Written by 19:29 Αρχική Σελίδα

10 Μαΐου 1933: Η νύχτα που οι Ναζί έκαιγαν βιβλία – Και ένα ποίημα του Μπρεχτ

10 Μαΐου 1933. Η ημέρα που οι Ναζί έκαψαν 25.000 τίτλους βιβλίων “Εβραίων”, “Κομμουνιστών” και “Αναρχικών” συγγραφέων.

Η ημέρα που κάθε αναφορά σε εργατικό κίνημα, σοσιαλισμό, απελευθέρωση του ανθρώπου, δικαιώματα κλπ κλπ απαγορεύθηκε, μαζί με τα πολιτικά κόμματα που εξέφραζαν αυτές τις ιδέες.

Παρελάσεις της χιτλερικής νεολαίας, μαθητών, φοιτητών και άλλων, κατέκλυζαν τις μεγάλες πόλεις. Παρελάσεις-διαδηλώσεις κατά του κάθε τι “αντιγερμανικού”. Όποιος ή ό,τι ήταν αυτός/ο

Στο Βερολίνο περίπου 40.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κρατικής Όπερας, με παρελάσεις από διάφορα σημεία της πόλης. Κρατώντας αναμένους πυρσούς (κάτι θυμίζει αυτό, πιο σύγχρονο) έκαψαν όλα τα “αντιγερμανικά” βιβλία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ονόματα συγγραφέων, έργα των οποίων κάηκαν στην πυρά των Ναζί: Άλμπερτ Άινσταϊν, Σίγκμουντ Φρόυντ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Ερνστ Μπλοχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Φρίντριχ Ένγκελς, Καρλ Μαρξ, Γκεοργκ Λούκατς, Ρόζα Λουξεμπουργκ, Στέφαν Τσβάιχ και πάμπολλοι άλλοι. Ακόμη πολλοί μη Γερμανοί συγγραφείς απαγορεύτηκαν: Βλαντιμιρ Μαγιακόφσκι, Λεο Τολστόι, Λένιν, Ναμπόκοφ, Ρομέν Ρολλάν, Βίκτωρ Ουγκό κ.α.

Η νύχτα των κρυστάλλων, οι δίκες της Λειψίας, οι διώξεις, οι φυλακές, οι βασανισμοί, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ευγονική, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια δεν είχαν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ όμως αποτυπώνει καλύτερα από οποιονδήποτε τη μελανή αυτή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας:

Όταν διαταγή έβγαλε το καθεστώς να καούνε
σε δημόσιες πλατείες τα βιβλία που
περικλείνουν ιδέες ανατρεπτικές,
κι από παντού κεντρίζανε τα βόδια
να σέρνουν κάρα ολόκληρα
με βιβλία για την πυρά, ένας εξορισμένος
ποιητής, ένας απ’ τους καλύτερους,
διαβάζοντας των βιβλίων τον κατάλογο,
με φρίκη του είδε πως τα δικά του
τα είχανε ξεχάσει. Χύμηξε στο γραφείο του
με τις φτερούγες της οργής, κι έγραψε στους τυράννους ένα γράμμα:
«Κάψτε με!» έγραφε με πένα ακράτητη, « κάψτε με!
Μ’ αφήσατε έξω! Δε μπορείτε να μου το κάνετε αυτό, εμένα!
Την αλήθεια δεν έγραφα πάντα στα βιβλία μου; Και τώρα
μου φερνόσαστε σαν να ‘μαι ψεύτης! Σας διατάζω:
Κάψτε με!»

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ποιήματα (1938)
(Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης)

Μνημεία σε σημεία που υπήρξαν τόποι καύσης βιβλίων από τους Ναζί. Το πρώτο βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, έξω από το δημαρχείο της πόλης, ενώ το δεύτερο στην Πλατεία Αυγούστου Μπέμπελ, στο Βερολίνο.

πηγή:www.alfavita.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Βασιλείου