15 Οκτώβρη  Απεργούμε

 

15 Οκτώβρη  Απεργούμε

Με μαζικό κίνημα ανατροπής

Παλεύουμε μαζί για Παιδεία – Υγεία – Μόνιμη και σταθερή εργασία

Η  κυβέρνηση της ΝΔ, ωμά και απροκάλυπτα, ψηφίζει  και υλοποιεί απανωτά αντεργατικά μέτρα στις πλάτες του λαού μας. Αξιοποιώντας τη δυστοπία της πανδημίας, η κυβέρνηση της βίας και της καταστολής,  φορτώνει ξανά στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Τη χρησιμοποιεί   ως εργαλείο  για την επιβολή   πλήθους αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων βαθαίνοντας   την οικονομική κρίση, καθώς και τις σκληρές συνέπειές της σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προσφέροντας απλόχερα στα επιχειρηματικά συμφέροντα,  με μέτρα όπως η γενίκευση της ελαστικής  εργασίας, η τηλεργασία, η θεσμοθέτηση των μισθολογικών περικοπών, οι φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές , η απελευθέρωση των απολύσεων. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε καθεστώς εγκατάλειψης . Ζεστό χρήμα διοχετεύεται απλόχερα στους κλινικάρχες της υγείας αντί να ενισχυθούν οι  δημόσιες υποδομές , να προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να αυξηθούν  οι κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
 Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση τίθεται σε καθεστώς ευθείας απαγόρευσης, ενώ ο κατασταλτικός μηχανισμός  σε πλήρη δράση.
Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ενίσχυση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού (αεροναυτικές ασκήσεις, ΑΟΖ), στον τετραπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών (από 500 εκ εκτοξεύονται στα 2,5 δις)την ίδια στιγμή που περικόπτονται όλες οι δαπάνες για τους τομείς κοινωνικής πολιτικής και στην αντιπροσφυγική πολιτική (επέκταση του φράκτη, πρόσφυγες- εισβολείς, εγκατάλειψη προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, δομές εγκλεισμού με άθλιες συνθήκες κ.λ.π)
Στην ίδια ρότα και η καταστροφή του περιβάλλοντος και η παράδοσή του στις ορέξεις των μεγαλοκαρχαριών της πράσινης ανάπτυξης.
Το δόγμα «νόμος – τάξη – κέρδη»  σε πλήρη ανάπτυξη
Ένα μήνα μετά την επιστροφή των μαθητών και αφού είχε προηγηθεί η χρόνια εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου από όλες τις κυβερνήσεις, με την εφαρμογή των μνημονίων, των δημοσιονομικών κοφτών και των επιταγών της Ε.Ε, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ η κατάσταση στα σχολεία γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.
Τα σχολεία άνοιξαν και αυτά με όρους ανοσίας της αγέλης, στο πρότυπο της επαναφοράς στην «κανονικότητα» ολόκληρης της κοινωνίας. Με μια πραγματικότητα εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους όσο και καταστροφική για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Μαθητές στοιβαγμένοι σε 25άρια τμήματα, σε αίθουσες που συχνά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται χωροταξικά στον αριθμό αυτό και επομένως δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις αλλά είναι και εντελώς ακατάλληλες από πλευράς ασφάλειας και πολύ περισσότερο για τη σωστή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κοντέινερ, αποθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων διαιρεμένες πρόχειρα, εργαστήρια, γραφεία προσωπικού, ενοικιαζόμενα καταστήματα κ.λ.π.). Επικίνδυνα ελλιπής καθαριότητα, απουσία σχολικών νοσηλευτών και σχολιατρικών δομών. Απουσία διενέργειας διαγνωστικών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων κρουσμάτων με παραπομπή από τον ένα αρμόδιο στον άλλο, ουσιαστικά αφημένων στην καλή ή την κακή τους τύχη και με το κόστος να επιβαρύνει τα ίδια τα κρούσματα. Προμήθεια υγειονομικού υλικού είτε  ακατάλληλου (μάσκες-αλεξίπτωτα) είτε τραγικά ελλιπούς. Οδηγίες και πρωτόκολλα προκλητικά ανεφάρμοστα. Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως περιττό κόστος και η ευθύνη της λειτουργίας της αποδίδεται στην «ατομική ευθύνη» εκπαιδευτικών και γονιών. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αφήνει ανοχύρωτους μαθητές και εκπαιδευτικούς απέναντι στην πανδημία. Αντί να ικανοποιήσει τα σωστά και δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών για μέχρι 15 μαθητές στις τάξεις, τεστ για όλους, επαρκή μέσα προφύλαξης και υγιεινής, έχει ανακαλύψει το «πολυεργαλείο» της κάμερας, της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» που θα ελέγχει, θα «αξιολογεί» και θα κατηγοριοποιεί μαθητές,  εκπαιδευτικούς και σχολεία, εντείνοντας   τις ανισότητες και χτυπώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Ένα μήνα μετά τα κενά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το καθεστώς της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας διαιωνίζεται και λανσάρεται “νέο μοντέλο” εκπαιδευτικού τρίμηνης διάρκειας. Την ίδια στιγμή, προωθεί όλη την αντιεκπαιδευτική ατζέντα κατ’ εντολή του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ, που αναιρεί το χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών συνεχίζεται, με μειώσεις μισθών 30% – 40% την τελευταία δεκαετία, ενώ ετοιμάζεται νέα επίθεση με την έκθεση Πισσαρίδη στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα με την ψήφιση και νέου νόμου.
Στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών επιχειρείται να καθιερωθεί ένα νέο καθεστώς εφιαλτικού ελέγχου και επιτήρησης, όπου η έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού θα επιδιωχθεί να μονιμοποιηθεί. Παράλληλα επιχειρείται να καθιερωθεί ένα νέο καθεστώς αστυνομοκρατίας, ΜΑΤωμένης δημοκρατίας, απαγόρευσης διαδηλώσεων. 
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «εχθρό λαό» τους αγωνιζόμενους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με καταστολή, χημικά, ξυλοδαρμούς. Για να τρομοκρατήσει το μαθητικό κίνημα επιχειρεί να μετατρέψει τους καθηγητές σε “χωροφύλακες”.
Την ίδια στιγμή θεσμοθετεί νέα αντισυνδικαλιστικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, όπως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, για να βάλει τέλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο δικαίωμα στη συνέλευση, τη διαδήλωση και την απεργία. Θέλουν να σπείρουν το φόβο και τον τρόμο στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά. Θέλουν το λαό καθηλωμένο, τα σωματεία υποταγμένα και κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

 

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Συναντιόμαστε στο δρόμο εκπαιδευτικοί, μαθητές, υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα
Γιατί δεν είμαστε αναλώσιμες δεν είμαστε αναλώσιμοι
Γιατί διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, δημόσια Παιδεία και Υγεία, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία και ασφάλεια για όλες και όλους
Συναντιόμαστε στο δρόμο για να ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ:
 • Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα
 • Ανεύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες
 • Μόνιμους διορισμούς προσωπικού καθαριότητας για πλήρη κάλυψη και των αυξημένων αναγκών των σχολείων λόγω της πανδημίας
 • Εξοπλισμός όλων των μονάδων με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό καθαριστικά, απολυμαντικά και μέσα προστασίας
 • Δωρεάν διαγνωστικα τέστ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Μαζικούς μόνιμους  διορισμούς  βοηθητικού προσωπικού (νοσηλευτές, ψυχολόγοι κλπ) σχολιατρική υπηρεσία (γιατροί-νοσηλευτές) για τη διαχείριση των κρουσμάτων
 • Μείωση/αναδιάταξη της ύλης
 • Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με ανοιχτά σχολεία.
 • Κατάργηση του ν.4589/19 (προσοντολογίου), κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/2 και των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 • Κάλυψη όλων των κενών, τοποθέτηση επιπλέον δασκάλου σε κάθε σχολείο, διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων
 • Άδειες στις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών
 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες
 • Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – κατάργηση όλων των αντισφαλιστικών νόμων και των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που έρχονται (Έκθεση Πισσαρίδη)
 • Υγειονομική προστασία όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Υγειονομικών Ομοσπονδιών (ΟΕΝΓΕ – ΠΟΕΔΗΝ).
Τώρα χρειάζεται μαζικό κίνημα ανατροπής  της κυρίαρχης πολιτικής, για το δημόσιο σχολείο, για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και για την επιβίωση του λαού.
Για να ανατρέψουμε τις  αντιεκπαιδευτικές και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλη την   εκπαίδευση,   την πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της ΕΕ που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο.
Να διεκδικήσουμε τώρα μαζί με τους υγειονομικούς και όλη την κοινωνία, ενίσχυση της δημόσιας υγείας με γενναία χρηματοδότηση, αύξηση των ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, μόνιμους διορισμούς γιατρών, νοσηλευτών και του αναγκαίου προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας.

Στις 15 Οκτώβρη απεργούμε

Βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα με τα σωματεία μας για να βάλουμε φραγμό στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει

Γιατί το μέλλον αναπνέει στους αγώνες!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ