ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Ο Ρατατούης (Ratatouille)

Το Δ.Σ αποφάσισε και φέτος να διοργανώσει την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας για τα παιδιά των συναδέλφων.

Η προβολή έγινε την Κυριακή 16-12-2007, ώρα 10:00, στον κινηματογράφο Cine Χολαργός, Μεσογείων 232 και Βεντούρη, 4η στάση Χολαργού (στο ύψος της Περικλέους), Η ταινία που προβλήθηκε ήταν «Ο ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ» και η ανταπόκριση από τη μεριά των συναδέλφων ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό αποδεικνύεται από τη σχεδόν κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου αλλά και από την ικανοποίηση που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών μετά τη λήξη της προβολής.

«Ο ΡΑΤΑΤΟΥΗΣ» είναι μια έγχρωμη ταινία κινουμένων σχεδίων, αμερικάνικης παραγωγής του έτους 2007, διάρκειας 117', σε σκηνοθεσία του Μπράντ Μπέρντ,

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Ο τίτλος της ταινίας είναι Ρατατούι (Ratatouille), όπως ονομάζεται στα γαλλικά το φαγητό με ανάμικτα λαχανικά και κόκκινη σάλτσα, κάτι σαν το τουρλού ή το μπριάμ. Το συγκεκριμένο φαγητό παίζει έναν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας, πρόκειται όμως ταυτόχρονα και για λογοπαίγνιο από το ρατ (rat), τον αρουραίο. Πρωταγωνιστής σε αυτήν την απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων είναι ο Ρεμί, ένας αρουραίος που έχει πάθος με τη μαγειρική.

Ο Ρεμί, ένας ποντικός με ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και εκλεπτυσμένο γαστρονομικό γούστο, ξεχωρίζει όπως η μύγα μέσα στο γάλα ανάμεσα στους υπόλοιπους της φυλής γιατί ονειρεύεται να γίνει σεφ. Η τέχνη της υψηλής κουζίνας έγινε πάθος για τον μικρό Ρεμί και η ζωή του στοίχειωσε από το φάντασμα τουδιάσημου Παριζιάνου σεφ Γκουστό, που τον καθοδηγεί σαν καλή νεράιδα. Μετά από μια μικρή περιπέτεια στους υπονόμους ο Ρεμί ανεβαίνει στις στέγες του Παρισιού και στη συνέχεια καταλήγει στο εστιατόριο

του μακαρίτη Γκουστό για να κερδίσει με την αξία του μια θέση στον ήλιο. Όμως, εκτός του ότι τα ποντίκια και η γαστρονομία είναι έννοιες ασυμβίβαστες, στο διάσημο εστιατόριο λύνει και δένει ο αυταρχικός νυν σεφ (ένα ανθρωπόμορφο τρωκτικό ονόματι Σκίνερ, που εκμεταλλεύεται το όνομα και τη φήμη του Γκουστό).

Ο Ρεμί βρίσκει τελικώς καταφύγιο κάτω από το σκούφο ενός νεαρού λαντζέρη, του αφελούς και ατάλαντου Λινγκουίνι -που αποδεικνύεται γιος και κληρονόμος του Γκουστό τον οποίο ο ποντικός κατευθύνει σαν μαριονέτα μέσα στην κουζίνα

πετυχαίνοντας να φέρει τα πάνω κάτω στους γκουρμέ κύκλους της πόλης.

Πάνω σε αυτή την ιδέα των ασυμβίβαστων, ή αντιθετικών, πραγμάτων η ομάδα της Pixar οικοδόμησε ένα ψηφιακό σύμπαν όπου ο ποντικομικρούλης σεφ λειτουργεί σαν διευθυντής μιας ορχήστρας.

Ο Ρατατούης τα έχει όλα. Δράση, αγωνία, χιούμορ, θαυμάσιο σενάριο, μαγικές εικόνες, πάρα πολύ ωραία κείμενα και διαλόγους, και εξαιρετικούς χαρακτήρες. Η κουζίνα του εστιατορίου στο Παρίσι γίνεται η σκηνή μιας συναρπαστικής ιστορίας που απευθύνεται εξίσου (αν όχι περισσότερο) σε ενήλικες και σε παιδιά.

Ο Μπραντ Μπερντ που σκηνοθετεί τον Ρατατούη είναι ο ίδιος που είχε σκηνοθετήσει τους Απίθανους μια καταπληκτική ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα υπερήρωες που έχουν αποσυρθεί από τη δράση.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση