ÓÕËËÏÃÏÓ ÅÊÐ/KÙÍ Ð.Å.

Áñ. Ðñùô.: 21

Ðñïò: ¼ëïõò ôïõò Åêð/êïõò Ð.Å. ìÝëç ôïõ Óõëëüãïõ ìáò

ΘÝμα: Ανακοßνωση για συγχωνεýσεις σχολεßων

Το Δ.Σ του Συλλüγου εßχε συνÜντηση με το ΔιευθυντÞ Εκπαßδευσης κ. ΠÜρη ΒεντÞρη χτες, 7/2/2011. Το Δ.Σ ζÞτησε απü το ΔιευθυντÞ αναλυτικÞ ενημÝρωση για την εισÞγηση που θα κÜνει προς την ΠεριφερειακÞ Διεýθυνση Εκπαßδευσης και το Υπουργεßο Παιδεßας, σε σχÝση με τις συγχωνεýσεις σχολεßων στα üρια του Συλλüγου μας. ΑνÜλογη εισÞγηση θα κÜνουν και οι ΔημοτικÝς ΕπιτροπÝς Παιδεßας κÜθε Καποδιστριακοý ΔÞμου μÝχρι το τÝλος Φεβρουαρßου.

Υπενθυμßζουμε üτι, üπως σας ενημερþσαμε με προηγοýμενη ανακοßνωση, στüχος του Υπουργεßου Παιδεßας εßναι στα συστεγαζüμενα σχολεßα να υπÜρχει Ýνα 12θÝσιο σχολεßο Þ Ýνα 12θÝσιο και Ýνα 6θÝσιο, προκειμÝνου να αναπτυχθεß το ενιαßο αναμορφωμÝνο πρüγραμμα με τη διεýρυνση του αριθμοý των σχολικþν μονÜδων που θα το ακολουθÞσουν (800).

Οι αλλαγÝς που προκýπτουν στην οργανικüτητα των σχολεßων, για τις οποßες ο Δ/ντης Εκπαßδευσης δεσμεýτηκε üτι θα αναρτηθοýν στην ιστοσελßδα της Διεýθυνσης, εßναι οι εξÞς:

α) 4ο–10ο Αγßας ΠαρασκευÞς, απü 10+ 6 οργανικÝς θÝσεις σε 12 + 6

β) 2ο–3ο Χολαργοý, απü 10+10 οργανικÝς θÝσεις σε 12+6

γ) 3ο-15ο Χαλανδρßου, απü 9+6 οργανικÝς θÝσεις σε 12θÝσιο(σýμπτυξη)

δ) 4ο–8ο Χαλανδρßου, απü 9 + 6 οργανικÝς θÝσεις (λειτουργεß με 12 τμÞματα) σε 12θÝσιο (σýμπτυξη)

ε) 7ο–10ο Χαλανδρßου, απü 10+8 οργανικÝς θÝσεις σε 12+6

στ) 16ο Χαλανδρßου, απü 6θÝσιο σε 12θÝσιο

ζ) 1ο-2ο Ψυχικοý, απü 10+7 οργανικÝς θÝσεις σε 12+6

Σε σýνολο 524 οργανικþν θÝσεων δεν υπÜρχει ουσιαστικÞ μεταβολÞ του αριθμοý τους (+1 οργανικÞ).

Για τα Νηπιαγωγεßα δε θα υπÜρξει καμßα αλλαγÞ.

Για την περßπτωση του 3ου -15ου Χαλανδρßου, που φοιτοýν παιδιÜ απü ßδρυμα, με αυξημÝνες εκπαιδευτικÝς ανÜγκες, δüθηκε απü το ΔιευθυντÞ

Εκπαßδευσης η διαβεβαßωση üτι δε θα αλλÜξει τßποτα στη λειτουργßα του σχολεßου στα ζητÞματα του αριθμοý παιδιþν ανÜ τμÞμα, στον αριθμü των εκπ/κþν ειδικοτÞτων (αγγλικþν-γυμναστικÞς) και στον αριθμü των ΤμημÜτων ¸νταξης.

Το Διοικητικü Συμβοýλιο του Συλλüγου μας εκφρÜζει για Üλλη μια φορÜ την αντßθεσÞ του σε συγχωνεýσεις με μοναδικü κριτÞριο την εξοικονüμηση πüρων, χωρßς να λαμβÜνονται υπüψη παιδαγωγικÜ και κοινωνικÜ κριτÞρια και εκτιμÜ üτι, πÝρα απü τις οργανικÝς θÝσεις των σχολεßων, αυτü που Ýχει μεγÜλη σημασßα εßναι οι λειτουργικÝς θÝσεις των σχολεßων. Εκεß θα πρÝπει να δοθεß η μεγÜλη μÜχη: να αποφευχθοýν συμπτýξεις τμημÜτων. Ο Σýλλογüς μας δε θα δεχτεß αλλοßωση της αναλογßας μαθητþν ανÜ τμÞμα στην περιοχÞ μας(20: 1). Εßναι σαφÝς üτι το μεγÜλο αßτημα που πρÝπει ο κλÜδος μας να διεκδικÞσει εßναι η αýξηση των δαπανþν για την Παιδεßα και η θεσμοθÝτηση της αναλογßας μαθητþν ανÜ τμÞμα στο 20:1. Η πολιτικÞ της υποχρηματοδüτησης της παιδεßας, στο üνομα του περιορισμοý των δαπανþν του δημοσßου και του μνημονßου, χτυπÜ τη δημüσια δωρεÜν παιδεßα, απομακρýνει τη χþρα απü την ανÜπτυξη και πλÞττει τα χαμηλüτερα κοινωνικοοικονομικÜ στρþματα.

ΤÝλος, διαφωνοýμε με τη διεýρυνση του αριθμοý των σχολεßων με ενιαßο αναμορφωμÝνο πρüγραμμα (800) στο βαθμü που δεν Ýχει αξιολογηθεß η μÝχρι τþρα λειτουργßα τους και δεν Ýχουν λυθεß τα üποια προβλÞματα Ýχουν ανακýψει απü την εφαρμογÞ τους (προβλÞματα υλικοτεχνικÞς υποδομÞς, εναλλαγÞ πολλþν εκπαιδευτικþν στις μικρÝς τÜξεις, η μεßωση του χρüνου της μελÝτης στο ολοÞμερο, πρüγραμμα σπουδþν, κλπ).