Written by 17:32 Slider, Αρχική Σελίδα

Αγανάκτηση, Πόνος, Ελπίδα: Το «ταξίδι» των προσφύγων μέσα από το φωτογραφικό φακό

Το αντιφατικά συναισθήματα του φόβου και της απόγνωσης παράλληλα με αυτό της ελπίδας που κατόρθωσαν να ξεφύγουν, κυνηγημένοι από τη χώρα τους, αποτυπώνεται με εξαιρετικό ρεαλισμό στο φωτογραφικό φακό.

Τα στιγμιότυπα που ακολουθούν, από το «ταξίδι» των προσφύγων, μπορεί να σου κόβουν την ανάσα από τη θλίψη, σου προσφέρουν όμως την δυνατότητα να αντικρίσεις, έστω και από την ψυχρή οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή την σκληρή πραγματικότητα και (γιατί όχι) να βάλεις τον ίδιο σου τον εαυτό στη θέση τους…

Ðñüóöõãåò öôÜíïõí ìå öïõóêùôÞ âÜñêá óå ðáñáëßá ôçò Êù, ÐáñáóêåõÞ 21 Áõãïýóôïõ 2015. ÁñêåôÝò åêáôïíôÜäåò ðñüóöõãåò áðü åìðüëåìåò ÷þñåò êáé ïéêïíïìéêïß ìåôáíÜóôåò ðåñéìÝíïõí íá êáôáãñáöïýí áðü ôéò áñ÷Ýò ôïõ íçóéïý ðñïêåéìÝíïõ íá ðÜñïõí Üäåéá ìåôáêßíçóçò ðñïò ôçí ÁèÞíá åíþ ïé áößîåéò óå áðïìáêñõóìÝíá ðáñÜëéá ôïõ íçóéïý åßíáé êáèçìåñéíÝò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

Ðñüóöõãåò áãêáëéÜæïíôáé ìåôÜ ôçí áðïâßâáóÞ ôïõ óå ðáñáëßá ôçò Êù, ÐáñáóêåõÞ 21 Áõãïýóôïõ 2015. ÁñêåôÝò åêáôïíôÜäåò ðñüóöõãåò áðü åìðüëåìåò ÷þñåò êáé ïéêïíïìéêïß ìåôáíÜóôåò ðåñéìÝíïõí íá êáôáãñáöïýí áðü ôéò áñ÷Ýò ôïõ íçóéïý ðñïêåéìÝíïõ íá ðÜñïõí Üäåéá ìåôáêßíçóçò ðñïò ôçí ÁèÞíá åíþ ïé áößîåéò óå áðïìáêñõóìÝíá ðáñÜëéá ôïõ íçóéïý åßíáé êáèçìåñéíÝò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

ÌçôÝñá öéëÜåé ôá ðáéäéÜ ôçò ìåôÜ ôçí áðïâßâáóÞ ôïõò óå ðáñáëßá ôçò Êù, ÐáñáóêåõÞ 21 Áõãïýóôïõ 2015. ÁñêåôÝò åêáôïíôÜäåò ðñüóöõãåò áðü åìðüëåìåò ÷þñåò êáé ïéêïíïìéêïß ìåôáíÜóôåò ðåñéìÝíïõí íá êáôáãñáöïýí áðü ôéò áñ÷Ýò ôïõ íçóéïý ðñïêåéìÝíïõ íá ðÜñïõí Üäåéá ìåôáêßíçóçò ðñïò ôçí ÁèÞíá åíþ ïé áößîåéò óå áðïìáêñõóìÝíá ðáñÜëéá ôïõ íçóéïý åßíáé êáèçìåñéíÝò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

Refugees disembark the ship "El. Venizelos" in the port of Pireaus, Greece on August 31, 2015. / Πρόσφυγες απιβιβάζονται απο το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στο λιμάνι του Πειραιά στις 31 Αυγούστου 2015.

Refugees and migrants disembark the ship "Tera Jet" in the port of Pireaus, Greece on September, 1 2015. / Πρόσφυγες και μετανάστες απιβιβάζονται απο το πλοίο «Tera Jet», στο λιμάνι του Πειραιά, 1 Σεπτεμβρίου 2015.

Syrian refugees walk towards the Idomeni train station near the border with F.Y.R. of Macedonia on August 31, 2015. Many refugees making the trip towards central Europe hurry to cross the border in to F.Y.R. of Macedonia and from there to Serbia afraid that the Hungarian authorities will finish building the fence on the border with Serbia effectively blocking their trip towards Germany.

Refugees and migrants wait at Idomeni train station near the border with F.Y.R. of Macedonia on August 31, 2015. Many refugees making the trip towards central Europe hurry to cross the border in to F.Y.R. of Macedonia and from there to Serbia afraid that the Hungarian authorities will finish building the fence on the border with Serbia effectively blocking their trip towards Germany.

Τα σύνορα άνοιξαν για λίγο και οικογένειες προσφύγων πέρασαν στα Σκόπια, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και περιμετρικά έχει στηθεί πλέον αυτοσχέδιος καταυλισμός από πρόσφυγες και μετανάστες που στήνουν σκηνές περιμένοντας το νέο άνοιγμα των συνόρων ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Μικρό παιδάκι στέκεται μπροστά από συρματόπλεγμα την ώρα που άνοιξαν για λίγο τα σύνορα και οικογένειες προσφύγων πέρασαν στα Σκόπια, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και περιμετρικά έχει στηθεί πλέον αυτοσχέδιος καταυλισμός από πρόσφυγες και μετανάστες που στήνουν σκηνές περιμένοντας το νέο άνοιγμα των συνόρων ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Μικρό παιδάκι κλαίει την ώρα που άνοιξαν για λίγο τα σύνορα και οικογένειες προσφύγων πέρασαν στα Σκόπια, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και περιμετρικά έχει στηθεί πλέον αυτοσχέδιος καταυλισμός από πρόσφυγες και μετανάστες που στήνουν σκηνές περιμένοντας το νέο άνοιγμα των συνόρων ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Πακιστανοί μετανάστες μαγειρεύουν στη φωτιά στην αυλή εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου που χρησιμοποιούν ως καταφύγιο στο νησί της Κω, Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015. Αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες και οικονομικοί μετανάστες περιμένουν να καταγραφούν από τις αρχές του νησιού προκειμένου να πάρουν άδεια μετακίνησης προς την Αθήνα ενώ οι αφίξεις σε απομακρυσμένα παράλια του νησιού είναι καθημερινές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣRefugees and migrants boarding a train that will get them to Macedonia - Serbia borders, at the city of Gevgelija, Macedonia, on August 30, 2015. / Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε ένα τραίνο που θα τους πάει στον επόμενο σταθμό τους στα σύνο ΠΓΔΜ - Σερβίας. Γευγελή, ΠΓΔΜ, 30 Αυγούστου 2015.Refugees and migrants boarding a train that will get them to Macedonia - Serbia borders, at the city of Gevgelija, Macedonia, on August 30, 2015. / Πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε ένα τραίνο που θα τους πάει στον επόμενο σταθμό τους στα σύνο ΠΓΔΜ - Σερβίας. Γευγελή, ΠΓΔΜ, 30 Αυγούστου 2015.

Refugees and migrants wait in queue outside a registration camp to get their registration papers to continue their trip towards the Serbian - Hungarian border, in Preshevo, Serbia on August 31, 2015.Refugees and migrants arrive with a bus from the borders at a registration camp to get their registration papers to continue their trip towards the Serbian - Hungarian border, in Preshevo, Serbia on August 31, 2015.Syrian refugees in queue in a registration camp to get their registration papers to continue their trip towards the Serbian - Hungarian border, in Preshevo, Serbia on August 31, 2015.

Refugees and migrants sleep outside market stores as wait outside a registration camp to get their registration papers to continue their trip towards the Serbian - Hungarian border, in Preshevo, Serbia on September 1, 2015.

Πηγή φωτό: sooc

Last modified: 2 Σεπτεμβρίου 2015