Written by 17:16 Αιρετοί

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τον αιρετό Γιώργο Χρόνη εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  Νο  3

του  αιρετού  Γιώργου  Χρόνη

εκλεγμένου με  το  ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

 

                 3η   ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ    ΑΠΥΣΠΕ   ΑΤΤΙΚΗΣ        ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ   2013

 

 

 

Την Τρίτη 26-2-2013 συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.

 

Διατέθηκαν με αποσπάσεις σε άλλες Διευθύνσεις 2 συναδέλφισσες αναπληρώτριες δασκάλες λόγω υπεραριθμίας. Οι παραπάνω μετακινήσεις έγιναν ύστερα από δική τους επιθυμία και αίτησή τους. Μετακινήθηκαν δε, σε σχολικές μονάδες που είχαν δηλώσει. Αναλυτικά:

Από Δ΄ Αθήνας στον Πειραιά ( Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ραλλείου ).

Από Δ΄ Αθήνας στην Ανατολική Αττική ( Δημοτικό Σχολείο Βουλιαγμένης ).

 

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ   ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΑΙΡΕΤΩΝ  Π.Ε.

 

Τη Δευτέρα 25-2-2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η πανελλαδική συνάντηση αιρετών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οφείλει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να κοινοποιήσει στους συναδέλφους τις τοποθετήσεις των αιρετών, αλλά και των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, ώστε οι συνάδελφοι να έχουν εικόνα για τα όσα έγιναν στην παραπάνω συνάντηση.

Ο χρόνος που διατέθηκε στους ομιλούντες αιρετούς του ΚΥΣΠΕ ήταν αρκετός, ώστε μέσα από τις τοποθετήσεις τους, τις δευτερολογίες τους, και τις απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτήσεις που τους έγιναν, να πληροφορήσουν το σώμα για θέματα της εκπαίδευσης.

Αρκετός ήταν επίσης και ο χρόνος που διατέθηκε στον πρόεδρο της Δ.Ο.Ε.(τοποθέτησή του και δευτερολογία του), όπως επίσης και στα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο χρόνος όμως που διατέθηκε στους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ( 3΄ με ανοχή τα 5΄ σε μερικές περιπτώσεις), δεν ήταν αρκετός ώστε οι συνάδελφοι αιρετοί να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους, ώστε να μεταφέρουν με σαφήνεια τις απόψεις και τα προβλήματα των συναδέλφων των περιοχών τους. Είναι απαράδεκτο συνάδελφοι να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να μην τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να ενημερώσουν το σώμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και οφείλουν οι ίδιοι οι αιρετοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά προς τι η ταλαιπωρία και τα έξοδα για να γίνονται παρόμοιες συναντήσεις;

Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν ο νέος νόμος για τα πειθαρχικά, σύμφωνα με τον οποίο, αν παραπεμφθείς στο πειθαρχικό συμβούλιο τίθεσαι αυτοδίκαια σε αργία χωρίς να έχει τελεσιδικήσει θετικά ή αρνητικά η υπόθεσή σου με απρόβλεπτες συνέπειες για την επαγγελματική, οικονομική, οικογενειακή,  και κοινωνική σου υπόσταση. Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας. Το ανησυχητικό είναι ότι ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το πότε μπαίνεις σε αργία. Και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ο νόμος είναι καινούριος και δε γνωρίζουμε πτυχές και παραμέτρους. Όφειλε η ομοσπονδία να είχε στη συνάντηση το νομικό της σύμβουλο ώστε να ακούγαμε την άποψή του. Είναι θετικό ότι αποφασίστηκε να γίνει ημερίδα στην Πάτρα στις 13-3-2013 για το συγκεκριμένο θέμα και αργότερα και στη Β. Ελλάδα.

Όντως είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προσεκτικά. Διέκρινα όμως σε αρκετές τοποθετήσεις εκτός από προβληματισμό και φόβο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί καθώς αν μας κυριεύσει ο φόβος δε θα είμαστε σε θέση να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των συναδέλφων και ουσιαστικά θα είμαστε διακοσμητικά στοιχεία μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αν εμείς φοβόμαστε, τι παράδειγμα θα δώσουμε στους υπόλοιπους συναδέλφους; Και αν ο στόχος της πολιτείας με την εφαρμογή του παραπάνω νόμου είναι να σταματήσουν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες απέναντι στα κακώς κείμενα, εμείς δεν πρέπει να τους δικαιώσουμε.

 

Ακολουθεί η τοποθέτησή μου στη συνάντηση των αιρετών, καθώς οι συνάδελφοι οφείλουν να γνωρίζουν πώς τοποθετούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.

 

Πριν μερικά χρόνια όταν τύχαινε την ίδια χρονιά να συμπέσουν 3 εκλογικές αναμετρήσεις(για Δ.Σ. συλλόγων, για αντιπροσώπους της Δ.Ο.Ε. και για αιρετούς) παρατηρούσαμε, όσοι ανήκουμε ή συνεργαζόμαστε με τις Παρεμβάσεις, ότι, ενώ είχαμε υψηλά ποσοστά στις 2 πρώτες διαδικασίες, στις εκλογές των αιρετών είχαμε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά. Η απάντηση απλοϊκή ίσως, αλλά την έδιναν οι ίδιοι οι συνάδελφοι χασκογελώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου: << Εσάς των Παρεμβάσεων σας προτιμάμε στα Δ.Σ. των συλλόγων και στις συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε., ενώ στους αιρετούς ψηφίζουμε ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ για να μας ικανοποιούν και κανένα ρουσφετάκι>>.

Ώσπου ήρθε το 2010 όπου σημειώθηκαν ανατροπές στις εκλογές των αιρετών. Οι Παρεμβάσεις στην Αττική, αλλά και σε άλλες πόλεις ανέδειξαν για πρώτη φορά αιρετούς. Προσπαθήσαμε με την παρουσία μας στα υπηρεσιακά συμβούλια και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους. Πετύχαμε; Το απάντησαν οι συνάδελφοι στις πρόσφατες εκλογές των αιρετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπου οι Παρεμβάσεις εξέλεξαν αιρετό το 2010, το 2012 όχι απλώς εξέλεξαν πάλι αιρετό, αλλά ταυτόχρονα σημείωσαν σημαντική άνοδο στις δυνάμεις τους με κατακόρυφη πτώση των υπόλοιπων παρατάξεων. Και αυτό συνέβη επειδή οι συνάδελφοι εκτίμησαν τη στάση των αιρετών μας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό είναι που μετρά. Η άποψη και η ψήφος των συναδέλφων. Το τι λέει η κάθε παράταξη μικρή σημασία έχει.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2012 έγινε συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων της Α/βθμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης με τον υφυπουργό Παιδείας, τον κ. Παπαθεοδώρου. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα γίνει εξορθολογισμός του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού. Άφησε να εννοηθεί ότι όσοι είναι υπεράριθμοι ή στη διάθεση θα κληθούν να καλύψουν υποχρεωτικά κενά πανελλαδικά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν όχι απλώς να αλλάξουν σχολική μονάδα, αλλά να αλλάξουν Διεύθυνση και ενδεχομένως και νομό. Ενδεχομένως να μπουν κριτήρια όπως η εντοπιότητα, τα χρόνια υπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση. Τις παραπάνω μετακινήσεις θα κληθούν να τις εγκρίνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Εμείς ως αιρετοί τι στάση θα κρατήσουμε;

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές καταστάσεις εκπαιδευτικών όπου για λόγους υγείας δε διδάσκουν σε τάξη. Αρμόδιος πολιτικός παράγοντας δήλωσε πριν από λίγες μέρες την ενόχλησή του επειδή δε συνεδριάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια και έτσι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Τις απολύσεις των παραπάνω συναδέλφων θα τις εισηγηθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Εμείς ως αιρετοί τι στάση θα κρατήσουμε;

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα ζητήματα όπου οι αιρετοί μας θα κληθούν να πάρουν θέση για σημαντικά θέματα που αφορούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Θα πρέπει να διαλέξουν αν θα συμβιβαστούν ή αν θα συγκρουστούν με το κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα μας. Να αποφασίσουν αν θα διακινδυνεύσουν ακόμα και τη δουλειά τους, καθώς με το νέο νόμο αρκεί μια καταγγελία εναντίον του αιρετού για παράβαση καθήκοντος προκειμένου να τεθεί σε αργία.                                                              Εμείς στις Παρεμβάσεις έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας βάζοντας σε πρώτη μοίρα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών χωρίς να υπολογίζουμε διώξεις, πειθαρχικά, μηνύσεις και αγωγές. Και το έχουμε δείξει στην πράξη, με έργα και όχι με λόγια. Προσπάθησαν- και προσπαθούν- ορισμένοι να  λασπολογήσουν και να χυδαιολογήσουν εναντίον των αιρετών των Παρεμβάσεων- ιδίως στη Γ΄ Αθήνας- για να παραπλανήσουν τους συναδέλφους. Πήραν όμως τις απαντήσεις τους στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις των αιρετών από τη βάση. Και θα πάρουν και τις απαντήσεις τους και το καλοκαίρι, στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Μια Δ.Ο.Ε. που βγάζει ανακοινώσεις συμπαράστασης σε διωκόμενους συναδέλφους όχι με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για όλους. Αν είσαι στέλεχος της εκπαίδευσης ή αιρετός της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ έχεις άλλη μεταχείριση από το αν είσαι εκπαιδευτικός της τάξης ή αιρετός άλλης παράταξης.

 

 

 

                                                                                                                                                                                       

                                                                                                         ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                                                                         Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής

                                                                                                   εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

Τηλ.  6972363653

e-mail: georgechronis02@gmail.com

Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Τηλ.  6949294781

 

                            

 

Last modified: 28 Φεβρουαρίου 2013

Close