37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ: Αλ. Αρβανιτίδης: Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν «με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ» (VIDEO)

https://youtu.be/3t8C5v1uLLUΚάλεσμα ενότητας, συμπόρευσης και αγώνα για ένα κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από το αστικό κράτος, την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους απηύθυνε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μιλώντας εκ μέρους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), στο 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν «με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ».

Το συνέδριο ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται μεθαύριο με την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών. Η ΔΑΣ για τέταρτο συνεχόμενο συνέδριο παρουσιάζεται ενισχυμένη, διπλασιάζοντας πρακτικά τις δυνάμεις της κατά την περίοδο των τελευταίων τεσσάρων συνεδρίων.

Ο Αλ. Αρβανιτίδης σημείωσε ότι το ΠΑΜΕ είναι ένα μέτωπο στο οποίο συσπειρώνονται συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους και τους άξονες δράσης του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και οι προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια καθησυχάζουν τον λαό πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διασφαλίζουν δήθεν τη σταθερότητα στην περιοχή, εγγυούνται την ειρήνη. Ευθύνη στο βαθμό που τους αναλογεί έχουν όλες εκείνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Που δηλώνουν ότι το κίνημα πρέπει να πορευθεί κάτω από τη σημαία της ΕΕ, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Πάιδας.

Υπογράμμισε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος εντάσσονται στη στρατηγική της άρχουσας τάξης για ένα κράτος με πιο ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- προωθούν την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

Μιλώντας για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα επισήμανε ότι βρίσκεται σε κρίση γιατί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργούσαν και καλλιεργούν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της εναλλαγής των κυβερνήσεων, υιοθέτησαν την πολιτική της ΕΕ που μεταξύ άλλων επέβαλε μια σειρά αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όπως την άρση της μονιμότητας, το τσάκισμα των μισθών, τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Απέναντι σε όλα αυτά, σημείωσε, υπάρχει διέξοδος. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, «το αντίπαλο δέος, ο πόλος αγώνα, ελπίδας και προοπτικής βρίσκεται στο οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».

Οι άλλες παρατάξεις

Κανείς από τους τρεις ομιλητές των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) δεν μίλησε για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση ούτε για τις γενικότερες εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, τη μήτρα των προβλημάτων των εργαζομένων. Έκαναν γενικόλογες αναφορές, εστίασαν στα επιμέρους, πλάσαραν πλαστές διαχωριστικές γραμμές αθωώνοντας τις κυβερνήσεις και προσπαθώντας να εγκλωβίσουν σε αντιλήψεις ακίνδυνες για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.

Ο Β. Πολυμερόπουλος, εκ μέρους της ΔΑΚΕ, δεν έκανε καμία αναφορά στα προβλήματα των εργαζομένων, πούλησε το παραμύθι της «ανεξάρτητης» παράταξης, αλλά λίγο μετά ξεχάστηκε λέγοντας «τώρα που είμαστε κυβέρνηση με την ευρεία έννοια». Άνοιξε το ζήτημα της κατάργησης των συνδικαλιστικών αδειών, παίζοντας το ρόλο του «ανεξάρτητου λαγού» του υπουργού Εργασίας, του Γ. Βρούτση.

Ο Δ. Μπράτης, εκ μέρους της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ), προκάλεσε χαμόγελα ισχυριζόμενος ότι ο ιδεολογικός τους αντίπαλος είναι η ΔΑΚΕ! Είπε και αυτός ότι η παράταξή του είναι «ανεξάρτητη και αδέσμευτη» και εστίασε σε ορισμένα μόνο προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο Γ. Πετρόπουλος, εκπρόσωπος της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), στη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής γκρίνιαξε γιατί τάχα η ΑΔΕΔΥ είχε κάνει μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κουκούλωσε τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων, θέτοντας ως βασική διαχωριστική γραμμή ένα μέτωπο δυνάμεων -που το βάφτισε ριζοσπαστικό και προοδευτικό (!)- ενάντια στην «κακή» σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρεμβάσεις της ΔΑΣ για τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων

Με το ξεκίνημα των εργασιών η ΔΑΣ πήρε το λόγο και παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στη νομιμοποίηση επτά αντιπροσώπων (σε σύνολο 708) των Ομοσπονδιών ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΓΕΔΥ και ΟΔΥΕ.

Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβαση της Βέτας Πανουτσάκου.

Δείτε εδώ βίντεο με την παρέμβαση του Αλέκου Αρβανιτίδη.

Παράλληλα μοίρασε αναλυτικό κείμενο στους συνέδρους. Εξαρχής διευκρίνισε ότι θέλει να γίνει συνέδριο χωρίς σκιές και χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά με ενιαίους κανόνες νομιμοποίησης και ότι για την πιστοποίηση θα αποφασίσει το Συνέδριο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο εξής δεν θα γίνουν αποδεκτές αρχαιρεσίες χωρίς την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων.

Τέλος ο Αλέκος Αρβανιτίδης, καυτηρίασε την απουσία αντιπροσώπων συγκεκριμένων παρατάξεων κατά τη διάρκεια των ομιλιών. (Δείτε εδώ βίντεο).

Οι παρεμβάσεις των αντιπροσώπων της ΔΑΣ στο συνέδριο

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους νέους πτυχιούχους. Μπροστά στο προεδρείο του συνεδρίου, τα μέλη του Συντονιστικού, φωνάζοντας συνθήματα, ανάρτησαν πανό το οποίο ανέγραφε «Ανανέωση των συμβάσεων τώρα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους. Είμαστε απαραίτητοι και όχι ωφελούμενες – ωφελούμενοι». Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπός τους αφού παρέθεσε το διεκδικητικό τους πλαίσιο, κάλεσε άμεσα να αποφασιστεί απεργία  στις 9 Δεκέμβρη, καθώς εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους νέους πτυχιούχους.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος ΔΣ της ΔΟΕ – ΔΑΣ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ακριβώς αυτά τα αιτήματα που ακούστηκαν εδώ από τους εκπροσώπους του Συντονιστικού είναι τα ίδια με αυτά που ακούστηκαν από τα χείλη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που απήργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι το διεκδικητικό πλαίσιο πολλών σωματείων και ΕΛΜΕ που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην υπάρχει κανένας απολυμένος, κανένας νέος άνθρωπος στο «μύλο» και την «ανακύκλωση» της ανεργίας. (δείτε εδώ το video).

Μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου ο Ανδρέας Καργόπουλος, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ και μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών – Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής διαχρονικά. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα πέρα από οικονομικό είναι ιδεολογικό – πολιτικό. Θέλουν, τόνισε χαρακτηριστικά, το δάσκαλο, τον καθηγητή ανασφαλή, αβέβαιο, αξιολογούμενο στα μέτρα και στα σταθμά τους, φοβισμένο, για να αναπαράγει τον εαυτό του. (Δείτε εδώ το video).

Από την πλευρά του ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ από την ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια μια σοβαρή δουλειά στο Σωματείο του Νοσοκομείου και έχουμε γράψει τους πάντες, επικουρικούς, συμβασιούχους, εργολαβικούς. Δεν υπάρχει εργασιακή σχέση που να μην την έχουμε γράψει στο σωματείο, συμπλήρωσε, καταχειροκροτούμενος. (Δείτε εδώ το video).