Written by 19:11 Αρχική Σελίδα

Τρώνε, τρώνε, τρώνε και μετά εισηγούνται και επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας

 

Πως γλεντοκοπά η ελίτ των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στην υγειά των Ευρωπαίων φορολογούμενων γλεντοκοπά η ελίτ των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρεώνοντας εκατομμύρια ευρώ σε γεύματα, ξενοδοχεία, ταξίδια, διασκέδαση και ψώνια.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Αρτεμις Σπηλιώτη στην σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών, το 2013, υπάλληλοι της Ε.Ε., 13.000 τον αριθμό, χρέωσαν με 103,4 εκατ. ευρώ τις πιστωτικές κάρτες που πληρώνει το κοινοτικό ταμείο, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Daily Telegraph».

Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των 13.000 καλοπερασάκηδων, που χρεώνουν την Ε.Ε. με περίπου 8.000 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο, βρίσκονται και εκείνοι που εισηγούνται και επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και θεωρούν ότι με 400 ευρώ τον μήνα μπορεί να ζήσει ο Ελληνας συνταξιούχους, ενώ ο αμειβόμενος με 580 ευρώ τον μήνα μπορεί να βάλει και κάτι στην άκρη.

Ο μέσος υπάλληλος της Ε.Ε. έχει μηνιαίο μισθό περίπου 8.000 ευρώ και υπάγεται σε ειδικό φορολογικό συντελεστή 16%, επισημαίνει το ρεπορτάζ της «Τelegraph».

Η εφημερίδα αποκαλύπτει, βάσει των εγγράφων, ότι κάθε στέλεχος της Ε.Ε. που βρίσκεται εκτός έδρας δικαιούται ημερήσιο επίδομα 100 ευρώ για διατροφή και «τυχαίες δαπάνες», χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία.

Οι υπάλληλοι αφού χρεώσουν τις κάρτες, στη συνέχεια κάνουν αίτηση στην Κομισιόν ή στο τμήμα τους για αποζημίωση για τα χρήματα που πλήρωσαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

«Αμαρτωλές» πιστωτικές κάρτες εκδόθηκαν για 362 αξιωματούχους με έδρα τη Γερμανία, 143 με έδρα τη Βρετανία και 79 με έδρα τη Γαλλία, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ωφελούμενοι εργάζονται στα «κεντρικά» της Ε.Ε. στο Βέλγιο.

Ο Πάβελ Σβινλτίτσκι της οργάνωσης Open Europe κάλεσε την Ε.Ε. να ανοίξει όλα τα «χαρτιά» της για να μαθευτεί τι επωμίστηκε ο Ευρωπαίος φορολογούμενος.

Η υποκρισία πάντως, όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, περισσεύει στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να υπολογίσει ποιο μέρος από αυτά τα χρήματα δόθηκε τελικά ως αποζημίωση στους αξιωματούχους -που είναι και το κόστος που επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους- επειδή θα απαιτηθεί μια «μακρά και πολυδάπανη έρευνα».

Η γνωστοποίηση των στοιχείων έρχεται την ώρα που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να συνάψουν νέα εξαετή σύμβαση με την εταιρεία παροχής πιστωτικών καρτών, φωτίζοντας μια σκοτεινή πτυχή του αδιαφανούς καθεστώτος επιδομάτων της Ε.Ε.

 πηγή: alfavita.gr

 

Last modified: 19 Αυγούστου 2015

Close