα παραμείνουν έξω από το υπουργείο όλο το βράδυ. Γίνεται έκκληση για συμπαράσταση.

Δείτε επίσης το βίντεο: Το ύπουλο χτύπημα στην Φωτεινή Νικηταρά

 

 

Στις 8.00 μ.μ  Οι καθαρίστριες έκαναν έκκληση για ολονύκτια συμπαράσταση.

 

Στις 7.30 μ.μ  Οι καθαρίστριες μόλις ανακοίνωσαν ότι ζητάνε την διαγραφή Κικίλια από τον ιατρικό σύλλογο. Πολύς κόσμος τώρα στο ΥΠΟΙΚ

 

Στις 6.00 μ.μ. Τα ΜΑΤ χτύπησαν την φωτορεπόρτερ Τατιάνα μπόλαρη, η οποία μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Οι καθαρίστριες αρνήθηκαν να μιλήσουν στη ΝΕΡΙΤ. Παραμένουν έξω από το ΥΠΟΙΚ και ζητάν να πάει κόσμος.

Embedded image permalink

 

16:00 Εξοργισμένες οι καθαρίστριες μετά την απόφαση στη Νίκης στο ΥΠΟΙΚ. Έντονη η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που επιτέθηκαν  πριν από λίγο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Οι καθαρίστριες κάνουν έκκληση για συμπαράσταση.

 

15:20 Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Αναλυτικά:

Το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη κ. Χριστόφορου Κοσμίδη έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Στη δισέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπάρχει σκεπτικό, όπως προβλέπεται στις διαδικασίες αναστολής.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων. Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων.

Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα – χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση – ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια. Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, από τις 12 το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 καθαρίστριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του πρωτοδικείου, που έχει καταθέσει το υπουργείο οικονομικών. Βεβαίως, η απόφαση του Πρωτοδικείου που ζητούσε την επαναπρόσληψη είναι σε αναστολή μέχρι τότε.

Πληροφορίες: in.gr,  tovima.gr, euro2day.gr

 

Last modified: 12 Ιουνίου 2014

Close